Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τα νεοφιλελεύθερα «σκέρτσα» της ΝΔ και οι («φανταστικοί») ΠΑΣΟΚικοί φόροι

Τι προτείνει (προεκλογικά) ο Ανδρουλάκης, τι απαντά ο Σκέρτσος και που, τελικά, καταλήγει αυτή η... ριζοσπαστική συζήτηση για τους φόρους

Ας μιλήσουμε λίγο για τις φορολογικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που έχουν γίνει θέμα συζήτησης. Πριν ξεκινήσουμε να πούμε ότι μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέσω στελεχών του υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να ενισχυθούν οι άμεσοι φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε, προχθές από τη Χίο, σχετικά με τον χαμό που έχει προκύψει για τις προτάσεις κόμματος του για την φορολογία: «Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα οι ισχυρότεροι δεν πληρώνουν περισσότερα από τους αδύναμους; Θέλω να τα βάλουμε κάτω, συγκεκριμένα, ένα -ένα. Μας καταγγέλλουν γιατί τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές, το πάμε στις 400.000 ανά γονέα, δηλαδή στις 800.000 συνολικά. Για πείτε μου εσείς; Υπάρχει γονιός της μεσαίας τάξης ή αδύναμος Έλληνας που έχει να μεταβιβάσει στα παιδιά του περιουσία 4,8 εκατομμυρίων ευρώ , κ. Μητσοτάκη; Ποιον αφορά αυτή η αδικία; Τον λαό ή τους ολιγάρχες φίλους σας;».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση περί προοδευτικής φορολόγησης των μερισμάτων των επιχειρήσεων. Το 5% να γίνει προοδευτικά 10% και 15%.  «Η Νέα Δημοκρατία έχει επιβάλει 5% φόρο οριζόντια στα μερίσματα. Είτε έχεις 10.000 μέρισμα, είτε 70.000, είτε 2 εκατομμύρια. Ας φέρω ένα μέσο παράδειγμα: μέρισμα 70.000 ευρώ. Για να καταλάβετε τον λαϊκισμό και πώς τα μίντια στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη με την επίθεση που μας κάνουν σήμερα, o φόρος για το μέρισμα από 3.500 πηγαίνει στις 4.500. Για ένα χιλιάρικο κ. Σκέρτσο θα αφελληνιστεί η ελληνική οικονομία ή μήπως αφελληνίζεται επειδή πουλήσατε τα κόκκινα δάνεια στα funds και τα κοράκια εκβιάζουν τον ελληνικό λαό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς; Αυτός είναι ο κίνδυνος του αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας και όχι η δίκαιη σοσιαλδημοκρατική φορολόγηση».

Η τελευταία φράση είναι η φράση κλειδί: Ο κύριος Ανδρουλάκης δεν λέει τίποτα το αριστερό, απλά περιγράφει ένα μετριοπαθές σοσιαλδημοκρατικό μέτρο το οποίο είναι η απάντηση στο ερώτημα «και πού θα βρείτε τα λεφτά για την κοινωνική πολιτική που προτείνετε;». Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι θα φορολογήσουν ελάχιστα περισσότερο τους πολύ πλούσιους. Η πολιτική αυτή είναι κεντρώα με μία ίσως ελαφρά… κλίση προς τα αριστερά.

Είναι προφανές σε όποιον έχει την ελάχιστη πρόσφατη μνήμη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιήσει ούτε καν αυτή την εξαγγελία. Όχι γιατί δεν γίνεται πρακτικά αλλά γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει διαλέξει πολιτικο στρατόπεδο εδώ και δεκαετίες και ανανεώνει την δέσμευση του συνεχώς όσο και να εκμεταλλευται εκλογικά  μια… παθολογική PASOK Nostalgia. Οι εξαγγελίες γίνονται στα προεκλογικά πλαίσια ανταγωνισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να πει κάτι πιο… αριστερό.

Αυτό που, όμως, έχει μια πιο ουσιαστική σημασία, πέραν των προεκλογικών υποσχέσεων, στη «μάχη» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τους κεντρώους, είναι η αντίδραση της «άριστης» και νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας, στην γαλάζια Ελλάδα του 2023.

Προσέξτε:

Έχουμε την απάντηση του ΣΕΒαστού «λομπίστα» (είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στον τομέα του Political Management and Lobbying από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ) κ. Σκέρτσου, εκλεκτού κυρίου Μητσοτάκη και εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, αυτή την περίοδο.  Συγκεκριμένα είπε: «Για όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ μας λέει ότι θα φορολογήσει ξανά τις οικογένειες και τα παιδιά τους με τις γονικές παροχές και τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κερδοφορία και δίνουν μερίσματα».

Θα μπορούσε να γίνει, βέβαια, και αυτή η ερώτηση στον κ. Σκέρτσο: Ποιες είναι αυτές οι οικογένειες και τα παιδιά τους και πόσο μικρομεσαίες είναι αυτές οι επιχειρήσεις που δίνουν μερίσματα;

Σύμφωνα με το capital.gr: «Οι μέτοχοι εισπράττουν μερίσματα. Καταβολή μερίσματος είναι το ποσό που εισπράττει ένας μέτοχος από τα κέρδη μιας εταιρείας της οποίας κατέχει μετοχές. Το ποσό εξαρτάται από τον συγκεκριμένο αριθμό και το είδος των μετοχών που κατέχει. Τα μερίσματα καταβάλλονται συνήθως σε μετρητά, ωστόσο, είναι δυνατό να εκδοθούν και υπό τη μορφή μετοχών». Οι μεσαίες επιχειρήσεις, με βάση την νομοθεσία, έχουν 50-250 υπαλλήλους και 8 000 000 -40 000 000 ευρώ τζίρο.

Αυτά ο κύριος Σκέρτσος τα ξέρει πολύ καλά αλλά δεν απευθύνεται σε αυτό το κοινό, αλλά (προεκλογικά) στον μέσο ιδιοκτήτη μικρό-επιχείρησης, για να τον κάνει να φανταστεί ότι θα φορολογηθεί το εστιατόριο του, την καφετέρια του ή το συνεργείο του.

Η δημόσια συζήτηση από τη ΝΔ, και μέσω ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτή, γίνεται σε… επίπεδο «θα έρθουν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια» (και το πιο αστείο είναι στη θέση των…κομμουνιστών βάζουν το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ). «Φορο-σοκ στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ» έγραψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος, «Τα βαμπίρ είναι εδώ» γράφει σήμερα η «Απογευματινή».  

Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση (ως… προστάτες των μικρομεσαίων) οι «άριστοι» της ΝΔ, κι ας ξέρουν καλά πως ούτε ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ θα εφάρμοζαν ποτέ τέτοια μέτρα. 

Στο ουσιαστικό, δεύτερο επίπεδο, η ΝΔ θέλει να μετατοπιστεί η συζήτηση σε σημείο που ακόμη και η υποψία μιας πρότασης φορολόγησης υψηλών εισοδημάτων (κι ας είναι προεκλογική κι από το ΠΑΣΟΚ!) να επισύρει την χλεύη και την απαξίωση. Με λίγα λόγια, μια συνηθισμένη φορολογική πρακτική παγκοσμίως (όχι καμία επαναστατική πρόταση!) αντιμετωπίζεται έτσι.

Εάν,μιλούσαμε για μια ριζοσπάστική πρόταση πώς θα αντιμετωπιζόταν; Μα, το ξέρουμε. Δεν θα είναι, δα, η πρώτη φορά που λοιδορούνται οι πραγματικά αντισυστημικές αριστερές θέσεις ως φαντασιοπληξίες, προκειμένου να μην προκύψει ποτέ συζήτηση και κριτική των καθεστωτικών πολιτικών.

Για τη Ναυτεμπορική, πάντως, που διαβάζεται αρκετά από πιο «ειδικούς» σε οικονομικά θέματα, η πρώτη είδηση είναι άλλη και αφορά, όντως, τους οικονομικά κυρίαρχους: «Η ανοδική τάση συνεχίζεται – Έκρηξη κερδών – Αύξηση 169% στην κερδοφορία 30 εισηγμένων το α’ τρίμηνο»

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις