Διεθνή

Στη Νικαράγουα δόθηκε άδεια επείγουσας χρήσης στα εμβόλια Abdala και Soberana 02

Η Βενεζουέλα παρέλαβε χτες 900.000 δόσεις του Abdala της Κούβας

Στη Νικαράγουα, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, οι αρχές έδωσαν χθες άδεια επείγουσας χρήσης σε δύο από τα εμβόλια κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκαν από επιστήμονες της Κούβας, τα Abdala και Soberana 02, ανακοίνωσε μέσω Twitter η κουβανική δημόσια φαρμακευτική εταιρεία BioCubaFarma.

Στη Νικαράγουα των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει εμβολιαστεί ως αυτό το στάδιο παρά κάτι παραπάνω από το 4% του πληθυσμού άνω των 45 ετών με το σκεύασμα της AstraZeneca, με το Covishield και με το Sputnik V.

Πριν από τη Νικαράγουα, το Βιετνάμ έδωσε επίσης άδεια επείγουσας χρήσης του Αμπντάλα, ενώ στο Ιράν, το Soberana 02 χορηγείται σε συνδυασμό με ακόμη ένα κουβανικό εμβόλιο, το Soberana Plus.

Το Βιετνάμ ανήγγειλε ότι θα αγοράσει 10 εκατομμύρια δόσεις του Αμπντάλα. Η Βενεζουέλα έχει εξάλλου συνάψει σύμβαση με την Κούβα για την προμήθεια 12 εκατ. δόσεων.

Τα Αμπντάλα και Σομπεράνα 2, που βασίζονται σε ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη, την ίδια τεχνολογία που αξιοποιούν αυτά της αμερικανικής Novavax, της γαλλικής Sanofi και της βρετανικής GSK, έχουν αποτελεσματικότητα ανώτερη του 90% ως προς την αποτροπή της εκδήλωσης συμπτωμάτων της Covid-19, σύμφωνα με κουβανούς επιστήμονες.

Η Αργεντινή και το Μεξικό έχουν επίσης εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την προμήθεια δόσεων των εμβολίων αυτών.

Η Κούβα κατέθεσε τον Σεπτέμβρη, αίτημα προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για έγκριση των εμβολίων της, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον κρατικό όμιλο BioCubaFarma αναμφίβολα «θα διευκολύνει» την εμπορική διάθεσή τους στο εξωτερικό.

Η Βενεζουέλα παρέλαβε χτες 900.000 δόσεις του Abdala της Κούβας

Η Βενεζουέλα παρέλαβε χθες Κυριακή 900.000 δόσεις του κουβανέζικου εμβολίου Abdala για τον COVID-19, ενώ αναμένει συνολικά 15 εκατ. δόσεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, αν και το εμβόλιο δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η εξέλιξη ακολουθεί την ανακοίνωση του προέδρου ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία σε όλα τα επίπεδα από την 25η Οκτωβρίου. Η χώρα θα παραλάβει «όχι λιγότερες από 15 εκατομμύρια δόσεις ώστε να εμβολιαστούν πέντε εκατομμύρια συμπατριώτες», καθώς το Αμπντάλα χορηγείται σε τρεις δόσεις.

Η Βενεζουέλα αρχικά βασίστηκε στο πρόγραμμα ανοσοποίησης για τον COVID-19 στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό της φαρμακοβιομηχανίας Sinopharm, που χορηγούνται σε δύο δόσεις. Τον Ιούλιο η κυβέρνηση άρχισε να αξιοποιεί το Αμπντάλα, παρά τις επιφυλάξεις και τις επικρίσεις γιατρών.

Η Βενεζουέλα παρέλαβε στις 7 Σεπτέμβρη μια πρώτη πατρίδα εμβολίων, 700.000 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής Sinovac, μέσω του μηχανισμού COVAX του ΠΟΥ, που σκοπό έχει να εξασφαλίσει δίκαιη πρόσβαση στις φτωχές χώρες και σε αυτές με μεσαία εισοδήματα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, καθώς καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 τις τελευταίες εβδομάδες, προειδοποίησε εναντίον του επαπειλούμενου «τρίτου κύματος». Το δεύτερο κύμα, που χτύπησε τη χώρα τον Μάρτιο, προκάλεσε τεράστια προβλήματα σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, AFP, «Reuters», 902.gr

(Επισκέψεις: 246 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend