Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συνεχίζουν οι αγρότες τον αγώνα για επιβίωση και φτηνά τρόφιμα για τον λαό ενώ συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Παραμένοντας στα μπλόκα για πάνω από 30 μέρες, οι βιοπαλαιστές αγρότες, με συνελεύσεις, ακριβώς όπως ξεκίνησαν, παίρνουν αυτές τις μέρες αποφάσεις συνέχειας του δίκαιου αγώνα τους με κάθε..

Παραμένοντας στα μπλόκα για πάνω από 30 μέρες, οι βιοπαλαιστές αγρότες, με συνελεύσεις, ακριβώς όπως ξεκίνησαν, παίρνουν αυτές τις μέρες αποφάσεις συνέχειας του δίκαιου αγώνα τους με κάθε μορφή και μέσο, έχοντας καθαρό ότι έτσι δυναμώνει και η αναμέτρησή τους με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την εγκληματική ΚΑΠ.Με μπλόκα και άλλες δράσεις συνεχίζουν οι Θεσσαλοί

Στο πλαίσιο αυτό, τον αγώνα τους για την επιβίωση συνεχίζουν με πολύμορφη δραστηριότητα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, που την Πέμπτη 22 Φλεβάρη έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις τους, επιστρέφοντας στα μπλόκα από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Αγωνιστικά αποφάσισαν να διατηρήσουν τα τρακτέρ τους στους κόμβους Ε65 της Καρδίτσας, Πλατύκαμπου Λάρισας, Μεγαλοχωρίου Τρικάλων και Στεφανοβικείου Μαγνησίας, προχωρώντας και σε κινητοποιήσεις, όπως η συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28 Φλεβάρη.

Στα μπλόκα, στα χωριά και στις πόλεις του Θεσσαλικού κάμπου άλλωστε δεν λέει να κοπάσει ο απόηχος του μεγάλου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, ενώ το μήνυμα των αγροτικών κινητοποιήσεων μετά την Αθήνα θα «σκιάσει» σήμερα Δευτέρα και τις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ με φόντο και τα μπλόκα στην Ελλάδα, που διανύουν πλέον την 5η βδομάδα, αλλά και τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε άλλα κράτη – μέλη.

Κινητοποιήσεις και πολύμορφη δράση στα μπλόκα

  • Το Μπλόκο Καλπακίου Ιωαννίνων θα κάνει σήμερα μαζική κάθοδο στα Γιάννενα και πορεία με τα τρακτέρ
  • Τα δύο μπλόκα στην Ηλεία του κόμβου Αγίου Γεωργίου και Γαστούνης, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά στον Πύργο το πρωί της Δευτέρας.
  • Στις 11 π.μ. – Στην Μεσσηνία, την πραγματοποίηση μηχανοκίνητου συλλαλητηρίου στην Καλαμάτα, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, αποφάσισαν τα μπλόκα Μεσσήνης και Χανδρινού.
  • Στην Καρδίτσα, θα γίνει συλλαλητήριο, στις 6.30 μ.μ. με τρακτέρ από το μπλόκο του Ε65. Κινητοποίηση θα γίνει επίσης σήμερα Δευτέρα και από τους αγρότες στον κόμβο του Πλατύκαμπου στη Λάρισα. 
  • Το μπλόκο στον κόμβο Χαλίκι Αιτωλοακαρνανίας προχωρά σήμερα σε μηχανοκίνητο συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο Μεσολόγγι, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά και παράσταση στην Περιφερειακή Ενότητα.
  • Το μπλόκο Κηρίνθου στις 12 το μεσημέρι, τα τρακτέρ θα φτάσουν έξω από τα σχολεία, δίπλα στα παιδιά, για να συμμετέχουν και αυτά στον αγώνα ενώ στις 7 μ.μ. διοργανώνουν γλέντι στο μπλόκο με ζωντανή μουσική.
  • Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Παιονίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Κιλκίς σήμερα, στις 12 το μεσημέρι διοργανώνει παναγροτικό συλλαλητήριο στο μπλόκο του τελωνείου Ευζώνων, με τη συμμετοχή από μπλόκα της Κ. Μακεδονίας και όχι μόνο!
  • Σύσκεψη για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους θα πραγματοποιήσουν σήμερα Δευτέρα 26 Φλεβάρη, στις 8 μ.μ. στην ταβέρνα «Ασίκης» (Φανή) στη Ζαγορά, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Πηλίου μετά και από τη μαζική τους κάθοδο στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
 
 

Αιτήματα ενάντια στην ακρίβεια στο χωράφι και στο ράφι

 
 

Μπορεί η κυβέρνηση να τηρεί αδιάλλακτη στάση αλλά τα δίκαια αιτήματα των αγροτικών μπλόκων αγκαλιάστηκαν από τον λαό στις πόλεις διότι αφορούν την ακρίβεια και στο χωράφι και στο ράφι!

Η φέτα ξεπέρασε τα 13 ευρώ το κιλό όταν οι κτηνοτρόφοι πωλούν το γάλα κατά 20 λεπτά φτηνότερα από πέρυσι! Το στάρι πουλήθηκε 25 λεπτά και τα 350 γραμμάρια ψωμιού κοστίζουν πάνω από 1,5 ευρώ! Τα κέρδη καρπώνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ελέγχουν την αγορά και πωλούν ακριβά τα αγροεφόδια (σπόροι, λιπάσματα, Ενέργεια) και φυσικά τα προϊόντα διατροφής.

Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης, και για φτηνά τρόφιμα για τον λαό.

Τα κυβερνητικά ψίχουλα όμως δεν δίνουν λύσεις, γι’ αυτό οι αγρότες επιμένουν στα συγκεκριμένα αιτήματα:

— Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

— Να μην εφαρμοστεί η Νέα ΚΑΠ, να γίνει επαναδιαπραγμάτευσή της.

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

— Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

— Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

Παράλληλα, σε αγωνιστική ετοιμότητα είναι οι Θεσσαλοί αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι ενόψει της συνάντησης που έχει αποδεχτεί ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, να γίνει ειδικά για τα προβλήματα αποκατάστασης της περιοχής μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel», ο οποίος άφησε αγροτόκοσμο χωρίς σπίτια, κτηνοτρόφους άνεργους και χωράφια που καλύφθηκαν έως και με 7 μέτρα νερό αλλά και από τόνους φερτών υλικών, όπως στην Κάρλα και σε άλλες περιοχές.

Επίσης, στα μέσα του Μάρτη οι βιοπαλαιστές αγρότες θα τιμήσουν την 114η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Κιλελέρ μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπών των Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους αγροτικούς συλλόγους τους στον τόπο της θυσίας των κολίγων, στο μνημείο που δείχνει τον δρόμο του αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ και τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τους ξεκληρίζουν.

Συνεχίζουν τον αγώνα οι αγρότες σε Στερεά και Εύβοια

Δυναμικά συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι σε Στερεά και Εύβοια, παραμένοντας και ενισχύοντας τα μπλόκα τους και προχωρώντας σε κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων και άλλες πολύμορφες δράσεις.

Σε συνελεύσεις που πραγματοποίησαν μετά την επιστροφή τους από το συγκλονιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας οι αγρότες στα μπλόκα του Κάστρου Βοιωτίας, της Αταλάντης Φθιώτιδας, στο Μόδι της δυτικής Λοκρίδας και στην Κήρινθο της βόρειας Εύβοιας αποφάσισαν την παραμονή τους στα μπλόκα τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη βδομάδα και τη συνέχιση του αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους.

Μάλιστα, στο μπλόκο του Κάστρου πήραν απόφαση να πραγματοποιούν καθημερινά, στις 5 μ.μ., κινητοποιήσεις αποκλεισμού της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ενώ σε αντίστοιχη κινητοποίηση προχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι βιοπαλαιστές αγρότες στο μπλόκο της Αταλάντης.

Στο μπλόκο της Κηρίνθου, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της πολύπαθης βόρειας Εύβοιας όχι μόνο αποφάσισαν να παραμείνουν στον δρόμο του αγώνα, αλλά ενίσχυσαν το μπλόκο τους με νέα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με συνεχείς πολύμορφες δράσεις, όπως μηχανοκίνητες πορείες και αποκλεισμούς του δρόμου Χαλκίδας – Αιδηψού, τόσο στο ύψος του μπλόκου, όσο και σε άλλα κομβικά σημεία. 

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου συνεχίζει τον δίκαιο αγώνα με τη συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία τη Τετάρτη 28 Φλεβάρη. Στη κινητοποίηση – συλλαλητήριο που οργανώνει το εργατικό κέντρο Λέσβου σε Μυτιλήνη και Καλλονή, ενάντια στη φτώχεια, την ακρίβεια, στο ξεζούμισμα της ζωής μας και ένα χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Σε αυτό το πλαίσιο καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού, να συμμετέχουν και με τα δικά μας αιτήματα στις δύο μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη (πλατεία Σαπφούς) και Καλλονή ( στο πάρκο) την Τετάρτη Φλεβάρη στις 11 το πρωί.

Σε Δυτική Μακεδονία – Θράκη

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο των Καστανιών είναι οι αγρότες του Βόρειου Έβρου. Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Συλλόγων Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Νέας Βύσσας και Τριγώνου αποφάσισε τη διατήρηση του μπλόκου στις Καστανιές και ενδυνάμωσή του με περισσότερα από τα περίπου 150 τρακτέρ που βρίσκονται ήδη εκεί.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς του δρόμου για τα φορτηγά αυτοκίνητα που κινούνται από και προς τη Βουλγαρία, ενώ σήμερα Δευτέρα 26 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις