Κοινωνία

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας για τη φοιτητική μέριμνα και το ν/σ για τα ΑΕΙ

Δυναμικά διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Παιδείας φοιτητικοί, σπουδαστικοί σύλλογοι  και σύλλογοι οικοτρόφων της Αθήνας και της Θεσσαλίας. Αιχμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση (με τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας και άλλες ρυθμίσεις) που προωθεί αναδιαρθρώσεις μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών και τις ελλείψεις και τα προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα.

Οπως δήλωσαν, οι αποφάσεις των συλλόγων και η χτεσινή τους παρουσία έστειλαν το μήνυμα ότι δεν θα περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση, ανανεώνοντας το ραντεβού για τα φοιτητικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται την Πέμπτη 1 Νοέμβρη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προωθεί ένα βήμα περαιτέρω τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Φοιτητές από συλλόγους της Αθήνας που έδωσαν δυναμικό παρών δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ένταση της κατηγοριοποίησης που φέρνουν οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, σε μέτρα όπως στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο.

Το παρών έδωσαν και σπουδαστικοί σύλλογοι από τη Θεσσαλία που έχουν ξεκινήσει και συνεχίζουν έναν αγώνα ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο με πολύμορφες κινητοποιήσεις απαιτώντας απόσυρση του νομοσχεδίου που προβλέπει συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο, να μην καταργηθεί κανένα τμήμα, ουσιαστική αναβάθμιση σπουδών, αύξηση χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών. Από την πλευρά τους εκπρόσωποι συλλόγων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν τον αγώνα για αναβάθμιση των σπουδών τους δήλωσαν πως επτά μήνες μετά από την ίδρυση του νέου ιδρύματος με τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ο αγώνας συνεχίζεται με το ίδιο αίτημα καθώς τα προβλήματα στις σπουδές παραμένουν και εντείνονται.

Οι συγκεντρωμένοι ανέδειξαν παράλληλα τις τεράστιες ανικανοποίητες, διευρυμένες ανάγκες σε φοιτητική στέγη. Εστησαν συμβολικά μία σκηνή έξω από την είσοδο του υπουργείου, εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων πρωτοετών που εισήχθησαν σε σχολές μακριά από τα σπίτια τους, που ψάχνουν στέγη και έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβα ενοίκια, που δεν συμπεριλαμβάνονται στις ελάχιστες θέσεις που υπάρχουν στις φοιτητικές εστίες. Παράλληλα κόλλησαν στην πύλη του υπουργείου φωτογραφίες από εστίες, δείχνοντας την κατάσταση στην οποία τις έχει φέρει η πολιτική της υποχρηματοδότησης.

Το παρών έδωσε και η επιτροπή που συγκρότησαν φοιτητές που δεν πήραν μετεγγραφή, διεκδικώντας να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις που για πολλά νέα παιδιά είναι όρος για να μπορέσουν να σπουδάσουν. Διεκδικώντας παράλληλα να έχουν ίδια δικαιώματα με τους συμφοιτητές τους, να αναγνωρίζονται τα μαθήματα που έχουν περάσει, να παρακολουθούν τα εργαστήρια, να δικαιούμαστε πάσο, δωρεάν σίτιση, βιβλία, αναλώσιμα, να εισηγηθούν τα τμήματα αύξηση του ποσοστού μετεγγραφέντων και να αυξηθεί η χρηματοδότηση.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Οι σπουδαστές διαδήλωσαν για περισσότερες από 3 ώρες φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», «δώστε λεφτά για την παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «να μην ψηφιστεί ο νόμος στη Βουλή, σύγχρονες σπουδές για κάθε φοιτητή», «να γίνουν τώρα οι μετεγγραφές, δωρεάν σπουδές για τους φοιτητές», «θέλουμε επάρκεια μέσα στα πτυχία, όχι διαβατήρια για την ανεργία» κ.α.

Αντιπροσωπεία φοιτητικών συλλόγων συναντήθηκε με στελέχη του υπουργείου Παιδείας στους οποίους παρέθεσε το σύνολο των αιτημάτων. Προκλητική χαρακτήρισαν οι φοιτητές τόσο την αντιμετώπισή των αιτημάτων τους όσο και της αντιπροσωπείας επισημαίνοντας ότι μπήκαν στο υπουργείο με συνοδεία των ΜΑΤ. Ειδικότερα, ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης, σχολίαζαν πως για το ζήτημα των μετεγγραφών έλαβαν την απάντηση πως η κυβέρνηση θέσπισε νόμους που βοηθούν τους φοιτητές, την ίδια στιγμή που παγιώνεται η υποχρηματοδότηση, που δεν φτιάχνονται πουθενά εστίες, διαλύονται τα τμήματα. Για τη φοιτητική μέριμνα μετέφεραν ότι δεν μπορεί να αυξηθεί η χρηματοδότηση γιατί τα χρήματα δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους, σε όσους βγάζουν κέρδος και όχι στους φοιτητές που αγωνιούν για τις σπουδές τους. Ενώ για τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις έλαβαν την απάντηση ότι πρόκειται για «αναβάθμιση», τη στιγμή που είναι μειωμένο το προσωπικό σε ιδρύματα, συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση, μεγαλώνουν τα προβλήματα.

Η κινητοποίηση έληξε με τους φοιτητές να δηλώνουν πως απέναντι σε όσους βάζουν εμπόδια στις σπουδές τους, θα απαντήσουν με συνέχιση του αγωνιστικού τους σχεδιασμού, διεκδικώντας: Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών. Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών. Δωρεάν στέγαση – σίτιση – βιβλία – αναλώσιμα – μετακινήσεις για όλους. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Από τη συγκέντρωση κάλεσαν ακόμα περισσότερους φοιτητές και σπουδαστές να δώσουν το παρών στους επόμενους σταθμούς που είναι τα συλλαλητήρια την Πέμπτη 1 Νοέμβρη και στη συνέχεια στις 14 Νοέμβρη μαζί με τους εργαζόμενους.

 

Πηγή: 902.gr 

(Επισκέψεις: 134 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend