Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συρία – «Σφαγείο» του ιμπεριαλισμού: 384.000 άνθρωποι νεκροί -11 εκατομμύρια εκτοπισμένοι

Ο πόλεμος στη Συρία εισέρχεται σήμερα στο δέκατο έτος του, με το καθεστώς Άσαντ να έχει καταφέρει να διατηρήσει τα..

Ο πόλεμος στη Συρία εισέρχεται σήμερα στο δέκατο έτος του, με το καθεστώς Άσαντ να έχει καταφέρει να διατηρήσει τα ηνία μιας χώρας, ο λαός της οποίας θυσιάστηκε στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο που έχει στηθεί στην περιοχή.

Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια εκτοπισμένοι, μια οικονομία κατεστραμμένη με το λαό να βυθίζεται στον τρόμο και τη φτώχεια. Την ίδια ώρα οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επεμβαίνουν ωμά στη Συρία, συμμετέχουν στις συγκρούσεις έχοντας δημιουργήσει ένα στρατιωτικό μέτωπο όξυνσης των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών τους για το μοίρασμα και τον έλεγχο της Συρίας και ευρύτερα της Μέσης Ανατολής.  

Τουλάχιστον 384.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους περισσότεροι από 116.000 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 με την αιματηρή καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Μία ημέρα πριν την ένατη επέτειο από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη χώρα Γκάιρ Πέντερσεν εξέφρασε τη θλίψη του για τη διάρκεια και τη «φρικτή» φύση της σύγκρουσης, «απόδειξη της πλήρους αποτυχίας της διπλωματίας».

Χάρη στο Ιράν και τη Ρωσία, συμμάχους της Δαμασκού, και έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ανακαταλάβει μετά το 2015 τις περιοχές που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι Σύροι αντάρτες και πλέον ελέγχει περισσότερο από το 70% της χώρας.

Βασικό μέτωπο του πολέμου τώρα είναι η επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των Σύρων ανταρτών και των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, όπου από τις αρχές Μαρτίου επικρατεί μια εύθραυστη εκεχειρία έπειτα από πολλούς μήνες επιχειρήσεων του συριακού στρατού.

Βάσει της εκεχειρίας αυτής οι κοινές περιπολίες της Ρωσίας και της Τουρκίας, που στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στον πόλεμο, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στην Ιντλίμπ σήμερα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα «μια δεκαετία μαχών που προκάλεσε μόνο ερείπια και δυστυχία». «Οι άμαχοι πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι

Το 2011 η εξέγερση ξεκίνησε από την πόλη Ντεράα: έφηβοι εμπνευσμένοι από την Αραβική Άνοιξη στην Τυνησία και την Αίγυπτο έγραψαν στους τοίχους του σχολείου τους συνθήματα κατά του Άσαντ.

Διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις. Μετά την καταστολή από το καθεστώς, εμφανίστηκαν οι πρώτες ομάδες των Σύρων ανταρτών. Η σύγκρουση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη μετά την άνοδο των τζιχαντιστών, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο αρχικά εξοπλίστηκε από τις ΗΠΑ και άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες σε μια προσπάθεια ανατροπής του Άσαντ.  Στη συνέχεια ακολούθησε η ανοιχτή επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη χώρα. 

Εξαιτίας του πολέμου περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να εκτοπιστούν εσωτερικά ή να γίνουν πρόσφυγες, με κάποιους από αυτούς να φτάνουν στην Ευρώπη.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, απήχθησαν ή αγνοούνται. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εγκλήματα, οι καταστροφές και η φτώχεια έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη», πρόσθεσε ο Πέντερσεν.

«Ωμή» ιμπεριαλιστική επέμβαση

Δεν απέτυχαν μόνο όλες οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά σήμερα τουλάχιστον στρατεύματα από τουλάχιστον πέντε χώρες επεμβαίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη Συρία.

Το Ιράν και η Ρωσία έστειλαν στρατεύματα για να βοηθήσουν τον Άσαντ. Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται στη βορειοανατολική Συρία, με στόχο την εξάλειψη της ιρανικής επιρροής στη χώρα. Την ίδια στιγμή οι Κούρδοι έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς αυτονομίας.

Ίδιος είναι και ο στόχος του Ισραήλ, το οποίο διεξάγει τακτικά πλήγματα εναντίον θέσεων του συριακού στρατού, του Ιράν ή του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Η Τουρκία, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες αλλά και έχει απευθείας επαφές με το ISIS, προχώρησε σε επέμβαση στη βόρεια Συρία, επιδιώκοντας να καταλάβει τα συγκεκριμένα εδάφη.

Ο πόλεμος έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος των υποδομών της Συρίας προκαλώντας ζημιές η αξία των οποίων εκτιμάται σε 400 δισέκ. δολάρια.

«Πρέπει να αποκατασταθούν οι βασικές υπηρεσίες και να ανοικοδομηθούν τα νοσοκομεία και τα σχολεία», επεσήμανε την Παρασκευή η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.

Όμως πέρα από το τιτάνιο έργο της αποκατάστασης, η οργάνωση υπογράμμισε ότι «θα είναι απαραίτητο να παρασχεθεί βοήθεια στον πληθυσμό να αντιμετωπίσει τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις τόσων ετών δεινών».

Σχετικά θέματα

Απόψεις