Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Σύγχρονη Εποχή»: Η εκδήλωση για τον 1 χρόνο από τη δίκη των ναζί της Χρυσής Αυγής

Οι ομιλίες των Α. Αντανασιώτη, , Ά. Βρεττού , Θ. Θεοδωρόπουλου Δ. Ξεκακαλάκη (βίντεο)

Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες την εκδήλωση των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», με θέμα «Η δίκη της Χρυσής Αυγής, ένας..

Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες την εκδήλωση των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», με θέμα «Η δίκη της Χρυσής Αυγής, ένας χρόνος μετά. Ποιος είναι ο πραγματικός και ποιος ο κάλπικος αντίπαλος του φασισμού (Ο φασισμός μέσα από τις εκδόσεις της “Σύγχρονης Εποχής”)», που πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Νομικής, στο πλαίσιο της οποίας προβλήθηκε βίντεο του ΚΚΕ για τη δράση της εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Το άνοιγμα έκανε η Στέλλα Παπαοικονόμου, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία έθεσε  εισηγητικά ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα όπως: Τι μάθαμε από τη δίκη της ΧΑ; Αρκεί η παραπομπή στη Δικαιοσύνη για την αντιμετώπιση των φασιστικών οργανώσεων, της ιδεολογίας και εγκληματικής δράσης τους; Μπορεί η σημερινή δικαιοσύνη και το σημερινό κράτος, δηλαδή το αστικό κράτος, να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τον φασισμό; Τι έδειξε η ιστορική πείρα του 20ού αιώνα; Πώς γεννήθηκε ο φασισμός – ναζισμός, ποιοι τον είχαν ανάγκη και τον εξέθρεψαν, τον υποστήριξαν, ποιους υπηρέτησε; Πώς θα αντιμετωπιστούν σήμερα, και στη χώρα μας, οργανώσεις όπως η ΧΑ και άλλα φασιστικά μορφώματα, πώς θα ηττηθούν οριστικά οι φασιστικές ιδέες και δράση; Ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος του φασισμού; Είναι η σοσιαλδημοκρατία, οι αστικές δυνάμεις που υψώνουν τη σημαία της αστικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου;

Τις απαντήσεις έδωσαν με τις παρεμβάσεις τους οι Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, εκλεγμένος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» και εκ νέου υποψήφιος, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Άγγελος Βρεττός, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος πρόεδρος ΔΣΑ με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή».

Να χτυπηθεί η ρίζα του κακού

 

Ο Αντ. Αντανασιώτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αρνητικές υπηρεσίες στον αντιφασιστικό αγώνα προσφέρουν όσοι συσκοτίζουν την ταξική ουσία του φασισμού και πως αυτό που χρειάζεται σήμερα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά είναι ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας, που θα στοχεύει όχι μόνο τον ίδιο το φασισμό, αλλά συνολικά τον πραγματικό αντίπαλο, τη ρίζα του κακού, τη δικτατορία του κεφαλαίου σε όλες τις μορφές της.

Καθήκον των εργαζομένων το ολοκληρωτικό τσάκισμα του φασισμού

 

Ο Δ. Ξεκαλάκης επισήμανε πως «δεν μας αρκεί να κρυφτούν οι φασίστες στα λαγούμια τους, γιατί από εκεί μπορεί να τους ξαναβγάλουν αυτοί που τους έκρυψαν προσωρινά. Καθήκον των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων είναι το ολοκληρωτικό τσάκισμα του φασισμού, που θα γίνει πράξη με την ήττα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος».

Οι θεσμοί συγκάλυπταν το δικό τους παιδί…

 

Ο Θ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε, κάνοντας μια αναδρομή στη δράση της Χρυσής Αυγής απ’ το 2013 και πίσω, σε συγκεκριμένα περιστατικά δολοφονικών επιθέσεων, ότι ως τότε οι θεσμοί αντιμετώπιζαν αυτά τα περιστατικά ως μεμονωμένα συγκαλύπτοντας επί της ουσίας το δικό τους παιδί, την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή. Ακόμα και μετά τη σύλληψη των χρυσαυγιτών υπήρξαν εμπόδια στην απρόσκοπτη εξέλιξη της διαδικασίας, με τεράστια καθυστέρηση της δίκης με ευθύνη του κράτους, με εναντίωση κάποιων στη συνένωση των δικογραφιών που ήταν πολύ σημαντικό ότι τελικά επιτεύχθηκε. Σημείωσε τέλος πως πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή για να μπορέσουμε να μη θεωρηθεί ο φασισμός εναλλακτική λύση και πως δεν καταπολεμιέται αν δεν καταπολεμηθεί η αιτία που τον γεννάει.

Να πεταχτούν οι φασίστες έξω από κάθε χώρο

 

Ο Αγγ. Βρεττός, συνοψίζοντας τη συζήτηση, σημείωσε ότι η πείρα αποδεικνύει πως η παραπομπή στην αστική δικαιοσύνη επ’ ουδενί δεν αρκεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φασισμού – ναζισμού αφού αυτός είναι γέννημα – θρέμμα του καπιταλισμού και αντίπαλός του δεν μπορεί να είναι το αστικό κράτος δικαίου, η αστική δικαιοσύνη, η αστική δημοκρατία. Γι’ αυτό και η σοσιαλδημοκρατία, διαχρονικά, έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να αποτελέσει τον αληθινό και συνεπή αντίπαλο του φασισμού – ναζισμού, πραγματικός αντίπαλος του φασισμού είναι μόνο το εργατικό – λαϊκό κίνημα με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή, που στοχεύει το ίδιο το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. «Η πάλη των κομμουνιστών, μέσα και έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων, το ίδιο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα είναι που πρέπει να στηριχτεί με όλα τα μέσα για να πετάξουμε έξω από κάθε χώρο μόρφωσης, χώρο δουλειάς κάθε φασιστικό μόρφωμα, τις δηλητηριώδεις ιδέες του. Για να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, για την ανώτερη κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό», υπογράμμισε.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις