Αθλητισμός

«Ρημάζουν» το ΣΕΦ για να το… ιδιωτικοποιήσουν

Στις 27/09/1989, σαν μέλος τότε του Δ.Σ. του κλειστού σταδίου “Ειρήνης και Φιλίας΄΄ (ΣΕΦ), έπειτα από έρευνα που έκανα και αφορούσε τον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου, εκτάσεως 260 στρεμμάτων,  κατέθεσα έκθεση στο Δ.Σ. του ΣΕΦ, με κοινοποίηση στον τότε Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, στην οποία περιέγραφα την κατάσταση του περιβάλλοντα χώρου.

Προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

κ. Πρόεδρε. 27/09/1989

Προ ημερών, όπως είναι γνωστό, έγινε η παραλαβή του περιβάλλοντος χώρου, του Κλειστού Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ( ΣΕΦ) εκτάσεως 260 στρεμμάτων, τερματίζοντας έτσι μια νόθα κατάσταση, αρκετών χρόνων.

Η μελέτη του έργου <Διαμόρφωση Περιβάλλοντα Χώρου> συντάχθηκε από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών ( Θ. Παπαγιάννης και Συνεργάτες) με αρχικό προϋπολογισμό το 1979 188.000.000 δραχμές.

Έπειτα από πολλές ταλαιπωρίες οι εργασίες περατώθηκαν στα τέλη του 1985 με αρχές του 1986 το δε συνολικό κόστος ανέβηκε στα 735.432. 551 δραχμές.

Στα παραπάνω, δεν περιλαμβάνονται τα λιμενικά έργα καθώς και ο αγωγός αναρρόφησης θαλασσίου νερού. Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι με την Φ.3/ 2150/ 5/4/85 επιστολή της Γ.Γ.Α. έκανε γνωστό ότι από την 8/4/85 και μετά καμιά εργασία συντήρησης πρασίνου δεν θα εκτελείται, δεδομένου ότι την συντήρηση αναλαμβάνει στο εξής η υπηρεσία του Ε.Π.Α. 85.

Σήμερα, α) Τα αποδυτήρια, φυλάκια κ.λ.π έχουν λεηλατηθεί, (βρύσες, ντουζιέρες, πάγκοι κ.λ.π) β) Οί αθλητικές εγκαταστάσεις και οι παιδικές χαρές, έχουν καταστραφεί. γ)Το πράσινο, παρά τη φυσιολογική ανάπτυξη του παρουσιάζει, εύκολα διακρίνει κανείς, σημεία εγκατάλειψης. Σχετικά με το κανάλι το οποίο περιβάλλει το χώρο, έχει μεταβληθεί σε εστία μόλυνσης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις των γειτόνων τα δε σκάφη πού αυθαίρετα λιμενίζονται ,εκτός από το γεγονός ότι δεν πληρώνουν λιμενιάτικα μας επιβαρύνουν και οικονομικά αφού χρησιμοποιούν το ρεύμα και το νερό του ΣΕΦ

Ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα που κατά την άποψη μου έχει παίξει, ρόλο στην καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ο ασύδοτος τρόπος, με τον οποίο λειτουργούν τα διάφορα κέντρα στο χώρο, με αποτέλεσμα να έχει μεταβληθεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Έτσι ,η σημερινή η σημερινή κατάσταση του χώρου επιεικώς μπορεί να χαρακτηρισθεί άθλια.

Η αιτία πού οδήγησε στην σημερινή του απαράδεκτη κατάσταση τον περιβάλλοντα χώρο είναι η πλήρης αδιαφορία όλων αυτών πού διοίκησαν το ΣΕΦ όλα αυτά τα χρόνια.

Κ. Πρόεδρε, εάν θέλουμε το χώρο αυτό να τον μεταβάλλουμε σε χώρο χρήσιμο για την νεολαία, θα πρέπει σύντομα να προχωρήσουμε στη λήψη, αλλά και την άμεση υλοποίηση αποφάσεων, όπως, παρά κάτω αναφέρω.

1) Δημιουργία υπηρεσίας, που θα έχει την εποπτεία και εύρυθμη λειτουργία του μέχρι σήμερα αδέσποτου χώρου, των 260 στρεμμάτων. (Φύλακες, Κηπουροί, Καθαρίστριες, Συντηρητές, κλπ).

2) Περίφραξη του χώρου, με δημιουργία φυλασσόμενων εισόδων.

3) Καθαρισμός του καναλιού.

4) Επαναλειτουργία του μηχανισμού ανακύκλωσης του θαλασσίου νερού.

5) Τέλος στον αυθαίρετο λιμενισμό των σκαφών και υποχρέωση αυτών σε .

6) Απαγόρευση, της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μέσα στον περιβάλλοντα χώρο.

7) Σταμάτημα των αυθαίρετων παρεμβάσεων άλλων φορέων, όπως έγινε πρόσφατα από την Νομαρχία Πειραιά στον μικρό Στίβο, μοναδικό στον Πειραιά

8) Αυστηρή τήρηση των όρων λειτουργίας των Κέντρων και Αναψυκτηρίων, γιατί ο ασύδοτος τρόπος λειτουργίας τους, δημιουργεί, τεράστια προβλήματα, στον περιβάλλοντα χώρο.

9) Ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και αποδυτήριων.

10) Η έξοδος του θεάτρου (Βεάκειο) να γίνεται από την πλευρά του δρόμου.

κ. Πρόεδρε,

θα επαναλάβω για μια φορά ακόμα τον καθοριστικό ρόλο, που παίζει ένας σωστά οργανωμένος περιβάλλοντας χώρος, μιας μεγάλης αθλητικής εγκατάστασης όπως είναι το Σ.Ε.Φ. στην ανάπτυξη της μαζικής άθλησης και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών που θα γυμνάζονται.

Για τον λόγω αυτό, έχουμε υποχρέωση σαν Δ.Σ. του ΣΕΦ να προτάξουμε στις προτεραιότητές μας, την οργάνωση του χώρου, των 260 στρεμμάτων, για όφελος της νεολαίας.

Νίκος Γεωργόπουλος

27/09/1989

Και στο βάθος… ιδιωτικοποίηση 

Επειδή τώρα τελευταία πολλά ακούγονται σχετικά με την τύχη του ΣΕΦ και λόγω του ότι το μόνιμο υποζύγιο ο Ελληνικός λαός το έχει ακριβοπληρώσει, πήγα να δω σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτό το “κόσμημα΄΄ και πιστέψτε με από αυτά που είδα ούτε οι φωτογραφίες που τράβηξα δεν καταφέρνουν να απεικονίσουν τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο περιβάλλοντας χώρος. Ένα ΧΑΟΣ. Ένας απέραντος σκουπιδότοπος που μετά τις 5 το απόγευμα δεν μπορεί να πλησιάσει άνθρωπος γιατί κινδυνεύει η ζωή του, αφού κυκλοφορούν όλων των ειδών τα τρωκτικά. “ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ΄΄. Ένα από τα ωραιότερα κομμάτια του Πειραιά αφημένο εντελώς στην τύχη του. (Σκόπιμα; Πολύ πιθανόν).

Ιδού η εικόνα του χάους 

 

Το 1985 ως γνωστόν τα εγκαίνια του ΣΕΦ έγιναν με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Υποτίθεται ότι τους χειμερινούς μήνες θα ήταν ο κεντρικός χώρος προπόνησης και αγώνων του στίβου. Ταυτόχρονα όμως θα φιλοξενούντο και στις κλειστές αίθουσες μέσα και τα άλλα αθλήματα όπως, μπάσκετ, βόλεϊ, ξιφασκία, βαριά αθλήματα, κλπ. όμως αργά αλλά σταθερά η ΚΑΕ Ολυμπιακός του Κόκαλη και μετά των αδελφών Αγγελόπουλου έδιωξαν σχεδόν όλα τα σπόρ καταλαμβάνοντας το χώρο για τις ανάγκες της επιχείρησής τους με τις ευλογίες της πολιτείας. Ότι περίπου έγινε, με το στάδιο “ Καραϊσκάκη΄΄ και την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά στην επανάληψη του ίδιου έργου. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ θα μπορούσαν άνετα να βολευτούν όλα τα αθλήματα τα οποία μπορεί να φιλοξενήσει το ΣΕΦ. Βλέπουμε λοιπόν, οι ενδείξεις αυτό δείχνουν, ότι και το ΣΕΦ θα περάσει στα χέρια των επιχειρηματιών με την πάγια δικαιολογία της πολιτείας ότι αδυνατεί για την συντήρησή του.

Θα μπορούσε αυτή η κατάσταση να ανατραπεί εάν οι θιγόμενες Ομοσπονδίες και κυρίως ο ΣΕΓΑΣ θα αποφάσιζαν να ακολουθήσουν δυναμικές λύσεις. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει πέρα από το γεγονός ότι, τα 260 στρέμματα του περιβάλλοντος χώρου θα μπορούσαν, αν υπήρχε αθλητική ηγεσία που δυστυχώς δεν υπάρχει, να λύσουν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός του Πειραιά και όχι βέβαια μόνο. Ποιος θα τα κάνει όμως αυτά.

Μαθαίνω ότι βγήκε ένα κονδύλι γύρω στις 200.000 ευρώ για τον περιβάλλοντα χώρο. Έχω να πω στον κ. Σιγάλα στον πρώην μεγάλο παίκτη του μπάσκετ του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ομάδας ο οποίος είναι διευθυντής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ότι θα πρέπει να προηγηθούν πολλά πράγματα πιο μπροστά εάν θέλει να πιάσουν τόπο αυτά τα χρήματα όπως, π.χ. η αυστηρή φύλαξη του χώρου. Και κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ότι, σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατόν συγκατοικήσουν νυχτερινά κέντρα με αθλητικές εγκαταστάσεις. Γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι εντελώς διαφορετική η λειτουργία και η φιλοσοφία τους. Ας προσέξει λοιπόν πως θα διαχειριστεί αυτά τα χρήματα γιατί βγαίνουν από το υστέρημα ενός λαού ο οποίος τραβάει τα πάνδεινα για την επιβίωσή του. Αν θέλει ας ρίξει μια ματιά στην έκθεση που είχα κάνει το 1989 για τον ίδιο λόγο.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend