Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στο δρόμο ξανά οι Γάλλοι: Πάνω από 1 εκατ. εργάτες περιμένουν τα συνδικάτα – «Όχι» στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Συνεχίζουν και εντείνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις τα γαλλικά συνδικάτα εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

Συνεχίζουν και εντείνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις τα γαλλικά συνδικάτα, οι εργαζόμενοι και μικροί επαγγελματίες εναντίον της πλέον αντιδραστικότερης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, που προωθεί η κυβέρνηση Μαρκόν, παρά τις ήδη τεράστιες αντιδράσεις.

Έτσι, για τέταρτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, Γάλλοι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. «Αν ξεπεράσουμε το ένα εκατομμύριο, θα είναι επιτυχία», εκτίμησε ο Λορέν Μπερζέρ επικεφαλής του συνδικάτου CFDT.

«Κομβική μέρα» για τις συντάξεις θεωρείται η σημερινή για τους συνδικαλιστές που κατεβαίνουν ενωμένοι για 4η φορά στους δρόμους.  Επέλεξαν το Σάββατο που δεν είναι μέρα εργασίας, με την ελπίδα να κατεβάσουν όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο στους δρόμους.

Η αστυνομία από την πλευρά της αναμένει 600.000 με 800.000 ανθρώπους στους δρόμους, από τους οποίους οι 90.000 με 120.000 στο Παρίσι.

Από την αρχή των κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης, η οποία αποτελεί αυτή την περίοδο θέμα έντονων συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση, η συμμετοχή ήταν μεγάλη.

Την Τρίτη, προηγούμενη ημέρα διαδηλώσεων, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις 757.000 με 2 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στις 21 Ιανουαρίου είχαν συμμετάσχει 1,27 εκατ. με 2,5 εκατομμύρια.

Η κυβέρνηση Μακρόν επιμένει ότι η μεταρρύθμιση αυτή, στο πλαίσιο της οποίας θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, είναι «ζωτικής» σημασίας για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ασφαλώς, το ζήτημα που αποκρύπτεται είναι ότι και στην περίπτωση της Γαλλίας, τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια μοχλεύονται στα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να διακυβεύονται οι συντάξεις -και προκειμένου να συνεχίσουν ανενόχλητα τη… δράση τους, επιμένουν να ρίχνουν τα βάρη στους πολίτες.  

Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση, όμως με τον καιρό έχει δεχθεί κάποιες τροποποιήσεις που δεν αλλάζουν όμως τον πυρήνα της.

Εξάλλου οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου από τις Βρυξέλλες χθες Παρασκευή προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των συνδικάτων.

Σε μια σπάνια δήλωση για το θέμα αυτό, ο Μακρόν ζήτησε από τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων να διατηρήσουν «ένα πνεύμα ευθύνης» προκειμένου «να μπορούν να εκφράζονται οι διαφωνίες, αλλά με ηρεμία, με σεβασμό προς την περιουσία και τους ανθρώπους και με την πρόθεση να μην εμποδίζεται η ζωή της υπόλοιπης χώρας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ έκανε λόγο για ενδεχόμενες «πιο σκληρές, πιο πολλές, πιο μαζικές και επαναλαμβανόμενες απεργίες».

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υπερασπίστηκε εκ νέου την Πέμπτη τη μεταρρύθμιση, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη για «να διασφαλιστεί το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για να περάσει τη μεταρρύθμιση αυτή και βασίζεται στη στήριξη της παραδοσιακής δεξιάς για να το πράξει, όμως προς το παρόν αυτή δεν είναι δεδομένη.

Με πληροφορίες από DPA, REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

Σχετικά θέματα

Απόψεις