Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα το μεσημέρι ο δήμος Ανάφης, ενώ προφανώς πέρα από την «κήρυξη» και ότι αυτή συνεπάγεται, δεδομένη παραμένει η ανυπαρξία μέτρων ουσιαστικής προστασίας του λαού.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου, η απόφαση πάρθηκε για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή και θα διαρκέσει έως και τις 13 Μάρτη.
Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη απόφαση είναι σε ισχύ για τη Σαντορίνη από τις 6 Φλεβάρη και για την Αμοργό από χθες.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, με δύο ισχυρούς σεισμούς 4,4 Ρίχτερ σήμερα το απόγευμα και οι σεισμολόγοι παραμένουν διχασμένοι για την εξέλιξη. «Παρατηρείται σημαντική πτώση του πλήθους και των μεγεθών των σεισμών μετά τον τελευταίο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,0 στις 3:14 της 12/2. Κρίσιμο ερώτημα: πρόκειται για αποφόρτιση ή σχετική ησυχία που προετοιμάζει και άλλο ισχυρό σεισμό;», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ενώ ο Άκης Τσελέντης είπε πως το αισιόδοξο σενάριο είναι της τάξης των 6 Ρίχτερ και το χειρότερο σενάριο, που έχει πολύ μικρή πιθανότητα, είναι να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και να έχουμε σεισμό της τάξης των 7 Ρίχτερ. Στο τελευταίο σενάριο, αναφέρεται και η καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού που είπε ότι το ζητούμενο είναι να μη μετατοπιστούν οι σεισμοί βορειοανατολικά προς το ρήγμα της Αμοργού που είχε δώσει τον ισχυρό σεισμό του 1956.
Και όλα αυτά όταν η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στις 26 Γενάρη έως και τις 10 Φλεβάρη, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 15.300 σεισμοί.
Τέλος, έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού πραγματοποιεί το -γερασμένο και υποσυντηρημένο σύμφωνα με το Σωματείο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»– Ωκεανογραφικό «Αιγαίο» ώστε να αναλύσει περισσότερα δεδομένα τόσο από το γεωλογικό όσο και γεωφυσικό υλικό στην περιοχή. Από 902.gr