Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στη Ρουάντα θα στέλνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που συλλαμβάνονται χωρίς άδεια σε βρετανικό έδαφος!

Στη Ρουάντα θα στέλνει η βρετανική κυβέρνηση τους μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στη Βρετανία χωρίς άδεια. Τη σχετική συμφωνία,..

Στη Ρουάντα θα στέλνει η βρετανική κυβέρνηση τους μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στη Βρετανία χωρίς άδεια. Τη σχετική συμφωνία, που θα χρησιμοποιηθεί από το Λονδίνο ως ένα επιπλέον απάνθρωπο μέτρο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, υπέγραψε σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, κατά την επίσκεψή της στο Κιγκάλι, την πρωτεύουσα της Ρουάντα. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε κυνικά ότι η συμφωνία με τη Ρουάντα μπορεί να αφορά «δεκάδες χιλιάδες» ανθρώπους, ισχυριζόμενος ότι ο κίνδυνος να βρεθούν σε αυτή τη χώρα της Αφρικής αντί για τη Βρετανίας θα αποτελέσει «σημαντικό αποτρεπτικό μέσο» για τους παράτυπους μετανάστες. Από «σήμερα όποιος εισέρχεται παράτυπα στη Βρετανία και όλοι όσοι έφτασαν μετά την 1η Ιανουαρίου θα μπορούν να μεταφερθούν στη Ρουάντα», είπε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν προβλέπει ανώτατο όριο στον αριθμό των μεταναστών που μπορεί να δεχθεί η χώρα της Αφρικής.

Εξάλλου ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι ήδη από σήμερα ο έλεγχος για τις παράτυπες διελεύσεις μεταναστών στη Μάγχη θα μεταφερθεί στο Πολεμικό Ναυτικό από το Λιμενικό. «Ήδη από σήμερα το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει τον επιχειρησιακό έλεγχο στη Μάγχη αντί για το Λιμενικό (…) με στόχο καμία βάρκα να μη φτάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να γίνεται αντιληπτή», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, το βρετανικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να υιοθετήσει νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, το οποίο θα επιτρέπει τη δημιουργία κέντρων στο εξωτερικό. Σε αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης θα στέλνονται οι μετανάστες, αλλά και αυτοί που αιτούνται άσυλο, μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους. Το σχέδιο νόμου επιτρέπει επίσης στο Πολεμικό Ναυτικό να απωθεί εκτός των βρετανικών χωρικών υδάτων τα πλοιάρια των μεταναστών.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το νομοσχέδιο αυτό, αν εγκριθεί, θα αντίκειται στη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, την οποία έχει υπογράψει η Βρετανία.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις