Διεθνή

Σε πρόωρες εκλογές η Βόρεια Μακεδονία

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της, Ζόραν Ζάεφ, μετά το «όχι» της ΕΕ στην εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μετά το μπλόκο της Συνόδου Κορυφής ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως «μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει, πλέον, το μέλλον της χώρας».

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ζ. Ζάεφ είπε πως την Κυριακή θα συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι για να του υποβάλει την παραίτησή του και να προτείνει τη διενέργεια εκλογών, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Προτείνω να γίνουν το συντομότερο δυνατόν εκλογές». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η ΕΕ αθέτησε τις υποσχέσεις της» και κατέληξε: «Έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας, πραγματοποιήσαμε μεταρρυθμίσεις και επιλύσαμε τις διαφορές μας με τους γείτονές μας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διέπραξαν ένα ιστορικό λάθος. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και ό,τι χρειαζόμασταν».

Υπενθυμίζουμε πως η Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή έβαλε βέτο για την απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ αρνήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο διαχωρισμού των περιπτώσεων των δυο χωρών και εκκίνησης των τέτοιων διαπραγματεύσεων μόνο με τα Σκόπια, αφήνοντας τα Τίρανα για αργότερα.

Η απόφαση αντανακλά τις ευρύτερες αντιθέσεις στο εσωτερικό ΕΕ  και τους έντονους ανταγωνισμούς μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας στο φόντο των σχεδιασμών τους για τη διείσδυση στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο πρόεδρος του Ευρωαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ εξέφρασε την απογοήτευσή του γι’ αυτή τη «δυσάρεστη εξέλιξη», ενώ «απογοητευμένες» από την εξέλιξη δήλωσαν και οι ΗΠΑ. «Είναι ένα ιστορικό λάθος και ελπίζω να είναι προσωρινό για να μην χαραχτεί στη συλλογική μνήμη ως ιστορικό λάθος» δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

 

(Επισκέψεις: 178 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend