Επικίνδυνους σχεδιασμούς ανοιχτής παρέμβασης στο εσωτερικό των κομμάτων ομολόγησε ότι επιδιώκει η κυβέρνηση μέσα από τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Κατά τη συζήτηση των άρθρων 56 και 57 χτες στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης της Βουλής, ο εισηγητής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στο άρθρο 29, που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Στο όνομα της συμμετοχής του πολίτη (όταν μόλις μια μέρα πριν με την επιστολική ψήφο απέδειξαν πως την αποτρέπουν στην πράξη), αλλά και της αντιμετώπισης της ακροδεξιάς -που κανένα πρόβλημα δεν έχουν να τη χρησιμοποιούν όταν το σύστημα χρειάζεται εφεδρείες- εισηγήθηκε να έχει λόγο ο νομοθέτης ως προς τις προϋποθέσεις ίδρυσης και εσωτερικής λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, με παρακολούθηση συνεχώς της λειτουργίας των δημοκρατικών αρχών και κανόνων μέσα στα κόμματα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο! Οπως είπε, αυτό θα μας επιτρέψει «να παρακολουθούμε και να αντιμετωπίζουμε πληρέστερα αντιδημοκρατικές αποκλίσεις σαν αυτές που ζήσαμε με τη Χρυσή Αυγή, κρίνοντας διαρκώς τη συνδρομή των προϋποθέσεων συμμετοχής ενός κόμματος στις εκλογές»!
Μάλιστα ο Ευρ. Στυλιανίδης, δείχνοντας και τις πραγματικές προθέσεις, αναπαρήγαγε την αισχρή θεωρία των «δύο άκρων», υποστηρίζοντας πως «η επανεμφάνιση της ακροδεξιάς και της ακραίας αριστεράς στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της απομάκρυνσης των ηγεσιών από τις κοινωνίες, της υπονόμευσης της δημοκρατίας μέσα στα κόμματα…»!
Ομολογείτε τους φόβους σας, δεν πρόκειται να περάσουν οι βλέψεις σας
Αμεση ήταν η απάντηση της εισηγήτριας του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα, η οποία σημείωσε: «Επιβεβαιώνει την κριτική που έκανε το ΚΚΕ γι’ αυτή την επικίνδυνη ρύθμιση, που στην πραγματικότητα αποσκοπεί στον έλεγχο της λειτουργίας των κομμάτων. Γιατί βεβαίως δεν σας πήρε ο πόνος για το πώς θα συμμετέχει ο λαός στη λειτουργία των κομμάτων, πώς θα νιώθει πιο ενεργός, όταν εσείς οι ίδιοι προσπαθείτε με κάθε τρόπο να απομακρύνετε τον λαό απ’ την πραγματική συμμετοχή, τη συζήτηση, τη δράση και τον θέλετε θεατή στον καναπέ, ακόμα και την ψήφο να την κάνει με πάτημα ενός κουμπιού ή με αποστολή ενός φακέλου. Δηλαδή με κάθε τρόπο αποθαρρύνετε τη συμμετοχή. Δεν σας πήρε ο πόνος βεβαίως για το πώς θα έχουν πιο ενεργό ρόλο και δράση οι πολίτες στην πολιτική ζωή.
Και αυτό βεβαίως φαίνεται και απ’ την ίδια τη λειτουργία των κομμάτων σας: Αρχηγικά και προσωποπαγή κόμματα, κόμματα με ψηφιακούς ακολούθους, κόμματα με ακολούθους και ψηφοφόρους της μιας μέρας, ακόμα και μέλη άλλων κομμάτων έχουμε δει να ψηφίζουν για τους αρχηγούς άλλων κομμάτων και να παραμένουν μέλη στα αρχικά τους κόμματα, κόμματα με τα μέλη του δίευρο και πάει λέγοντας, ή κόμματα που συγχωνεύονται, διαλύονται, απορροφώνται εν λειτουργία, λες και πρόκειται για εμπορικές εταιρείες, όπως αυτά που παρακολουθούμε αυτό το διάστημα.
Δεν είναι προφανώς αυτή η έγνοια σας. Η έγνοια σας είναι και το ομολογήσατε. Ηταν χαρακτηριστική η αναφορά σας ότι παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την άνοδο της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς. Δηλαδή ομολογείτε ότι ο στόχος είναι να ενσωματωθεί και στη χώρα μας αυτό το πολύ αντιδραστικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αυτή την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, της εξίσωσης του θύτη με το θύμα και τελικά στο όνομά της να τεθούν περιορισμοί, ακόμα και απαγορεύσεις σε κόμματα, σε πολιτικές δυνάμεις που αμφισβητούν το σύστημα και στο στόχαστρο κυρίως είναι τα Εργατικά – Κομμουνιστικά Κόμματα, και αυτό δείχνει η εμπειρία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σας λέμε λοιπόν ότι αν έχετε κάτι τέτοιο στο μυαλό σας, να το βγάλετε από τώρα γιατί εδώ είναι Ελλάδα. Εδώ υπάρχει ΚΚΕ, με βαθείς δεσμούς με το εργατικό κίνημα, με τον λαό, και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το επιτρέψει. Ούτε βεβαίως το Κόμμα μας πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να περάσουν αυτού του είδους οι βλέψεις σας, τις οποίες βεβαίως ομολογώντας τες ομολογείτε και τους μεγάλους σας φόβους για καθετί που αμφισβητεί τη σταθερότητα της σαπίλας αυτού του συστήματος που υπηρετείτε».
Αφού πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, ο Ευρ. Στυλιανίδης επιχείρησε να διαψεύσει ότι το κόμμα του έχει τέτοια σχέδια και μίλησε για φανταστικά σενάρια. Επιστράτευσε έως και τις γελοιότητες πως δήθεν η παράταξή του νομιμοποίησε το ΚΚΕ, φτάνοντας μάλιστα να καλεί το κόμμα να καταδικάσει με παρρησία τη Χρυσή Αυγή από τη μια και την «ακραία ακτιβιστική αριστερά» από την άλλη! Για να ξαναπάρει πληρωμένη την απάντηση από την Μαρία Κομνηνάκα ότι το ΚΚΕ νομιμοποιήθηκε ντε φάκτο, τη νομιμοποίησή του του την έδωσε ο λαός και η λειτουργία του, η δράση του έως σήμερα είναι η ασπίδα προστασίας του.
Οσο για τα περί «θεωριών» του Στυλιανίδη, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως πρόκειται για την κυρίαρχη θεωρία που καταγράφεται στα κείμενα της ΕΕ και αναπαρήγε ο ίδιος από το βήμα. Και τόνισε πως «Το ΚΚΕ δεν χρειάζεται διαπιστευτήρια για τη θέση που κράτησε απέναντι στο φασιστικό εγκληματικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, όταν μέλη και στελέχη του δέχτηκαν δολοφονική επίθεση για τη δράση τους, γιατί έμπαιναν στο μάτι των εφοπλιστών στη Ζώνη του Περάματος. Δεν χρειαζόμαστε διαπιστευτήρια για το πως παίξαμε πρωταγωνιστικό ρόλο, το ίδιο το κίνημα να στείλει τα μαντρόσκυλα του συστήματος εκεί που τους αξίζει» τονίζοντας πως οι αναφορές που εξομοιώνουν ανόμοια πράγματα δεν είναι τυχαίες αλλά στοχεύουν στον έλεγχο στο εσωτερικό των κομμάτων.
Εργαλεία εξωραϊσμού του αστικού πολιτικού συστήματος και ενίσχυσης της σταθερότητάς του
Η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ασχολήθηκε χθες με τα άρθρα 56 και 57, ενταγμένα και αυτά στη δέσμη μέτρων που επιδιώκει να πάρει η κυβέρνηση για τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και τη διασφάλιση της σταθερότητάς του. Τα άρθρα αποτυπώνουν ασυμβίβαστα και κωλύματα για το βουλευτικό αξίωμα και πρόθεση της ΝΔ είναι να μεταφερθεί η σχετική αρμοδιότητα για τον καθορισμό τους από το Σύνταγμα στον νομοθέτη.
Ο εισηγητής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης δικαιολόγησε τη σχετική πρόταση, επικαλούμενος την ανάγκη το Σύνταγμα να είναι «αφαιρετικό, διορατικό, γενικό και ανοιχτό», ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει τις γεωπολιτικές, επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, για τα συμφέροντα πάντα των καπιταλιστών.
Ενστάσεις ως προς το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία η δυνατότητα να ορίζει τον κατάλογο ασυμβιβάστων και κωλυμάτων και να αξιοποιεί αυτό το εργαλείο σε βάρος πολιτικών της αντιπάλων, εξέφρασαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια κάθε κυβέρνηση επαναφέρει τη συζήτηση για θέσπιση κωλυμάτων και ασυμβιβάστων κ.λπ., με μόνιμη επωδό τη δήθεν αντιμετώπιση της επαγγελματοποίησης της πολιτικής, της ανανέωσης της σύνθεσης της Βουλής, της αντιμετώπισης της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων που τα αστικά κόμματα πασχίζουν να παρουσιάσουν σαν παραφωνία που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασυμβίβαστα και να συσκοτίσουν τις πραγματικές αιτίες της διαφθοράς και διαπλοκής. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, αποσκοπεί στο να ενισχύσει τον ρόλο ανεξέλεγκτων υπουργών που να εφαρμόζουν πιο αποφασιστικά την κυρίαρχη πολιτική.
«Η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και αποκαλύπτει ότι στο σημερινό σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα η διαφθορά, η διαπλοκή, οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της πολύμορφης στήριξης των συμφερόντων του κεφαλαίου πάνω από το τραπέζι», σημείωσε, θυμίζοντας πως πλην των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ όλοι οι άλλοι στήριξαν το ψήφισμα της ΕΕ που αναγορεύει τα λόμπι σε ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
«Επικεντρώνετε τη συζήτηση στη διαφθορά, στη διαπλοκή, τσακώνεστε για το ποιος μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα, για να κρύψετε αυτήν τη νόμιμη κλεψιά, τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων για να αυγατίζουν τα κέρδη των ομίλων που στηρίζετε», πρόσθεσε.
Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση με την πρότασή της επί των συγκεκριμένων άρθρων λύνει τα χέρια στις επόμενες κυβερνήσεις να προσαρμόζουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα της βουλευτικής ιδιότητας κατά το δοκούν, ενδεχομένως και φωτογραφικά σε πολλές περιπτώσεις. «Και μάλιστα προκλητικά ισχυρίζεστε ότι έτσι επιτυγχάνεται η εδραίωση μιας σύγχρονης και λειτουργικής δημοκρατίας με ακόμα μεγαλύτερη λογοδοσία που θα εμπεδώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και τους θεσμούς μέσα από ένα ορθολογικό και σύγχρονο σύνταγμα. Τουλάχιστον ομολογείτε ότι στην πραγματικότητα αυτό που σας καίει είναι να αποσπάτε ακριβώς την εμπιστοσύνη του λαού, να δέχεται παθητικά την επίθεση σε βάρος του στο όνομα της εμπιστοσύνης στο σύνταγμα, στους θεσμούς, στην πολυπόθητη σταθερότητα του συστήματος», επισήμανε.
Στον αντίποδα, υπογράμμισε, το ΚΚΕ καταβάλλει προσπάθεια ο λαός να μιλάει κάθε μέρα στον δρόμο, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, να παρεμβαίνει, να βάζει εμπόδια, να τον κάνουμε πρωταγωνιστή, να πιστεύει στη δύναμή του ανοίγοντας το δρόμο της ανατροπής αυτού του σάπιου συστήματος και της εκμετάλλευσης.
Καταλήγοντας η Μαρία Κομνηνάκα ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία και τους θεσμούς της που θα εξασφαλίζουν την ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη και τον έλεγχο των αποφάσεων, στην ανάδειξη αντιπροσώπων από τους ίδιους τους εργαζομένους, άμεσα ανακλητών κ.λπ., ενώ θύμισε και τις προτάσεις τού σήμερα για δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και όλων των βουλευτικών προνομίων κ.ά.
Στην πρόταση του ΚΚΕ έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα απάντησης ο Μάκης Βορίδης, καταφεύγοντας στον εξυπνακισμό να τεθεί αυτή και να κριθεί στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. «Ετσι δεν χρειάζεται καν επανάσταση» αποφάνθηκε! Η απάντηση της Μαρίας Κομνηνάκα αποστομωτική: «Περίμενα άλλα ερωτήματα από σας κ. Βορίδη. Το ΚΚΕ τα έχει λύσει αυτά, αν δηλαδή μέσα από μια συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να αλλάξει τάξη στην εξουσία. Απευθυνθείτε σε άλλους που έλεγαν για μεταρρυθμίσεις και τώρα μιλάνε για δημοκρατικό καπιταλισμό. Βεβαίως το ΚΚΕ δεν κρύβει ότι παλεύει η εργατική τάξη να πάρει την εξουσία, να αλλάξει τις σχέσεις παραγωγής και αφού γίνει αυτό θα φτιάξει και τα συντάγματά της που θα αποτυπώνουν τις νέες σχέσεις παραγωγής. Δεν βάζουμε, κ. Βορίδη, το κάρο μπροστά απ’ το άλογο. Σε κάθε περίπτωση, η κοινωνική εξέλιξη δεν τελειώνει στη σημερινή βαρβαρότητα, υπήρξαν κι άλλες επαναστάσεις και η αστική τάξη κάπως έτσι έφτιαξε τα συντάγματά της. Θα ρθει η ώρα, λοιπόν, που και η εργατική εξουσία θα φτιάξει το δικό της και θα είναι πραγματικά δημοκρατικό και δεν θα έχει καμιά σχέση με τη σημερινή τυπική μόνο ισότητα που εξαγγέλλεται στο σύνταγμα», τόνισε.
(Πηγή: «Ριζοσπάστης»)