Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Τεμαχίστε, διαμελίστε, τελειώσατε»!

    Ένα είναι σίγουρο: Ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, πρώην συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας και κατόπιν σφοδρός..

    Ένα είναι σίγουρο: Ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, πρώην συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας και κατόπιν σφοδρός επικριτής του καθεστώτος, δολοφονήθηκε.   

    Δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται δολοφονήθηκε με τρόπο φρικτό, απάνθρωπο, ανήκουστο:

    Τεμαχίστηκε από πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας υπό στην εποπτεία ιατροδικαστή. Διαμελίστηκε ενώ ήταν ζωντανός. Και τα κομμάτια του εξήλθαν του προξενείου μέσα σε βαλίτσες…

    Ας δούμε τώρα την στάση της ευαίσθητης υπέρ ανθρωπίνων δικαιωμάτων Δύσης, τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία – μετά από πολυήμερη αφωνία – ακόμα και τώρα που παραδέχτηκε τον θάνατο του Κασόγκι, ψελλίζει αηδίες:

  • Ο Τραμπ, ο τόσο… ευσυγκίνητος με την περιπέτεια του πάστορα που κρατείτο στην Τουρκία, δηλώνει δύσπιστος στις δικαιολογίες της Σαουδικής Αραβίας, αλλά ταυτόχρονα δεν το κρύβει πως ο τεμαχισμός ενός ανθρώπου δεν είναι κάτι το τόσο σημαντικό ώστε να θέσει σε δοκιμασίας τις σχέσεις δισεκατομμυρίων των ΗΠΑ με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας…
  • Η ΕΕ, η τόσο πρόθυμη να αποδέχεται τις επινοήσεις περί χημικών επιθέσεων (πχ Συρία) ώστε να στηρίζει πυραυλικές επιθέσεις μόνο και μόνο γιατί αυτό εξυπηρετεί τις ΗΠΑ και τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, έχει περίπου βγάλει το σκασμό για μια καραμπινάτη δολοφονία, με την επίτροπο, την θλιβερή κυρία Μογκερίνι, να περιορίζεται σε ανακοινώσεις περί «διεξοδικής έρευνας»…
  • Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και οι ηγεσίες τους, από την χορευταρού κυρία Μέι της Βρετανίας και τον λιμοκοντόρο Μακρόν μέχρι την κυρία Μέρκελ, παριστάνουν τους ενοχλημένους, αλλά με «ψυχραιμία»… Μέχρι και η Γερμανίδα καγκελάριος που ανακοίνωσε πρόσκαιρο πάγωμα εξαγωγής όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, φρόντισε να επισημάνει ότι το «πάγωμα» θα διαρκέσει μέχρι την διερεύνηση της υπόθεσης και αφού πρώτα ανακοινώθηκε η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει φέτος κατά το διάστημα μεταξύ 1 Γενάρη έως 30 Σεπτέμβρη πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, γεγονός που κατατάσσει το καθεστώς των Σαούντ στον δεύτερο μεγαλύτερο πελάτης της Γερμανίας σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς…

    Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα βάθρα πάνω στα οποία οικοδομείται ο «ανθρωπισμός» των ηγετών του ιμπεριαλισμού είναι πολύ στέρεα για να κλονιστούν από τεμαχισμούς και διαμελισμούς ανθρώπων. Ιδού το γιατί:  

Ο Τραμπ

     Η Σαουδική Αραβία, πασίγνωστη για τη στήριξη που παρέχει στους ισλαμοφασίστες όσο και για τη γενοκτονική πολιτική της στην Υεμένη. είναι η σημαντικότερη χώρα προορισμού των αμερικανικών εξαγωγών όπλων, αφού αγοράζει σχεδόν το ένα πέμπτο του στρατιωτικού εξοπλισμού που εξάγουν οι ΗΠΑ.

    Ο Aude Fleurant, ειδικός σε θέματα εμπορίου όπλων για λογαριασμό της οργάνωσης Sipri, έχει καταγράψει: 

«Χάρη στη συμφωνία που είχε κλείσει ήδη η κυβέρνηση Ομπάμα, οι εξαγωγές των ΗΠΑ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’90».

    Πιστός στην πολιτική του προκατόχου του, ο Τραμπ κατά το περσινό του ταξίδι στο Ριάντ υπέγραψε συμφωνίες εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας που ανήλθαν στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια! 

    Το επίσημο πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας έκανε λόγο, δε, για 34 συνολικά συμφωνίες σε διάφορους τομείς όπως η άμυνα, το πετρέλαιο και οι αερομεταφορές αξίας άνω 380 δισεκατομμυρίων!

    Ο Τραμπ απευθυνόμενος στους Σαουδάραβες συμμάχους του, δήλωσε ευτυχής: 

«Ήταν μια εκπληκτική ημέρα. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους. Εκπληκτικές επενδύσεις στις ΗΠΑ και η στρατιωτική μας κοινότητα είναι πολύ ευχαριστημένη και θέλουμε να ευχαριστήσουμε εσάς και τη Σαουδική Αραβία για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στις ΗΠΑ και για τις πολλές θέσεις εργασίας»…

Η Μέι

    Νωρίτερα από τον Τραμπ είχε βρεθεί στο Ριάντ η κυρία Μέι. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας μεταξύ άλλων υπέγραψε συμφωνίες πώλησης οπλικών συστημάτων αξίας τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών. 

    Η Μέι είχε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας της Μεγάλης Βρετανίας για την κίνηση της αυτή. Πως απάντησε; Με τον φλεγματώδη τρόπο που αρμόζει στις… ύαινες: Οι δεσμοί της Μεγάλης Βρετανίας με τη Σαουδική Αραβία, είπε, είναι σημαντικοί για την ασφάλεια, την ευημερία, το εμπόριο και το μέλλον.

    Οσο για το αν η Βρετανία με τα όπλα που παρέχει στο Ριαντ πρέπει να λογίζεται ότι έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης στην ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, η κυρία Μέι είχε τη δική της εκδοχή: Η Βρετανία δεν είναι αντιμαχόμενος στην Υεμένη. Είναι ένας απλός «δωρητής βοήθειας» της Σ.Αραβίας…

    Α, ναι: Η  Τ. Μέι, εκτός από τις συμφωνίες πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία  στο ταξίδι της είχε μεγάλο ζήλο να εξασφαλίσει ότι η γιγάντια κρατική εταιρεία πετρελαίου «Saudi Aramco» θα επέλεγε το χρηματιστήριο του Λονδίνου για την πρώτη της δημόσια εγγραφή («Καθημερινή», 6/4/2017)…

Η Μέρκελ

    Η επόμενη κυρία που βρέθηκε στο Ριάντ μετά την Μέι ήταν η Μέρκελ. Τη συνόδευαν – φυσικά  – μια στρατιά εκπροσώπων μεγάλων πολυεθνικών της Γερμανίας. Η Μέρκελ, εκτός των άλλων, προχώρησε με τους Σαουδάραβες σε διακρατικές συμφωνίες εκπαίδευσης στη Γερμανία Σαουδαράβων αξιωματικών του στρατού και της αστυνομίας. 

    Παράλληλα, υπογράφηκαν και συμφωνίες γερμανικών μονοπωλίων με Σαουδάραβες κυβερνητικούς αξιωματούχους που αφορούν την παράδοση από τη γερμανική πολεμική βιομηχανία «Heckler & Koch» σημαντικές ποσότητες «αμυντικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

    Προπομπός της Μέρκελ  στο Ριάντ ήταν η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα Φον ντερ Λέγεν, η οποία είχε μιλήσει για τις «εξαιρετικές διμερείς σχέσεις» των δυο χωρών  στους τομείς της άμυνας, ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι 

