Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στο μάτι του κυκλώνα το Κόσοβο: Tο NATO στέλνει κι άλλες δυνάμεις κατοχής – Σφοδρή αντίδραση της Ρωσίας

To NATO ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναπτύξει πρόσθετες κατοχικές δυνάμεις στο Κόσοβο, προκειμένου να καταστείλουν τις αντιδράσεις των Σέρβων

To NATO ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναπτύξει πρόσθετες κατοχικές δυνάμεις στο Κόσοβο, προκειμένου να καταστείλουν τις αντιδράσεις των Σέρβων για τον διορισμό Αλβανών δημάρχων από την κυβέρνηση του Κοσόβου στις πόλεις της περιοχής, όπου κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο.

«Η ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο είναι ένα προληπτικό μέτρο για να διασφαλιστεί ότι η νατοϊκή δύναμη KFOR διαθέτει τις ικανότητες τις οποίες χρειάζεται για τη διατήρηση της ασφάλειας σύμφωνα με την αποστολή που μας έχει εμπιστευτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο ναύαρχος Στιούαρτ Μουνς σε ανακοίνωση.

«Σε απάντηση στις πρόσφατες ταραχές και τον τραυματισμό 30 μελών της ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο, το ΝΑΤΟ έδωσε εντολή για την ανάπτυξη Επιχειρησιακών Εφεδρικών Δυνάμεων (ORF) για τα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ήδη εκατοντάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί στους μεγάλους σερβικούς δήμους του βόρειου Κοσόβου, όπου πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις της Πρίστινα επιχειρούν από την περασμένη Παρασκευή να επιβάλουν με τη βία τους αλβανόφωνους δημάρχους που «κέρδισαν» στις κάλπες που στήθηκαν τον περασμένο Απρίλη σε τέσσερις δήμους, σε εκλογές που μποϊκοτάρισαν σχεδόν καθολικά οι Σέρβοι του Κοσόβου, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αντίδραση από τη Ρωσία: Πηγή βίας η KFOR

Στις εξελίξεις στο Κόσοβο αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία κατηγόρησε την KFOR ότι έχει μετατραπεί σε πηγή αδικαιολόγητης βίας και κλιμάκωσης στην περιοχή.

«Οι “ειρηνευτικές δυνάμεις” του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο έγιναν πηγή αχρείαστης βίας και παράγοντας κλιμάκωσης», ανέφερε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε: «Αυτοί που υποτίθεται ότι προστατεύουν την τοπική σερβική πλειοψηφία από την αυθαιρεσία των Κοσοβάρων, κατέληξαν στο πλευρό των ξενοφοβικών φιλοδοξιών της Πρίστινα και ουσιαστικά έγιναν συνεργοί του τρόμου, αναλαμβάνοντας τον ρόλο της προσωπικής ασφάλειας της αυτοδιορισμένης κυβέρνησης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, που έχουν κρυφτεί σε διοικητικά κτίρια».

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, «το νούμερο ένα καθήκον εξακολουθεί να είναι η δημιουργία μιας κοινότητας σερβικών δήμων στην περιοχή, η οποία κατοχυρώθηκε πριν από 10 χρόνια σε γραπτές συμφωνίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα υπό την εγγύηση των Βρυξελλών». Η κοινότητα αυτή αποτελεί «βασική προϋπόθεση για τον διάλογο και είναι η μόνη ευκαιρία για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις