Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Ενημέρωση και Αποφάσεις της Κοινής Σύσκεψης για τα επόμενα βήματα στον αγώνα των εργαζομένων

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων συνεδρίασαν στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα-- για την επιτυχία της συναυλίας αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας --για την καταβολή της αποζημίωσης αδείας -- για τις εξελίξεις στους διαγωνισμούς -- για το αίτημα συνάντησης με τα αρμόδια υπουργεία

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων συνεδρίασαν στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα– για την επιτυχία της πρωτοβουλίας του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου να πραγματοποιήσει αφιλοκερδώς συναυλία αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας –για την καταβολή της αποζημίωσης αδείας — για τις εξελίξεις στους διαγωνισμούς — για το αίτημα συνάντησης με τα αρμόδια υπουργεία:

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ
Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)
Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»      
Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ
Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)

                                                      

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων μας συνεδρίασαν στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις, εκτιμήσαμε την κατάσταση και αποφασίσαμε:

  • Για την επιτυχία της πρωτοβουλίας του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου να πραγματοποιήσει αφιλοκερδώς συναυλία αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Βγάλαμε σχετικό κάλεσμα πού ευχαριστούμε από καρδιάς τους συναδέλφους καλλιτέχνες και απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, στις οικογένειές τους, στους κατοίκους της περιοχής, σε όλη την εργατική τάξη να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία με την συμμετοχή, ηθικά, αλλά και  υλικά – οικονομικά έτσι ώστε να είναι μαζική και δωρεάν. Παράλληλα αποφασίστηκε την ίδια μέρα, στο χώρο της συναυλίας και ώρα 11.00 π.μ.  να καλέσουμε τα ΜΜΕ και να πραγματοποιήσουμε συνέντευξη τύπου. (Η παράταξη της  ΔΑΚΕ από το Σωματείο της Λάρυμνας δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει στην συναυλία).

  • Για την καταβολή της αποζημίωσης αδείας.

Στις επαφές του νομικού μας συμβούλου με τον νομικό σύμβουλο της Ειδικής Διαχείρισης, αλλά και των Προεδρείων των Σωματείων με την Ειδική Διαχείριση,  διαβεβαιώνουν ότι «τα χρήματα είναι διασφαλισμένα και καθυστερεί η καταβολή τους σε ελέγχους υπηρεσιακών παραγόντων στο ΥΠΕΚΑ», το υπουργείο του κ. Σκρέκα.

Η υπομονή στους εμπαιγμούς για το πότε θα καταβάλλουν τα λεφτά μας που έπρεπε να τα είχαν καταβάλει από τις 29/7, τελείωσε. Η κωλυσιεργία είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη.

Σε αυτή την βάση και σε συνέχεια του εξωδίκου που στείλαμε την προηγούμενη εβδομάδα, πήραμε απόφαση να κινήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες στην επιθεώρηση και το υπουργείο Εργασίας και αν δεν υπάρχει συμμόρφωση εντός εβδομάδας θα κλιμακώσουμε με συνδικαλιστικά μέτρα.

Κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να τοποθετηθούν και να δώσουν τέλος άμεσα στον απαράδεκτο εμπαιγμό.

  • Για τις εξελίξεις στους διαγωνισμούς.

Την Τρίτη 20/9,  ενημερωθήκαμε  ότι «οι οικονομικές προσφορές θα πάρουν παράταση 2 εβδομάδων γιατί η ΤΕΡΝΑ δεν έχει καταθέσει τα απαραίτητα νομικά και τεχνικά έγγραφα. Υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα για την παράταση. Την Τετάρτη 21/9  το πρωί μας είπαν ότι «οι προσφορές θα ανοίξουν την Πέμπτη 22/9». Την Τετάρτη 21/9 το απόγευμα, μας είπαν ότι «την Δευτέρα  θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές». Την Δευτέρα 26/9 το πρωί μας είπαν ότι «η ΤΕΡΝΑ ζήτησε νέα 15νθημερη παράταση και μάλλον θα της δώσουν, δεν είναι επίσημο όμως». Την Δευτέρα 26/9 το μεσημέρι μας είπαν ότι «μπορεί και να μην της δώσουν παράταση, θα ξέρουμε αύριο Τρίτη». Την Τρίτη 27/9 το πρωί μας είπαν «ανεπίσημα μάλλον έχει δοθεί παράταση μέχρι την Δευτέρα 3/10» Την Δευτέρα 3/10 δημοσιεύματα λένε για «παράταση μέχρι τις 25/10» (δεν τους πήραμε πάλι τηλέφωνο, από ότι φαίνεται και αυτοί από τα δημοσιεύματα μαθαίνουν).

Είναι ολοφάνερο ότι ο ανταγωνισμός για τα κερδοφόρα φιλέτα της ΛΑΡΚΟ  είναι μεγάλος και συνδεμένος με τις γενικότερες εξελίξεις στην ενέργεια, την νέα κρίση κτλπ.

Αυτό το γεγονός δεν αφήνει περιθώριο για εφησυχασμούς. Η ΛΑΡΚΟ είναι σταματημένη από τις 1/8/22, το χρονοδιάγραμμα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου λήγει στις 31/12/2022 και τα προγράμματα ανεργίας που προβλέπει ο νόμος τα έχουμε «επιστρέψει με το ίδιο εισιτήριο»  σε αυτούς που τα σοφίστηκαν και τα ψήφισαν.

Οι εργαζόμενοι είχαν και  έχουν πρόταση για την συνέχιση της ενιαίας  λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και μάλιστα η πρόταση μας είναι  επιστημονικά τεκμηριωμένη   υπέρ των εργαζομένων και του δημόσιου συμφέροντος. Άλλα δεν την πήραν υπόψη όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτόν τον τόπο. Όλοι τους, από κοινού με την Ε.Ε.  μας μιλούσαν για «στρατηγικούς επενδυτές».

«Αναμένουμε» τα αποτελέσματα της «σωτήριας πολιτικής των επενδυτών, που θα φέρουν μεγάλο αντίτιμο στα κρατικά ταμία,  ανάπτυξη και θα ανοίξουν θέσεις εργασίας».

«Αναμένουμε»  την υλοποίηση σχεδίου που θα βάλει την ΛΑΡΚΟ σε επαναλειτουργία με όλους τους εργαζόμενους στην εργασία. Σε κάθε περίπτωση,  αναμένουμε την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

  • Για το αίτημα συνάντησης με τα αρμόδια υπουργεία (ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΚΑ).

Σε συνέχεια των επιστολών που έχουμε στείλει  και της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε με τα αρμόδια υπουργεία, αναμένουμε να κλείσουν ημερομηνίες συνάντησης μαζί μας.

Σε κάθε περίπτωση   δηλώνουμε ότι εάν μέχρι τη Παρασκευή 7/10 δεν μας ορίσουν ημερομηνίες συνάντησης για να μας δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν την ζωή μας, τότε από την Δευτέρα 10/10/22 θα πραγματοποιήσουμε  μπαράζ παραστάσεων διαμαρτυρίας στα υπουργεία  συνδυάζοντας αυτή την δράση με άλλες πρωτοβουλίες   πολύμορφων κινητοποιήσεων που σταθμό θα έχουν την συμμετοχή και την επιτυχία της  Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας στις 9/11/22. Συγκεκριμένα:

  • Την Δευτέρα 10/10/22 στις 00 π.μ. έχουμε ζήτηση ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ για την εξέλιξη των διαγωνισμών.
  • Την Τρίτη 11/10/22 στις   00 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ για να μας ενημέρωση τόσο για την καταβολή αδειών, αλλά και για το πότε θα μπει σε επαναλειτουργία η ΛΑΡΚΟ.
  • Την Τετάρτη 12/10/22 στις 11.00 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ για το ζήτημα καταβολής της αποζημίωσης στους συναδέλφους που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν και κατά την διάρκεια της ειδικής διαχείρισης και δεν τους είχε καταβληθεί.
  • Την Πέμπτη 13/10/22 στις 11.00 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Οικονομικών  για να μας ενημερώσει τι μέτρα θα πάρει έτσι ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα που είναι παρακρατημένα από επιστροφή ρίπων κ.α., η ΛΑΡΚΟ να αυτοχρηματοδοτηθεί  και με αυτά τα χρήματα να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας  με όλους τους εργαζόμενους, τους εργαζόμενους των εργολαβιών και τους μικρό εργολάβους  στην εργασία.
  • Στις 12 Οκτωβρίου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα για την δέσμευση της σκόνης βουνού. Θα υπάρχει παρουσία εργαζομένων στο δικαστήριο.
  • Στις 26 Οκτωβρίου και στις 2, 3 και 8 Νοεμβρίου εκδικάζονται οι αγωγές για: Τις περικοπές στους μισθούς. Την κατάργηση των δώρων εορτών και των επιδομάτων αδείας. Την διαφορά στις αποζημιώσεις σύμφωνα με τις Επιχειρησιακές Συλλογικές και ατομικές συμβάσεις εργασίας. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην ΑΣΠΙΣ και την Generally. Την διαφορά στις αναβαθμίσεις. Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε εργολάβους και Δ.Π.Υ. Θα υπάρχει παρουσία εργαζομένων στο δικαστήριο.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

 

Σχετικά θέματα