«οι Γερμανοί βιομήχανοι το 2015 έκαναν ρεκόρ εξαγωγών στη Σαουδική Αραβία, πουλώντας σχεδόν τα πάντα όσον αφορά στους στρατιωτικούς και άλλους εξοπλισμούς: Ταχύπλοα περιπολικά ακτοφυλακής, τεθωρακισμένα του στρατού, εξοπλισμό για εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών, στρατιωτικά οχήματα 4Χ4, ανταλλακτικά μαχητικών αεροσκαφών, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη ποικίλης χρήσης… Χάρη στη «βοήθεια» των Γερμανών βιομηχάνων, η Σαουδική Αραβία το 2015 έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως στις αγορές όπλων και πολεμοφοδίων» (Δέσποινα Ορφανάκη, Ριζοσπάστης, 6/5/2017).

Ο Μακρόν

      Έχουμε, φυσικά, και τον λιμοκοντόρο, αυτόν που του παραδώσαμε και την Πνύκα για να εκφωνήσει δεκάρικο περί το ευρωπαϊκό του «όραμα», τον Μακρόν.

    Αυτός ο τύπος, λοιπόν, που «ραγίζει» η ψυχή του με το δράμα της Υεμένης και που τώρα παριστάνει τον τόσο ενοχλημένο από την υπόθεση Κασόγκι, είναι το ίδιο πρόσωπο που τον φετινό Απρίλη υποδέχτηκε στο Παρίσι τον Σαουδάραβα πρίγκιπα.

    Τότε, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις (το 75% των Γάλλων ζητούν τον τερματισμό του εξοπλισμού της Σ.Αραβίας από το Γαλλία) ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να πουλάει όπλα στη Σαουδική Αραβία καθότι οι πωλήσεις του

«(…) λαμβάνουν υπόψη το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τους κινδύνους βλάβης σε πληθυσμούς πολιτών»!

    Σημείωση 1η: Η Γαλλία κατατάσσεται στην τρίτη θέση στις εξαγωγές όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ να βρίσκονται ανάμεσα στους κυριότερους αγοραστές γαλλικών οπλικών συστημάτων.

    Σημείωση 2η: Στην ίδια εκείνη επίσκεψη του σαουδάραβα στο Παρίσι υπογράφηκαν 20 συμφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας αξίας 14,5 δις ευρώ με σημαντικότερη εκέινη που αφορά στον ενεργειακό τομέα μεταξύ της Saudi Aramco και της Total…

***

    Αυτή είναι η Σαουδική Αραβία. Αυτοί είναι και οι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας (αλλά και οι δικοί μας σύμμαχοι…).

    Α, ναι: Προς την Σαουδική Αραβία η ελληνική κυβέρνηση ήθελε – όπως αποκαλύφθηκε πριν από μερικούς μήνες – να πουλήσει όπλα. Αλλά το μόνο πρόβλημα που είδαν σε αυτήν την συναλλαγή οι κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε  στην σύγκρουσή τους με τους αντίστοιχους κυρίους των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δεν ήταν αυτή καθαυτή η συναλλαγή με ένα καθεστώς όπως αυτό της Σαουδικής Αραβίας. Το πρόβλημά τους, ήταν αν η συναλλαγή θα γινόταν με ή χωρίς μεσάζοντα…

    Κατά τα λοιπά το τρίπτυχο «τεμαχίστε, διαμελίστε, τελειώσατε» της υπόθεσης Κασόγκι, δεν δείχνει να διαταράσσει – πέραν των αναγκαίων προσχηματικών κλαψουρισμάτων – τις σχέσεις των ταγών του πλανήτη με το καθεστώς του Ριάντ.

    Αυτό δα έλειπε: Μια υπόθεση που η φρίκη των πληροφοριών που την συνοδεύουν θα έκανε ακόμα και τον Φρέντυ Κρούγκερ να «κοκκινίζει», σιγά μην διασαλεύσει τους κανόνες του «ελεύθερου εμπορίου» και της «ελεύθερης οικονομίας»…

                                                                                                                                                     (*) Το σκίτσο είναι του                                                                                                                                                                              Τάσου Αναστασίου  

Σχετικά θέματα

Απόψεις