Κοινωνία

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε 260.000 επικουρικές συντάξεις

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνονται αντισυνταγματικές οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου.

Όπως αναφέρει το Έθνος, πρόκειται για περικοπές που επιβλήθηκαν από τον Ιούνιο του 2016 σε 260.000 συνταξιούχους, καθώς δεν διενεργήθηκαν κατόπιν αναλογιστικών μελετών.

Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, αντισυνταγματική τη διάταξη που αφορά τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και ειδικότερα αυτές που ξεπερνούν τα 1300 ευρώ καθώς αποφάνθηκε ότι αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας. Η συγκεκριμένη απόφαση στην πράξη σημαίνει πως θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει στη σύνταξη νέου νόμου.

Αντισυνταγματικό έκρινε κατά πλειοψηφία το δικαστήριο το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων που αφορούν κυρίως συνταξιούχους που έχουν εργαστεί πολλά χρόνια και ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42. χρόνια εργασίας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν πως το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης.

Το ΣτΕ κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για αναδρομικά κύριων συντάξεων, περικοπές επικουρικών, εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και άλλα κρίσιμα και κομβικά ζητήματα του νόμου Κατρούγκαλου, που αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και 4 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

(Επισκέψεις: 337 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend