Διεθνή

Σουηδία-βουλευτικές εκλογές: Μάχη κεντροαριστεράς με κεντροδεξιά για πρωτιά -Ενισχύεται το φασιστικό κόμμα

Τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Σουηδία, δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με αυτά η κυβερνώσα κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και αριστερών κομμάτων λαμβάνει ποσοστό 40,6%.

Η κεντροδεξιά Συμμαχία της αντιπολίτευσης λαμβάνει ποσοστό 40,1%.

Το φασιστικό, ακροδεξιό κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» λαμβάνει ποσοστό 17,8%.

Τα πρώτα αποτελέσματα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, βασίζονται στην καταμέτρηση των ψήφων 4.800 από τις 6.004 εκλογικές περιφέρειες.

Τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν μικρές διαφοροποιήσεις από τα αρχικά με τη μάχη για την πρωτιά να αναμένεται να κριθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας. 

Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Σουηδία, στηρίχθηκε στην προπαγάνδα κατά των μεταναστών και την ενίσχυση ρατσιστικών φαινομένων στη Σουηδία, αφού τμήματα του πληθυσμού αντιμετωπίζουν εχθρικά τους μετανάστες. 

Το κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» έχει νεοναζιστικές ρίζες και αναζητά ψηφοφόρους ανάμεσα κυρίως στους βιομηχανικούς εργάτες και μικρομεσαία στρώματα. «Το κόμμα φλερτάρει με τους ψηφοφόρους των συντηρητικών, αλλά και των σοσιαλδημοκρατών και τα μέλη της πανίσχυρης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας LO», όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Σουηδός, κοινωνιολόγο Jens Rydgren.

Πανηγυρίζουν οι Ιταλοί φασίστες

Ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του φασιστικού κόμματος της «Λέγκας του Βορρά», εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Σουηδία. 

«Η Σουηδία, λίκνο της πολυπολιτισμικότητας και μοντέλο για την αριστερά, αποφάσισε επιτέλους να επιλέξει την αλλαγή, έπειτα από χρόνια ανεξέλεγκτης μετανάστευσης», υποστήριξε ο Σαλβίνι σε ανακοίνωσή του. «Τώρα λένε και αυτοί (σ.σ. οι σουηδοί ψηφοφόροι) “όχι” σε αυτήν την Ευρώπη των γραφειοκρατών και των κερδοσκόπων, “όχι” στους λαθρομετανάστες, “όχι” στον ισλαμικό εξτρεμισμό», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

(Επισκέψεις: 98 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend