Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύνοδος ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: “Μακροπρόθεσμη” στήριξη στην Ουκρανία για μακροπρόθεσμο πόλεμο

Ολοκληρώθηκε χτες η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, «προπαρασκευαστική», όπως την χαρακτήρισαν, όσων θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στη Σύνοδο..

Ολοκληρώθηκε χτες η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, «προπαρασκευαστική», όπως την χαρακτήρισαν, όσων θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλη.

«Καλωσόρισαν» τη Φινλανδία ως το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ συμφώνησαν επίσης για την ένταξη της Σουηδίας «το συντομότερο δυνατόν», δεδομένου και του παζαριού που κάνει η τουρκική αστική τάξη, επιδιώκοντας παραπέρα γεωστρατηγική της αναβάθμιση και υλοποίηση των στόχων της.

Συμφώνησαν, δε, για συνέχιση της «υποστήριξης» στην Ουκρανία, σε όπλα, χρήμα, μέσα, εκπαίδευση, προσαρμογή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά δόγματα και πρότυπα λειτουργίας.

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες για την ανάπτυξη ενός στρατηγικού πολυετούς προγράμματος βοήθειας για την Ουκρανία. Μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι η υποστήριξή μας θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα. Για να αυξήσουμε τη διαλειτουργικότητα της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και να την φέρουμε στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Αυτό θα βοηθήσει την Ουκρανία στην πορεία της προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση. Γιατί το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην ευρωατλαντική οικογένεια. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να δώσουν στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να επικρατήσει ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος στην Ευρώπη. Και να επιτύχει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», έλεγε χαρακτηριστικά ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με το πέρας της Συνόδου.

«Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους εταίρους μας που αντιμετωπίζουν πιέσεις από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων της Μολδαβίας, της Γεωργίας και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Συζητήσαμε επίσης τις απειλές και τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων της αστάθειας, της τρομοκρατίας και των αυξανόμενων δραστηριοτήτων Ρωσίας και Κίνας», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, προαναγγέλλοντας γενίκευση της αντιπαράθεσης και σε μια σειρά άλλα μέτωπα.

Αλλωστε, χτες είχαν και ξεχωριστή συνεδρία με τους «εταίρους του ΝΑΤΟ» στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού, συγκεκριμένα με τους υπουργούς Εξωτερικών από Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα, ενώ μετείχε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ. Θέμα συζήτησης η «αυξανόμενη ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία».

«Η Κίνα αρνείται να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας. Απηχεί τη ρωσική προπαγάνδα. Και στηρίζει την οικονομία της Ρωσίας. Η Κίνα και η Ρωσία ενισχύουν επίσης τις κοινές στρατιωτικές τους δραστηριότητες στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού», τόνιζε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ, προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε παροχή θανατηφόρας βοήθειας από την Κίνα στη Ρωσία θα ήταν ένα ιστορικό λάθος, με βαθιές επιπτώσεις», προσθέτοντας ότι «σε μια εποχή όπου Πεκίνο και Μόσχα κινούνται ενάντια στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, είναι ακόμη πιο σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι. Ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Και με ομοϊδεάτες εταίρους». Σε αυτό το πλαίσιο προσκάλεσαν τους αρχηγούς των 4 αυτών κρατών να μετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, δεδομένου ότι συμμετείχαν και πέρυσι, στη Σύνοδο της Μαδρίτης, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Και καθώς όλα αυτά απαιτούν κι άλλο χρήμα, συζήτησαν και συμφώνησαν για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, βάζοντας στόχο στη Σύνοδο του Ιούλη να καταληχτεί ότι όλα τα κράτη – μέλη θα δίνουν το λιγότερο 2% του ΑΕΠ τους για αυτές τις δαπάνες (θυμίζουμε, η Ελλάδα είναι τα τελευταία χρόνια πρωταθλήτρια στη σχετική λίστα, ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ).

(Πηγή: εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις