Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παράνομη η απεργία – Σε επίταξη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ

Παράνομη έκρινε αργά χτες το βράδυ το Πρωτοδικείο Αθηνών, την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ, μετά την προσφυγή της διοίκησης..

Παράνομη έκρινε αργά χτες το βράδυ το Πρωτοδικείο Αθηνών, την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ, μετά την προσφυγή της διοίκησης της επιχείρησης. Το δικαστήριο, με μια απόφαση που φανερώνει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτυπώνει άνωθεν πιέσεις, έστρωσε το δρόμο στην κυβέρνηση, η οποία  προχώρησε στην επιστράτευση των απεργών εργαζομένων της ΔΕΗ.

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.

Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους.

Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, για την έκδοση της, ήταν ότι δεν διατέθηκε το απαραίτητο εξαιρούμενο προσωπικό ασφαλείας. Στη βάση αυτή το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία σε σχέση με την αγωγή που είχε καταθέσει η ΔΕΗ, και καταχρηστική σε ό,τι αφορά την αγωγή που κατέθεσαν οΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και διέταξε την άμεση διακοπή τους. Η Διοίκηση της ΔΕΗ, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, σε ανακοίνωση της κάλεσε τους απεργούς σε «πλήρη συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση»…

Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν αργά χτες το βράδυ να διαρρέουν ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες, «αν δεν σταματήσει η απεργία θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιστράτευσης»! Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξε άμεσα απόφαση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκου Μητσοτάκη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Παρασκευή, με την οποία το Εθνικό Τυπογραφείο θα λειτουργήσει τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή «λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών»!

Μια απόφαση που φωτογραφίζει τις αντιδραστικές προθέσεις της κυβέρνησης, αφού τα τυπογραφία θα παραμείνουν ανοιχτά με μοναδικό σκοπό να τυπώσουν τα φύλλα πορείας για την επιστράτευσης των απεργών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να εκδώσει απόφαση, με την οποία η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη των απεργών αλλά και των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ! Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στην περίπτωση που δεν λήξει άμεσα η απεργία, η κυβέρνηση θα κάνει χρήση του νόμου 3536/2007, ο οποίος πέρα της επίταξης με πρόσχημα την αντιμετώπιση «έκτακτης ανάγκης», προβλέπει ότι όποιος απεργός αρνείται να παραλάβει το φύλλο επίταξης ή αρνείται να εκτελέσει τις «διαταγές» που απορρέουν από την επίταξη, τιμωρείται με φυλάκιση!

Οι αυταρχικές και αντιδραστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, αποτελούν συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής της, που εκφράστηκε νωρίτερα χτες από την κυβερνητική πλειοψηφία με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζουν επί της αρχής, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της «μικρής ΔΕΗ». Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Απόψεις