Πολιτική

Μετεκλογικές ζυμώσεις και διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής  τον ερχόμενο Σαββατοκύριακο,  της πρώτης μετά τις εκλογές, όπου θα συζητηθούν στο ευρύτερο της Πολιτικής Γραμματείας  όργανο το εκλογικό αποτέλεσμα, και η στρατηγική της συγκυρίας, οι ζυμώσεις και οι διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνονται. Από τη μία υπάρχει δυσφορία γύρω από ενδείξεις μετατόπισης της ηγεσίας προς «δεξιότερες» θέσεις και συμμαχίες από την άλλη γίνονται κινήσεις ώστε να αποτραπεί η έκφραση κριτικής προς τον πρόεδρο και το περιβάλλον του, δημόσια ή στα όργανα, και ειδικότερα στην προσεχή συνεδρίαση της ΚΕ.

Το διακύβευμα στο εξής φαίνεται να είναι οι συμμαχίες, για την ακρίβεια το πολιτικό στίγμα των συμμαχιών του κόμματος  οι οποίες θεωρείται ότι θα σηματοδοτήσουν και τη φυσιογνωμία του από εδώ και πέρα. Μεγάλο κομμάτι του κόμματος, είτε πρόκειται για τάσεις που ανήκουν στην πλειοψηφία είτε για την μειοψηφία θεωρεί ότι ο αριστερός, ριζοσπαστικός χαρακτήρας του κόμματος απειλείται από μια ενδεχόμενη σύμπραξη με κομμάτι της κεντροαριστεράς (τμήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ)  το οποίο το τελευταίο διάστημα δηλώνει διαθέσιμο για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή δείχνει έτοιμο να στραφεί προς αυτόν.

Με βάση δημόσιες δηλώσεις ή παρασκηνιακές κινήσεις η ηγεσία δείχνει να μην αποκλείει αυτές τις συμμαχίες, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος και δημόσιες παρεμβάσεις π.χ. από την πλευρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος με νόημα σημειώνει στις τοποθετήσεις του πως ο όρος «κεντροαριστερά» είναι το άλλο όνομα της μνημονιακής, νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας.

Την ίδια ώρα προβληματισμός εκφράζεται από μερίδα του κόμματος για τη δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και την ύπαρξη κέντρων λήψης απόφασης εκτός των κομματικών οργάνων, ζήτημα που αντανακλάται και στην υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΚ – η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ με την πλευρά Μελισσανίδη τροφοδότησε την εσωκομματική δυσαρέσκεια και προξένησε ανησυχία για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην συνεδρίαση της ΚΟ την περασμένη Πέμπτη επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δίνοντας διαβεβαιώσεις στο εσωκομματικό ακροατήριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν κάνει βήμα πίσω», ότι παραμένει «αριστερός στις συμμαχίες» και «ριζοσπαστικός στις θέσεις», κ.λπ. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «είμαστε κλειστοί όσο δεν παίρνει στο δέλεαρ της εξουσίας, στην υποστολή του ριζοσπαστισμού μας, στο στρογύλλεμα των θέσεών μας για να γίνουμε δήθεν αποδεκτοί από πιο συντηρητικά στρώματα».

Πάντως ερωτηματικά όσο και αντιδράσεις προκαλεί δημοσίευμα της ιστοσελίδας tvxs.gr που ανήκει στον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου (ήταν υποψήφιος του κόμματος στις πρόσφατες ευρωεκλογές ως συνεργαζόμενος), το οποίο υπό τον τίτλο «Κύμα εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ παρά την εκλογική νίκη» στοχοποιεί εστίες κριτικής εντός του ΣΥΡΙΖΑ προς την ηγεσία ως υπεύθυνες για τυχόν κλίμα εσωστρέφειας.

(Επισκέψεις: 21 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend