Πρώτο μαχητικό αγωνιστικό ραντεβού της νέας σχολικής χρονιάς είναι σήμερα για γονείς και εκπαιδευτικούς που συγκεντρώνονται στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Παιδείας, αντιδρώντας στις μαζικές συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων που προώθησε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, με ξεκάθαρο στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών, βλέποντας τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών ως κόστος!
Στην κινητοποίηση καλούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και Ενώσεις Γονέων.
Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που σημειώνει: «Απαιτούμε να μην πραγματοποιηθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων που στοιβάζουν τα παιδιά μας σε αίθουσες με 25 – 27 μαθητές, υποβαθμίζοντας το παιδαγωγικό έργο». Απαιτεί να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό, να στελεχωθεί και να λειτουργήσει η Παράλληλη Στήριξη για κάθε παιδί που την έχει ανάγκη, να λειτουργήσουν τα Τμήματα Ενταξης με το απαραίτητο υποστηρικτικό μόνιμο επιστημονικό δυναμικό (ψυχολόγοι, νοσηλευτές κ.λπ.).
Θυμίζουμε ότι με το δεύτερο αυτό μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων που προωθεί η κυβέρνηση εξαφανίζονται περίπου 1.000 σχολικά τμήματα πανελλαδικά, στα δε νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν το μάθημα θα γίνεται σε ασφυκτικές συνθήκες, καθώς εξαντλούνται τα ανώτατα αντιπαιδαγωγικά όρια για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη γνωματεύσεις για παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.
Για παράδειγμα, στον Πειραιά ανακαλούνται όλες οι αποφάσεις κατάτμησης τμημάτων λόγω φοίτησης παιδιών με διαγνωσμένες αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αποφάσεις που αφορούσαν 27 τμήματα Δημοτικών και 2 τμήματα Νηπιαγωγείων, ενώ υπήρχαν άλλα 19 τμήματα με αίτημα κατάτμησης που είχαν λάβει ήδη αρνητική απάντηση.
Στην Α’ Αθήνας γίνονται 30 συγχωνεύσεις τμημάτων, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνται τμήματα με 24 και 25 παιδιά που ανάμεσά τους υπάρχουν από τρεις έως και έξι γνωματεύσεις για αναπηρίες, μαθησιακές δυσκολίες κ.λπ.!
Στην Ανατολική Αττική αρνούνται κατατμήσεις ή γίνονται συμπτύξεις σε πάνω από 8 σχολεία. Αντίστοιχα στη Β’ Αθήνας οι αρνήσεις κατάτμησης τμημάτων παρά τον αυξημένο αριθμό γνωματεύσεων αφορά τουλάχιστον 37 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αλλο ένα στοιχείο επίσης που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι η χωρητικότητα των σχολικών αιθουσών. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων (ΠΔ 41/2018, ΦΕΚ 80/Α/7-5-2018) οι προβλέψεις και για τις σχολικές αίθουσες είναι ένα άτομο ανά 2 τ.μ. δαπέδου και μάλιστα αφαιρουμένων των σταθερών επίπλων! Δηλαδή, για να τηρηθούν τα ανωτέρω, θεωρητικά απαιτείται για 25 μαθητές σχολική αίθουσα άνω των 60 τ.μ.! Απαράδεκτες οι συγχωνεύσεις λοιπόν και για λόγους ασφαλείας.
Παράλληλα με τη σημερινή κινητοποίηση, έχουν οργανωθεί και συνεχίζονται παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και συσκέψεις οργάνωσης του αγώνα και κοινού βηματισμού γονιών κι εκπαιδευτικών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση Γονέων Περιστερίου καλεί σε σύσκεψη τους γονείς, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο υπαίθριο θεατράκι στην πλατεία Δημαρχείου (επί της οδού Παναγιώτη Τσαλδάρη).
Στον Πειραιά αντίστοιχα οργανώνεται σύσκεψη γονιών κι εκπαιδευτικών σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο 20ό Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου.
Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις
Στη Θεσσαλονίκη, παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη, στις 12.30 μ.μ., αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.
Σε διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς καλεί σήμερα, Τετάρτη, στη 1 μ.μ. η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης.
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πύργο, αναδεικνύοντας όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, αλλά και τον χώρο της Εκπαίδευσης, θα πραγματοποιήσει η ΕΛΜΕ Ηλείας αύριο Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στη 1 μ.μ.
Το ΚΚΕ απαιτεί άμεση λύση στα ζητήματα στέγασης εκπαιδευτικών
Άμεσα μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών, με αξιοποίηση σπιτιών, ξενοδοχείων, εστιών και μισθολογική ενίσχυσή τους στο ύψος των σημερινών αναγκών ζητά με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ φέρνοντας για συζήτηση στη Βουλή το κρίσιμο ζήτημα της στέγασής τους.
«Δεν φτάνει που οι μισθοί των εκπαιδευτικών δεν επαρκούν ούτε καν για την κάλυψη των βασικών καθημερινών αναγκών – 776 ευρώ είναι ο εισαγωγικός μισθός ενός νεοδιόριστου – με τον πληθωρισμό να έχει εκτινάξει τις τιμές των ειδών πλατιάς κατανάλωσης και τα τιμολόγια της Ενέργειας να έχουν απογειωθεί. Δεν φτάνει που το κόστος μετάβασης στον τόπο εργασίας τους έχει γίνει και αυτό δυσθεώρητο. Εχουν να αντιμετωπίσουν και το κρίσιμο ζήτημα της στέγασης, που τείνει να γίνει βουνό γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.
Είναι γνωστή η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους μακριά από τον τόπο τους. Οσοι δεν βρίσκουν σπίτι το πρώτο διάστημα, αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα ξενοδοχεία ή ακόμα χειρότερα καταφεύγουν να μένουν σε αυτοκίνητα, ακόμα και να κατασκηνώνουν μέχρι να βρουν μια στοιχειώδη λύση στο ζήτημα της στέγασής τους. Μα και αν βρουν ένα σπίτι να καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες τους, πολλές φορές ούτε καν για όλο το σχολικό έτος, αφού πολλά προορίζονται για τουριστική χρήση, έχουν να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα ενοίκια που ξεκινούν από 400 – 500 ευρώ στις γκαρσονιέρες και φτάνουν και τα 600 – 700 ευρώ για μεγαλύτερα, ανάλογα τα τετραγωνικά και την περιοχή». Με τα παραπάνω περιγράφονται στην Ερώτηση οι δυσκολίες όσων καλούνται να στελεχώσουν τα σχολεία μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους και σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι τυχαίο λοιπόν που διαρκώς αυξάνονται οι εκπαιδευτικοί, όπως οι αναπληρωτές, που τελικά δεν πάνε στην περιοχή διορισμού τους».
Οπως επισημαίνεται παράλληλα, «ακόμα και η κείμενη νομοθεσία, που προβλέπει τη δυνατότητα ορισμένοι δήμοι να παρέχουν σίτιση και στέγαση σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τελικά δεν εφαρμόζεται και δεν λύνει το πρόβλημα. Γιατί αυτό το μέτρο δεν καλύπτει το σύνολο των εκπαιδευτικών που ενιαία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και η στραγγισμένη κρατική χρηματοδότηση των δήμων επ’ ουδενί δεν επαρκεί για να καλύψει μια τέτοια ανάγκη».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής, Ν. Αμπατιέλος, Ν. Εξαρχος, Ν. Καραθανασόπουλος, Μ. Κομνηνάκα, Α. Κτενά, Γ. Λαμπρούλης, Γ. Μαρίνος, Β. Μεταξάς, Ν. Παπαναστάσης και Μ. Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν τον υπουργό Παιδείας για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να ενισχυθεί ουσιαστικά το εισόδημα των εκπαιδευτικών για να μπορούν να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών τους.
ΠΗΓΗ: 902.gr