Κοινωνία Πολιτική

Στον κόσμο του ο Μητσοτάκης για την ακρίβεια – Καμαρώνει για τα «χαρτζιλίκια» σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία

Στον κόσμο του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια. «Υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών. Μετά τα lockdown η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τις τιμές και αυτές τον πληθωρισμό. Για αυτούς τους λόγους αλλά όχι μόνο ανέβηκαν και οι τιμές της ενέργειας», είπε για να προσθέσει: «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην κοινότητα των οικονομολόγων. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών και θεωρώ με τεκμηριωμένο τρόπο, υποστηρίζει πως το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως το συγκεκριμένο φαινόμενο αποδίδεται στην δημοσιονομική χαλάρωση». Αν και παραδέχτηκε το ζήτημα των τιμών στην ενέργεια, προφανώς και δεν βρήκε να πει κουβέντα για το κρεσέντο ιδιωτικοποιήσεων στη ΔΕΗ και όχι μόνο. Τα περί δημοσιονομικής χαλάρωσης έχουν να κάνουν, σύμφωνα με την πολιτική που ασκεί η ΝΔ, στα ανεπαρκή επιδόματα που δόθηκαν κατά τη διάρκεια των λοκ ντάουν.

Ο πρωθυπουργός σε μια ωραιοποιημένη περιγραφή ισχυρίστηκε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε αντίστοιχες πληθωριστικές τάσεις, όπως στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2010 – 2011. Και τότε απεδείχθη το φαινόμενο παροδικό, έτσι και τώρα θεωρώ πως θα δούμε μία αποκλιμάκωση του φαινομένου το πρώτο τρίμηνο του 2022». Σαν να βρίσκεται σε άλλο σύμπαν μίλησε για «πρόσκαιρη μπόρα των ανατιμήσεων», παρουσιάζοντας ότι η Ελλάδα έχει «την 3η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ ως προς το πληθωρισμό» που όμως τον Οκτώβριο έτρεχε με 2,8%.

Εκτός των παραπάνω δεν ικανοποίησε καν το αίτημα για κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και στην Ενέργεια όπως έχει ζητήσει και με τροπολογία στη Βουλή το ΚΚΕ και θα αποτελούσε ουσιαστική ελάφρυνση. Αντί αυτού μοίρασε ψίχουλα και δεν είχε πρόβλημα να το παραδεχτεί, λέγοντας ειδικά για τους συνταξιούχους πως «δεν είναι αυτό που τους αξίζει»
Με το παραπάνω σκεπτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκη εμφάνισε τον ευατό του σαν κοινωνικά ευαίσθητο και έδωσε «χαρτζιλίκια», μπροστά στις πραγματικές και διαρκείς ανάγκες εργαζόμενων και συνταξιούχων:

– Μισό μισθό σε 100.000 υγειονομικούς τον Δεκέμβριο.
-250 ευρώ σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους (ποσό προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους)
-250 ευρώ σε 173.000 πολίτες με αναπηρία.

(Επισκέψεις: 1.133 φορές, όπου 2 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend