Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σε μεγάλο κίνδυνο η ζωή του Παλαιστίνιου κρατούμενου Χαλίλ Αουαουντέχ έπειτα από έξι μήνες απεργίας πείνας

Ο Παλαιστίνιος Χαλίλ Αουαουντέχ (Khalil Awawdeh), ο οποίος κρατείται από τις αρχές του Ισραήλ από τον Δεκέμβρη του 2021 χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε όλα τα ζωτικά του όργανα μετά από έξι μήνες (170 μέρες) συνεχιζόμενης απεργίας πείνας. Ο χρόνος του εξαντλείται γρήγορα, ανέφερε σε δήλωση το Euro-Med Monitor -- Κάλεσμα της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα

Ο Παλαιστίνιος Χαλίλ Αουαουντέχ (Khalil Awawdeh), ο οποίος κρατείται από τις αρχές του Ισραήλ από τον Δεκέμβρη του 2021 χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε όλα τα ζωτικά του όργανα μετά από έξι μήνες (170 μέρες) συνεχιζόμενης απεργίας πείνας. Ο χρόνος του εξαντλείται γρήγορα, ανέφερε σε δήλωση το Euro-Med Monitor.

Η κατάσταση της υγείας του Αουαουντέχ έχει περάσει στην πιο κρίσιμη φάση της, καθώς βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 3 Μάρτη (πάνω από 170 ημέρες) διαμαρτυρόμενος για την άρνηση των ισραηλινών αρχών να τον αφήσουν ελεύθερο.

Η συνέχιση της κράτησής του, με δεδομένη την επιδείνωση της υγείας του, σημαίνει ότι καταδικάζεται σε αργό θάνατο.

Η υπόθεση του Αουαουντέχ απαιτεί την άμεση παρέμβαση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να διατηρηθεί στη ζωή και να τερματιστεί η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία του από τη διοικητική κράτηση του στις 27 Δεκεμβρίου 2021, δήλωσε η Euro-Med.

Ο Παλαιστίνιος απεργός πείνας Χαλίλ Αουαουντέχ στο κρεβάτι του νοσοκομείου μετά από σοβαρή επιδείνωση της υγείας του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε χθες προσφυγή του δικηγόρου του Χαλίλ Αουαουντέχ για την απελευθέρωσή του, βάσει ιατρικής έκθεσης που τεκμηριώνει τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασής του τις τελευταίες ημέρες. Επί του παρόντος, ο Αουαουντέχ κρατείται στο ισραηλινό νοσοκομείο Assaf Harofeh.

Μετά τη σύλληψή του πέρυσι, ένα ισραηλινό δικαστήριο εξέδωσε εντολή διοικητικής κράτησης έξι μηνών κατά του Αουαουντέχ, η οποία αργότερα παρατάθηκε για άλλους τέσσερις μήνες.

Στις 19 Αυγούστου, ένα ισραηλινό δικαστήριο πάγωσε το ένταλμα διοικητικής κράτησης εναντίον του, αλλά αρνήθηκε να τον αφήσει ελεύθερο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί από το νοσοκομείο πίσω στη φυλακή εάν βελτιωθεί η υγεία του.

Ο Χαλίλ Αουαουντέχ, 40 ετών, κατάγεται από την Idna της επαρχίας Hebron στη νότια Δυτική Όχθη. Έχει τέσσερις κόρες, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι εννιά ετών και η μικρότερη ενάμιση.

Ο Nour Olwan, Chief Media Officer του Euro-Med Monitor, προειδοποίησε ότι «εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα για να σωθεί η ζωή του Awawdeh, θα ενταχθεί στη λίστα με περίπου 228 άλλους Παλαιστίνιους που έχουν πεθάνει στις ισραηλινές φυλακές από το 1967, περισσότεροι από 70 από τους οποίους πέθαναν ως αποτέλεσμα επιδείνωσης της υγείας και της ιατρικής πολιτικής. παραμέληση στις φυλακές».

 

Κάλεσμα της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα

 

Με δήλωσή του ο Επιτετραμμένος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Yussef Dorkhom, καλεί: «την Ελληνική Δημοκρατία και όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να παρέμβουν για να σώσουν τις ζωές των Παλαιστινίων κρατουμένων, θέτοντας τις υποθέσεις των Παλαιστινίων κρατουμένων στην Ισραηλινή κυβέρνηση στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου Ε.Ε.-Ισραήλ, ως επείγον θέμα και να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει κάθε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του Παλαιστινιακού λαού».

 

Η πολιτική της Διοικητικής Κράτησης

 

Ακολουθώντας μια ευρέως ασκούμενη πολιτική διοικητικής κράτησης στα παλαιστινιακά εδάφη, οι ισραηλινές αρχές στερούν αυθαίρετα την ελευθερία των Παλαιστινίων πολιτών. Από τον Αύγουστο, ο αριθμός των διοικητικών κρατουμένων έχει ξεπεράσει τους 720.

Στην Ανακοίνωση της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, σημειώνεται:

Διοικητική κράτηση, είναι μια απόφαση φυλάκισης με Ισραηλινή στρατιωτική διαταγή, η οποία προβάλλει απόρρητες πληροφορίες του κρατουμένου, στις οποίες δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ο κρατούμενος ούτε ο δικηγόρος του, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των πηγών αυτών των πληροφοριών και χωρίς να κατατεθεί κατηγορία, η οποία παρατείνεται για 6 μήνες, και μπορεί να παραταθεί πολλές φορές.

Αυτές οι διαδικασίες συνιστούν παραβίαση του Άρθρου 9 παράγραφο 2 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του 1966, το οποίο αναγνωρίζει το δικαίωμα σε ένα άτομο που συλλαμβάνεται να «πληροφορείται, τη στιγμή της σύλληψής του, τους λόγους της σύλληψης και να ενημερώνεται αμέσως για οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον του.» Οι διαδικασίες αποτελούν επίσης παραβίαση του Άρθρου 9 παράγραφος 1 του ίδιου Συμφώνου, το οποίο βεβαιώνει ότι «Κανείς δεν υποβάλλεται σε αυθαίρετη σύλληψη ή κράτηση» και αναφέρει ότι «Κανείς δεν στερείται την ελευθερία του παρά μόνο στις περιπτώσεις και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.» Ο 40χρονος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, Awawda, ο οποίος βρίσκεται σε μία ισραηλινή κατοχική φυλακή από τις 27 Δεκεμβρίου 2021, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση υγείας μετά από 182 ημέρες απεργίας πείνας. Έχει χάσει το μισό βάρος του και μιλάει με μεγάλη δυσκολία.

Οι Ισραηλινές κατοχικές αρχές πάγωσαν την περασμένη Παρασκευή τη διοικητική του κράτηση για να αναγκάσουν τον Αουαουντέχ να τερματίσει την απεργία πείνας, αλλά ο Αουαουντέχ επιβεβαίωσε, σε βίντεο, ότι η απόφαση της Ισραηλινής κατοχικής δύναμης να παγώσει τη διοικητική του κράτηση «δεν αποτελεί τέλος της απεργίας».

Το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη, κρατά επί του παρόντος 4.450 Παλαιστίνιους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων 175 παιδιά κάτω των 18 ετών, 27 γυναίκες και 670 Παλαιστίνιους σε διοικητική κράτηση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύονται από το Addameer  — Σύλλογος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υποστήριξης Κρατουμένων, μία από τις 7 Παλαιστινιακές ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνία των πολιτών με έδρα τη Ραμάλα, στις οποίες οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πραγματοποίησαν επιδρομή και έκλεισαν οριστικά στις 18 Αυγούστου 2022, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια καταστολής της δημοσιοποίησης των εγκλημάτων και των παραβιάσεων του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού. Από την αρχή της Ισραηλινής κατοχής το 1967, οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έχουν συλλάβει περισσότερους από 850.000 Παλαιστίνιους, που αποτελούν σχεδόν το 20% του συνολικού Παλαιστινιακού πληθυσμού στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις