Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΔΕΛΤΑ» Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ: Υπογράφτηκε η πρώτη Επιχειρησιακή ΣΣΕ με αυξήσεις

Την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) με αυξήσεις για τους εργαζόμενους στη «ΔΕΛΤΑ» στον Ν. Αττικής που ισχύει αναδρομικά από 1/1/2024 και για ένα έτος ανακοίνωσε το..

Την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) με αυξήσεις για τους εργαζόμενους στη «ΔΕΛΤΑ» στον Ν. Αττικής που ισχύει αναδρομικά από 1/1/2024 και για ένα έτος ανακοίνωσε το επιχειρησιακό Σωματείο.

«Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που αποτελούσε βασικό στόχο του Σωματείου μας είναι ένα σημαντικό όπλο για τους εργαζόμενους, αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχιση της πάλης και της διεκδίκησης» σημειώνει και προσθέτει:

«Με την Επιχειρησιακή Σύμβαση αποσπάσαμε αυξήσεις στους μισθούς 6%, αύξηση στον κατώτατο μισθό 12,5% από 800 στα 900 ευρώ και στο κατώτατο μεροκάματο από 35 σε 39 ευρώ, προσαύξηση των καταβαλλόμενων αποδοχών κατά 50 ευρώ για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στις ειδικότητες Control, παστεριωτές, χειριστές εμφιάλωσης, χειριστές συσκευασίας, χειριστές παραλαβής, βοηθοί Clarck και Pickers Αποθήκης.

Για όσους εργαζόμενους υπέστησαν μείωση αποδοχών θα καταβληθεί η διαφορά στις αμοιβές για το 2022 εφάπαξ και υπάρχει αντίστοιχα δέσμευση και για το έτος 2023. Για όσους εργαζόμενους θα λάβουν μόνο το γενικό ποσοστό αύξησης (6%) θα εξεταστεί το πρώτο τετράμηνο του έτους η δυνατότητα συμπληρωματικής αύξησης. Η αποζημίωση απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης θα ανέρχεται στο 70% και για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 20 έτη στην εταιρεία στο 100% υπολογισμένα για τους εργατοτεχνίτες με 26 ημερομίσθια μηνιαίως.

Περιλαμβάνονται οι παροχές σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, φόρμες, υποδήματα, μπουφάν, γάλα (2 λίτρα εβδομαδιαίως) σε όσους δεν χορηγούνταν και η μεταφορά από και προς την εργασία. Η εταιρεία δεν θα προβεί σε καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σε εφαρμογή το άρθρου 59 του Ν.4808/2021. Η παροχή διαλείμματος θα συνεχίσει να εφαρμόζεται όπως και σήμερα δηλαδή εντός του 8ωρου. Σε περίπτωση απασχόλησης την 6η ημέρα της εβδομάδας θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Η απασχόληση την Κυριακή θα αμείβεται με προσαύξηση ποσοστού 75% καθώς και για περίπτωση εργασίας κατά τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας. Στις 9 ημέρες υποχρεωτικής αργίας προστίθενται επιπλέον η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή και του Αγίου Πνεύματος.

Οι ημέρες κανονικής άδειας, πέραν όσων προβλέπονται από τις διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας, αυξάνονται κατά μία εργάσιμη για όσους συμπληρώνουν στην εταιρεία 10 έτη 1 επιπλέον εργάσιμη και για 2 εργάσιμες για όσους συμπληρώνουν 20 έτη. Προβλέψεις υπάρχουν και για τις υπόλοιπες άδειες (γονέων κλπ.).

Για τους εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου μετά τη συμπλήρωση ενός έτους απασχόλησης η σύμβασή τους θα μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση λίγους μήνες μετά την ίδρυση του Σωματείου μας. Μπορούμε να πούμε ότι αντιστρέφουμε μια 15ετή πορεία επιβολής μειώσεων και καθηλωμένων μισθών, παραχωρήσεων δικαιωμάτων μας προς την εργοδοσία που συνεχώς χειροτέρευε τη θέση μας και προχωράμε στην κατάκτηση διεκδικήσεών μας.

Αποδεικνύεται ότι μόνο με την οργάνωσή μας και τη διεκδίκηση μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Ακόμα και όταν όλα φαίνονται στην αρχή δύσκολα με τους αντεργατικούς νόμους σε ισχύ και τη στάση της εταιρείας, για μηδενικές αυξήσεις (εκτός του κατώτατου μισθού) όπως αυτή αποτυπώθηκε τον περασμένο Ιούλιο. 

Η ίδρυση και η μαζικοποίηση του Σωματείου μας ανάγκασαν την εργοδοσία να “κάτσει στο τραπέζι”. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι μαζικές συλλογικές διαδικασίες, οι Γενικές Συνελεύσεις, η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση που είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση και βέβαια η ηχηρή απάντηση που πήραν κυβέρνηση και εργοδοσία με την καθολική συμμετοχή στην απεργία ενάντια στον νόμο Γεωργιάδη, ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, του πενθήμερου, της Κυριακής-αργίας και κάθε αργίας στον κλάδο των τροφίμων.

Με την ΕΣΣΕ βάζουμε εμπόδια στην εφαρμογή νόμων της κυβέρνησης (Γεωργιάδη και Χατζηδάκη), στη μεγαλύτερη ευελιξία και ένταση της εκμετάλλευσης, αφήνοντας στα χαρτιά εμβληματικές αντεργατικές διατάξεις, παίρνουμε ανάσα με την αύξηση μισθών και τα υπόλοιπα δικαιώματα που κατοχυρώνουμε και συνεχίζουμε. Πατάμε γερά για τα επόμενα βήματά μας, η υπόθεση είναι στα δικά μας χέρια, δεν περιμένουμε να μας σώσει κανείς από τα πάνω όπως δεν μας έσωσαν τόσοι και τόσοι όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η κατάκτηση Συλλογικής Σύμβασης μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλα εργοστάσια του κλάδου και για εργαζόμενους άλλων κλάδων ότι οι εργαζόμενοι με την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αποτελεί συμβολή στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης ώστε να αυξηθεί η πίεση προς την ένωση των εργοδοτών για την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης. Θυμίζουμε την αδιάλλακτη στάση της εταιρείας πάνω στο ζήτημα των Συμβάσεων (Κλαδικής και Επιχειρησιακής) κατά τις προηγούμενες προσπάθειες της ομοσπονδίας εργαζομένων του κλάδου μας.

Στηρίζουμε τη νέα πρωτοβουλία της ομοσπονδίας για υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις με πρώτο σημαντικό σταθμό την απεργία στις 28 Φλεβάρη. Συνολικά οι εργαζόμενοι του κλάδου και ευρύτερα χρειάζεται να δυναμώσουμε τη δική μας παρέμβαση στις εξελίξεις, να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις απόκρουσης της επίθεσης στο βιοτικό επίπεδο που αφορούν όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Για μέτρα προστασίας του εισοδήματός μας από την ακρίβεια, ενάντια στη φοροληστεία, για να μη βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για Υγεία και για τη μόρφωση των παιδιών μας, ενάντια στην κοροϊδία της κυβέρνησης με τις τριετίες που ξεπαγώνουν αλλά μένουν στην κατάψυξη μέχρι την αύξηση στον κατώτατο μισθό, με εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου, λίγο πάνω από τα 800 ευρώ.

Ο αγώνας δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την απόσπαση υπογραφής ΕΣΣΕ. Έχουμε μπροστά μας αρκετά ζητήματα που έχουμε ανοίξει την αντιπαράθεση με την εργοδοσία, δεν δόθηκε λύση σε όλα τα προβλήματα των εργαζομένων. Κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί να υπάρξει, έχουμε πλέον όλοι αποκτήσει μεγαλύτερη πείρα, γνωρίζουμε ότι ακόμα και για αυτονόητα ζητήματα, για κάθε τι που αφορά τους εργαζόμενους η εργοδοσία το θεωρεί κόστος και επιδιώκει το πετσόκομμά τους (π.χ. λεωφορεία).

Μέχρι τελευταία στιγμή της διαπραγμάτευσης επεδίωκε να μην αποτυπωθούν στη σύμβαση κρίσιμα ζητήματα και η γραπτή αντιπρόταση, για την οποία είχε δεσμευτεί, ερχόταν με δόσεις για να μη συμπεριληφθούν όσα αποσπάσαμε, ακόμα και να μην αφορά ΕΣΣΕ αλλά μια “διμερή συμφωνία”. Μονόδρομος για εμάς είναι η ισχυροποίηση του Σωματείου μας ώστε από καλύτερες θέσεις να παλέψουμε για νέες κατακτήσεις, με πιο ευνοϊκό για εμάς συσχετισμό δύναμης, με οργανωμένους τους εργαζόμενους σε κάθε τμήμα του εργοστασίου, στα γραφεία, παντού. Μόνη επιλογή είναι να συμβάλουμε στο άνοιγμα του δρόμου για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και οι οικογένειές μας».

Απόψεις