Πολιτισμός

«Τα 400 χτυπήματα» του Τριφό σήμερα στη Καισαριανή

Με την προβολή της ταινίας «Τα 400 χτυπήματα» του Φρανσουά Τριφό, σήμερα στην Καισαριανή, συνεχίζεται το αφιέρωμα στο Νέο Κύμα (Nouvelle Vague)  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Καισαριανής.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 μία νέα τάση κάνει την εμφάνιση της στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και συγκεκριμένα στη Γαλλία. Το νέο αυτό ρεύμα κινηματογράφησης στρέφεται ενάντια στον μέχρι τότε παραδοσιακό αφηγηματικό κινηματογράφο της προηγούμενης γενιάς, ενώ παράλληλα αναζητά τρόπους έκφρασης μιας νέας δημιουργικής γλώσσας.

Παρασκευή 15 Μάρτη

 «Τα 400 Χτυπήματα»
(Les Quatre Cents Coups)
του Φρανσουά Τριφό

Ο Αντουάν Ντουανέλ είναι δεκατριών χρόνων και ζει στο Παρίσι με τους γονείς του. Η αδιαφορία των γονιών κι η αυταρχική συμπεριφορά των καθηγητών του στο σχολείο, του προκαλούν μια τάση φυγής απ’ το καταπιεστικό σχολικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Παίζουν: Ζαν-Πιέρ Λεό, Αλμπέρ Ρεμί, Κλερ Μοριέ

Γαλλία, 1959 | Ασπρόμαυρη | Διάρκεια: 93′

Οι ταινίες που θα προβληθούν τις επόμενες Παρασκευές είναι:

Παρασκευή 22 Μάρτη

«Με Κομμένη την Ανάσα»
(A Bout De Souffle)
του Ζαν Λικ Γκοντάρ

Η ταινία αφορά στην ερωτική -αν και κάπως αμήχανη- σχέση δύο νέων, μιας Aμερικανίδας κι ενός Γάλλου στο Παρίσι. Διάχυτες είναι στην ατμόσφαιρα οι ανησυχίες αυτής της περιόδου, εκ μέρους της συγκεκριμένης γενιάς, οι οποίες αντιμετωπίζονται συχνά πυκνά με μια παιγνιώδη διάθεση.

Παίζουν: Ζαν Πολ Μπελμοντό, Τζιν Σίμπεργκ

Γαλλία, 1960 | Ασπρόμαυρη | Διάρκεια: 89′

Παρασκευή 29 Μάρτη

«Χιροσίμα Αγάπη μου»
(Hiroshima Mon Amour)
του Αλέν Ρενέ

Μία ηθοποιός φτάνει στη Χιροσίμα για να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία με θέμα την ειρήνη. Εκεί, γνωρίζει έναν Ιάπωνα, με τον οποίο γίνονται εραστές. Το ζευγάρι σε μια σειρά συζητήσεων εξομολογείται ο ένας στον άλλον τις σκέψεις και τις επώδυνες αναμνήσεις. Εκείνος, μιλάει για τη ζωή του και επαναλαμβάνει «Δεν έχεις δει τίποτα από τη Χιροσίμα». Εκείνη αναφέρεται στα εφηβικά της χρόνια στη Νεβέρ, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, για το πως ερωτεύτηκε έναν Γερμανό στρατιώτη αλλά και στην ταπείνωση που υπέστη κατά τη διάρκεια της Απελευθέρωσης.

Παίζουν: Εμανουέλ Ριβά, Έιτζι Οκάντα, Μπερνάρ Φρεσόν, Στέλλα Ντάλας

Γαλλία, 1959 | Ασπρόμαυρη | Διάρκεια: 91′

 

Οι προβολές έχουν ώρα έναρξης: 7.30 μ.μ.

Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής
(Βρυούλων 125 και Κλαζομενών)

Είσοδος: Ελεύθερη συνεισφορά 2 €

e-mail: [email protected]
Facebook: Σκοπευτήριο – Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής
Τηλ. Επικοινωνίας: 697.39.99.219 – 697.91.19.018

 

(Επισκέψεις: 167 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend