Βιντεοθήκη Ιστορία

Σπάνιο βίντεο – ντοκουμέντο από την απελευθέρωση της Αθήνας

Ο «Ημεροδρόμος» παρουσιάζει ένα σπάνιο βίντεο – ντοκουμέντο της «Φίνος Φιλμ» από την απελευθέρωση της Αθήνας. Τα πλάνα έχουν τραβηχτεί από συνεργάτες του αλλά και από τον ίδιο τον Φιλοποίμενα Φίνο, ο οποίος χαρίζει και τη φωνή του στο μικρό φιλμ.  

Ο Φίνος βγήκε στους δρόμους της Αθήνας για να κινηματογραφήσει τις πρωτόγνωρες στιγμές από την απελευθέρωση της Αθήνας από την Γερμανική κατοχή και τα πλάνα από την αιματοβαμμένη Καισαριανή.

Υπάρχουν πλάνα από την Καισαριανή, προπύργιο του ΕΛΑΣ, όπου οι Γερμανοί, μια μέρα πριν αναχωρήσουν, επιτέθηκαν στην αιματοβαμμένη συνοικία και εκτέλεσαν με απαγχονισμό τους αγωνιστές που συνέλαβαν. Στην Καισαριανή είχε εκτελεστεί και ο πατέρας του Φίνου, που καταδικάστηκε επειδή έστελνε σιτάρι και κριθάρι από τα κτήματά του στην Κωπαΐδα στην αντίσταση. Μαζί τους καταδικάστηκε σε θάνατο και ο Φιλοποίμην. Ο πατέρας του όμως πρόλαβε να πείσει τους Γερμανούς πως ο γιος του δεν είχε καμία ανάμειξη και τελικά αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Αβέρωφ, με τον όρο «εθελούσιας δωρεάς των περιουσιακών του στοιχείων στις δυνάμεις της κατοχής».

(Επισκέψεις: 2.049 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend