Σύμφωνα με το Reuters, η GasTerra, η οποία ανήκει κατά 50% στο ολλανδικό κράτος και κατά 25% στην Shell και 25% στην Exxon, αρνήθηκε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας και να πληρώνει σε ρούβλια.

Η ίδια εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους ώστε να καλύψει τα 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.

«Κατανοούμε την απόφαση της GasTerra να μη συμφωνήσει με τους μονομερείς όρους πληρωμής που έθεσε η Gazprom», ανέφερε στο Twitter ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Γιέτεν. Και πρόσθεσε ότι «η απόφαση αυτή δεν θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις αερίου στα ολλανδικά νοικοκυριά».

Στην ανακοίνωσή της η GasTerra αναφέρει ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα πληρωμών που ζητούσε η Ρωσία, το οποίο προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι εν λόγω πρακτικές ενδέχεται να παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, προσθέτοντας ότι ο εν λόγω τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους.

Τέλος το Reuters σημειώνει ότι η GasTerra είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Gazprom να συνεχιστούν οι πληρωμές με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής. Από thepressproject.gt