Συνεχίζεται με την ίδια συχνότητα των προηγούμενων ημερών, η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Δύο σεισμικές δονήσεις, σε διάστημα δύο λεπτών, κατεγράφησαν σήμερα, λίγο μετά τις 16:00 ανοιχτά της Αμοργού.
Συγκεκριμένα, το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε στις 16:07 σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και στις 16:09 σεισμό 4,3 Ρίχτερ.
Χθες, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, έγινε η μεγαλύτερη δόνηση μέχρι τώρα, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ.
Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα, ο δήμος Θήρας στη Σαντορίνη λόγω των συνεχών σεισμών, χωρίς η απόφαση να συνοδεύεται από κάποια ουσιαστικά μέτρα πρόληψης για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.
Η φυγή του κόσμου συνεχίστηκε σήμερα, καθώς χθες είχε απαγορευτικό απόπλου.
Σε αρκετά σημεία του νησιού σημειώνονται κατολισθήσεις, με το μόνο μέτρο προστασίας να είναι επί της ουσίας η τοποθέτηση κάποιων προειδοποιητικών κορδέλων.
Ούτε γιατρούς δεν έχουν στείλει στα νησιά…

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην Αμοργό που δοκιμάζεται και αυτή με διαδοχικούς σεισμούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, μετά τις 5 το απόγευμα, μέσα σε μισή ώρα έγιναν 7 διαδοχικοί σεισμοί άνω των 4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, ενώ ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ. Σε κτίρια που κρίνονται ακατάλληλα έχουν τοποθετηθεί κορδέλες.
Σήμερα υπάρχουν άνεμοι 7 με 8 μποφόρ και απαγορευτικό απόπλου για τον Σκοπελίτη, ο οποίος εξυπηρετεί τα νησιά των Κυκλάδων μεταξύ τους.
Την ίδια ώρα, ενδεικτικό της ανυπαρξίας κάποιων στοιχειωδών μέτρων πρόληψης για τα χειρότερα, είναι το γεγονός ότι στην Αμοργό υπηρετούν μόλις 2 γιατροί, εκ των οποίων ο ένας αγροτικός, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος. Σε ένα νησί 2.000 κατοίκων με πολλούς ηλικιωμένους, δεν υπάρχει καν καρδιολόγος.

ΕΚΠΑ: Μεγάλος κίνδυνος κατολισθήσεων
Για μεγάλο κίνδυνο κατολισθήσεων κάνει λόγο η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, σε νέα έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι.
Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, η εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να οδηγήσει σε εντονότερες κατολισθήσεις, ειδικά στην περίπτωση εκδήλωσης ενός ισχυρότερου σεισμού. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως περισσότεροι από 7.700 σεισμοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εννέα ημέρες.
Συγκεκριμένα, για το θέμα αναφέρει: «Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 7,700 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 6,100 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 4 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί με Μ³1.0 (συγκριτικά λιγότεροι απ’ ότι στις 3 Φεβρουαρίου που καταγράφηκαν ~1,450 σεισμοί με Μ³1.0). Το μέγιστο μέγεθος έφτασε το 4.9-5.0, ενώ εκδηλώθηκαν 21 σεισμοί με μεγέθη Μ³4.0 και 9 σεισμοί με Μ³4.5».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται αναλυτικά στις κατολισθήσεις επισημαίνοντας ότι «Η καλδέρα της Σαντορίνης έχει υποστεί κατολισθητικά φαινόμενα που έχουν πυροδοτηθεί από τη σεισμική ακολουθία που λαμβάνει χώρα στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά του νησιού. Από τις 27 Ιανουαρίου 2025 μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί περιορισμένες κατολισθήσεις σε διάφορες τοποθεσίες, όπως η Κόκκινη Παραλία, η Παραλία Βλυχάδας, ο Όρμος Αθηνιού, περίπου 1,5 χιλιόμετρο βόρεια του λιμανιού στην περιοχή Άκρα Αλωνάκι, ο Όρμος Αθηνιού στην περιοχή του λιμανιού, το Παλιό Λιμάνι Φηρών, η περιοχή του Ημεροβιγλίου (θέση Σκάρος) και άλλες θέσεις κατά μήκος των πρανών της καλδέρας. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να οδηγήσει σε εντονότερα κατολισθητικά φαινόμενα, ειδικότερα στην περίπτωση εκδήλωσης ισχυρότερου σεισμού».
Προσθέτει ότι «οι κατολισθήσεις εντοπίζονται σε ζώνες υψηλής επιδεκτικότητας που περιλαμβάνουν τον Παλαιό Λιμένα Φηρών και τα ανάντη πρανή της διαδρομής του τελεφερίκ, όπου διέρχονται πάνω από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, την περιοχή του οικισμού Κόρφου στη Θηρασιά και το ανάντη μονοπάτι, το λιμάνι του Αθηνιού και τα πρανή του Όρμου Αθηνιού, τις περιοχές Αρμένης και Αμμούδι στη βάση των πρανών κάτω από την Οία, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή διακινδύνευση».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παραπέμπει στην «ατομική ευθύνη» με τον πρωθυπουργό χθες να μας δίνει «μαθήματα κουλτούρας πολιτικής προστασίας» αντί ν’ ανακοινώσει μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των νησιών. Από 902.gr