Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πέρα από την καταμέτρηση της φτώχειας

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Αν σκεφτεί κανείς πως αποτελούν τις επίσημες καταγραφές, τότε σίγουρα τα πράγματα είναι χειρότερα. Χρήσιμες οι..

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Αν σκεφτεί κανείς πως αποτελούν τις επίσημες καταγραφές, τότε σίγουρα τα πράγματα είναι χειρότερα. Χρήσιμες οι μετρήσεις, ακόμα πιο χρήσιμο (και απαραίτητο) να μην τις παρακολουθούμε μόνο, αλλά να αντιδράσουμε, για να μην αντιμετωπίζονται οι φτωχοί σαν νούμερα..  Είναι σκέψεις που προκύπτουν κάθε φορά που δημοσιεύονται στοιχεία που αποτυπώνουν την φτώχεια και την εκμετάλλευση στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ας  καταγράψουμε, τώρα, δύο  πρόσφατα στοιχεία,  μετά το απαραίτητο σχόλιο του Μπέρτολτ Μπρεχτ:
  • Περισσότεροι από 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι φτωχοί, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΗΕ.
  • Η Ελλάδα είναι στην τέταρτη θέση σε ποσοστό φτώχειας, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Το ποσοστό των Ελλήνων που ζούσαν, το 2013,   στο όριο της φτώχειας (δηλαδή με εισόδημα μικρότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος) ήταν στο  34,6% , που σημαίνει 3.795.100 άνθρωποι.  Το ποσοστό αυξάνεται τα τελευταία χρόνια (27,6% το 2010, 27,7% το 2011, 31% το 2012 και 34,6% το 2013).

Απόψεις