Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σουηδία: Απεργία των εργαζομένων στον Προαστιακό της Στοκχόλμης

Σε απεργία μέχρι την Τετάρτη βρίσκονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό Στοκχόλμης, ενάντια στις απολύσεις και..

Σε απεργία μέχρι την Τετάρτη βρίσκονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό Στοκχόλμης, ενάντια στις απολύσεις και στις μετατάξεις, διεκδικώντας το απαραίτητο προσωπικό για να υπάρχει ασφάλεια στα δρομολόγια. Στους σιδηρόδρομους της Σουηδίας, εκτός από τους μηχανοδηγούς υπάρχει κι άλλο προσωπικό ασφαλείας που βοηθάει σε περίπτωση ανάγκης και σε άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τους επιβάτες.

Το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία, με την πλάτη της πλειοψηφίας σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών στην Περιφέρεια, αποφάσισαν να τους αντικαταστήσουν με φτηνότερο προσωπικό που δεν είναι εκπαιδευμένο σε ζητήματα ασφάλειας ή να μην υπάρχει πλέον τέτοιο προσωπικό και να αντικατασταθεί με κάμερες. Τα πρωτοβάθμια σωματεία στον προαστιακό είναι ενάντια σε αυτή την απόφαση και έχουν κάνει πολλές κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύει η ζωή των εργαζόμενων και των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος, φωτιάς κ.λπ.

Αυτή η πολιτική «κόστους – οφέλους» με τη συμβολή όλων των αστικών κυβερνήσεων υλοποιείται και στη Σουηδία στο πλαίσιο της απελευθέρωσης – κατάτμησης των σιδηροδρόμων από την κινέζικη εταιρεία που έχει την ευθύνη λειτουργίας του προαστιακού και την περιφέρεια Στοκχόλμης που έχει την ευθύνη για τις υποδομές, τα τρένα, τους σταθμούς κλπ.

Στη Σουηδία με βάση το σουηδικό «μοντέλο», τα πρωτοβάθμια σωματεία δεν έχουν το δικαίωμα να κηρύξουν απεργία, ενώ όταν ένα δευτεροβάθμιο όργανο υπογράφει μια συλλογική σύμβαση εργασίας, τότε ισχύει η λεγόμενη εργασιακή ειρήνη. Αυτό σημαίνει ότι όσο ισχύει η συλλογική σύμβαση (συνήθως 2 με 3 χρόνια) δεν μπορεί ούτε καν μια Ομοσπονδία εργαζομένων να κηρύξει απεργία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι οδηγοί του προαστιακού δημιούργησαν μια απεργιακή επιτροπή και κήρυξαν απεργία.

Η συμβιβασμένη Ομοσπονδία της SEKO στο προσωπικό σταθερής τροχιάς, με ανακοίνωσή της καταδικάζει την απεργία και καλεί τα μέλη της να μη συμμετάσχουν, ακολουθώντας τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας. Μάλιστα το εργασιακό δικαστήριο επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ για «διαφυγόντα κέρδη και καταπάτηση της συλλογικής σύμβασης» σε βάρος των σωματείων που στηρίζουν και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην απεργία.

Οι δε εργαζόμενοι που απεργούν θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 300 ευρώ καθένας τους. Γι’ αυτόν τον λόγο οι εργαζόμενοι δημιούργησαν απεργιακό ταμείο και ήδη δεκάδες χιλιάδες σουηδικές κορόνες κατατέθηκαν στο απεργιακό ταμείο από πολλούς εργαζόμενους διαφόρων κλάδων. Το ΔΣ του συνδικάτου εργαζομένων στο μετρό της Στοκχόλμης, του οποίου τη λειτουργία έχει η ίδια εταιρεία με τον προαστιακό, το οποίο συμμετείχε στις κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, σε ανακοίνωσή του αναδεικνύει το σταθερό αίτημα για προσωπικό στα τρένα του προαστιακού με βάση όλες τις προβλέψεις ασφαλείας.

Τονίζει ακόμα ότι την τελευταία περίοδο υπήρξαν σοβαρά σιδηροδρομικά δυστυχήματα – εγκλήματα στην Ευρώπη, σε Ελλάδα, Ολλανδία, Ελβετία με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων και συναδέλφων. Σε όλη την ΕΕ οι κυβερνήσεις και οι σιδηροδρομικές εταιρείες προχωρούν σε περικοπές, παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, κατάτμηση των σιδηροδρόμων και παράδοση τμημάτων στο κεφάλαιο, με συνέπεια να υπάρχει λιγότερο προσωπικό, παραμελημένη συντήρηση και χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών. Αυτή η κατεύθυνση περιλαμβάνει επίσης την απόφαση ότι οι σιδηροδρομικές εταιρείες και το κράτος, μέσω των Περιφερειών συμφωνούν ότι οι συνοδοί των τρένων στα τρένα της Στοκχόλμης θα πρέπει να απομακρυνθούν – μετατεθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Με αυτό τον τρόπο μπαίνει σε μεγάλο κίνδυνο η ασφάλεια και η προστασία των εργαζομένων και των επιβατών. Στόχος τους είναι να γίνει φθηνότερο το κόστος με την εφαρμογή των καμερών χωρίς να προσλαμβάνεται το απαιτούμενο προσωπικό που χρειάζεται και σε συνθήκες αυτοματοποίησης. Το σωματείο εργαζομένων στο μετρό δηλώνει ότι τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια των εργαζομένων και όλων των επιβατών που ταξιδεύουν με προαστιακό τρένο στη Στοκχόλμη. Σημειώνει ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί ένα μεγάλο σιδηροδρομικό ατύχημα μετρώντας πόσα χρήματα έχει εξοικονομήσει η εταιρεία και η Περιφέρεια. Ο αγώνας των οδηγών στον προαστιακό σιδηρόδρομο για τη διατήρηση του απαιτούμενου προσωπικού ασφαλείας είναι δίκαιος και θα νικήσει.

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις