Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συγκέντρωση σήμερα των Κούρδων, για το Αφρίν, στα Προπύλαια και πορεία στην Τουρκική Πρεσβεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή στο Αφρίν σήμερα, Τρίτη 22 Γενάρη 2019,  στις 5.00 το απόγευμα στα προπύλαια και..

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή στο Αφρίν σήμερα, Τρίτη 22 Γενάρη 2019,  στις 5.00 το απόγευμα στα προπύλαια και πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία οργανώνουν το Κόμμα  Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Ροζάβα των Βαλκανικών Χωρών.

Πέρασε ένας χρόνος από τις 20 Γενάρη 2018, όταν το τουρκικό́ κράτος, συνεργαζόμενο με τρομοκρατικές ισλαμοφασιστικές συμμορίες,  ξεκίνησε μια οργανωμένη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Αφρίν, μιας περιοχής που, μέχρι τότε, είχε κατορθώσει, μέσα στη φρίκη του συριακού πόλεμου και στα πλαίσια της αυτοδιοίκησης της Βόρειας Συρίας – Ροζάβα, να ζει με ειρήνη και ασφάλεια.

Το Αφρίν, μέχρι την έναρξη αυτής της επίθεσης, παρά τον αρχικά μικρό του πληθυσμό, φιλοξενούσε συνολικά μισό εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους από όλη τη Συρία, οι οποίοι είχαν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο και συνέχιζαν τη ζωή τους, παρά τον εφιάλτη που βίωνε η υπόλοιπη χώρα.

Μετά τη δίμηνη πολιορκία του Αφρίν και την εισβολή που ακολούθησε, στις 18 Μαρτίου. Η ζωή άλλαξε ριζικά. Ένα μεγάλο μέρος του άμαχου πληθυσμού της πόλης, με απόφαση και  υπόδειξη των μονάδων άμυνας, την εγκατέλειψε για να σωθεί και βρήκε καταφύγιο σε καταυλισμούς σε κοντινές περιοχές.

Για όσους επέλεξαν να μείνουν πίσω, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Οι κατοχικές δυνάμεις, σε καθημερινή βάση, καταστρέφουν, τρομοκρατούν, απαγάγουν πολίτες και ζητούν λύτρα από τους συγγενείς τους, απαγάγουν γυναίκες και κορίτσια και τις κρατούν ως σκλάβες του σεξ (πάγια τακτική του ISIS), δολοφονούν αδιακρίτως, ακόμη και παιδιά. Η Τουρκία συνειδητά προσπαθεί να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής, φέρνοντας εποίκους από άλλα μέρη και εγκαθιστώντας τους εκεί. Ο ντόπιος πληθυσμός του Αφρίν εκδιώκεται από τις εστίες του. Η προσπάθεια αλλοίωσης του κουρδικού χαρακτήρα της πόλης είναι εμφανής. Τα σχολεία έχουν κλείσει. Σε όσα έχουν μείνει ανοιχτά, τα παιδιά διδάσκονται υποχρεωτικά την τουρκική γλώσσα. Τα ονόματα έχουν αλλάξει, οι πινακίδες στους δρόμους είναι επίσης στα τουρκικά. Οι οικονομικές συναλλαγές γίνονται με βάση τη τουρκική λίρα.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, το Αφρίν εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή. Τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραμένουν παράνομα στα εδάφη μιας άλλης, ανεξάρτητης χώρας.

Από παλιότερη κινητοποίηση των Κούρδων της Αθήνας, 26.4.2018

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις