Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΕΚΠΑ: Πάνω από 17.500 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου στις Κυκλάδες

Συνεχίζει η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους κατοίκους των νησιών

Συνεχίζει η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους κατοίκους των νησιών, αν και σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται πτώση του αριθμού και του μεγέθους των σεισμών.

Πάντως, λίγα λεπτά πριν από τις 5 σήμερα το απόγευμα, νέα δόνηση μεγέθους 4 βαθμών Ρίχτερ έγινε αισθητή στην περιοχή. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα 29,6 χλμ βορειοανατολικά της Σαντορίνης και το εστιακό βάθος στα 7 χλμ. 

Από την πλευρά του το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, με έκτακτη ανακοίνωσή του, ενημέρωσε ότι από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2025, έχουν καταγραφεί συνολικά πάνω από 17.500 επιλεγμένοι σεισμοί, εκ των οποίων άνω των 15.400 με μεγέθη Μ³1.0.

Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, στις 12 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.000 σεισμοί, με περίπου 190 από αυτούς να έχουν μέγεθος Μ³ 2,5, 16 σεισμοί με Μ³4,0, και 5 σεισμοί με Μ³4,5, ενώ ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 5,0. 

Την 13η Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 100 σεισμοί, εκ των οποίων 2 με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα των 4,0, ενώ κανένας δεν ξεπέρασε τους 4,5. Οι δύο ισχυρότεροι σεισμοί ήταν μεγέθους 4,4. Όπως αναφέρει το ΕΚΠΑ, η κατανομή των επικέντρων περιορίζεται κυρίως σε μια περιοχή μήκους 10-12 χλμ. νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπου έχουν εντοπιστεί και οι ισχυρότεροι σεισμοί. Κατά την 13η Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκαν εξάρσεις συνεχούς μικροσεισμικότητας, διάρκειας περίπου 1-2 ωρών, οι οποίες εμφανίζονταν συχνά όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρατηρείται γενικά πτώση του αριθμού και του μεγέθους των σεισμών.

Προληπτικά μέτρα από το Λιμεναρχείο Θήρας

Η Λιμενική αρχή Θήρας, στο πλαίσιο της ανάγκης για τη λήψη προληπτικών μέτρων στον λιμένα Αθηνιό, στον λιμένα όρμου Αμμουδίου, στον λιμένα όρμου Φηρών, στον λιμένα Κόρφου ν. Θηρασίας και στον όρμο Αρμένης, προς αποτροπή κινδύνου για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα, επισκεπτών, επιβατών και δραστηριοποιούμενων στην περιοχή προσώπων, ανακοίνωσε τα παρακάτω: 

1. Η αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στον λιμένα Αθηνιό ν. Θήρας, με εξαίρεση τις ώρες κατάπλου απόπλου πλοίων.

2. Η αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στον λιμένα όρμου Αμμουδίου ν. Θήρας, στον λιμένα όρμου Φηρών ν. Θήρας, στον όρμο Αρμένης ν. Θήρας και στον λιμένα Κόρφου ν. Θηρασίας.

3. Η απαγόρευση κατάπλου όλων των τύπων πλοίων, σκαφών και πλωτών ναυπηγημάτων στους λιμένες και όρμους της παραγράφου (2) της παρούσας, πλην των
περιπτώσεων κατεπείγουσας ανάγκης μόνον κατόπιν έγκρισης της Λιμενικής Αρχής Θήρας.

4. Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Όρμου Αθηνιού – Φηρών – Περίσσας για οχήματα μήκους άνω των 12,00μ. και άνω των 45 τόνων σύμφωνα με Απόφαση της Δ/νσης Αστυνομίας Κυκλάδων, σε περίπτωση που οχήματα με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά εκφορτωθούν από επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία στον λιμένα Αθηνιό ν. Θήρας, θα προωθούνται στην ενδοχώρα μετά από συνεννόηση με τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Θήρας που εκτελούν Υπηρεσία στον υπόψη λιμένα.

5. Η λήψη μέτρων ασφαλούς πρόσδεσης – αγκυροβολίας από ιδιοκτήτες – κυβερνήτες ορμούντων σκαφών και πλοίων στην περιοχή δικαιοδοσίας Λιμενικής Αρχής Θήρας.

6. Η άμεση ετοιμότητα:

α) Του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας ως φορέα Διαχείρισης λιμένων για την παροχή συνδρομής, εφόσον απαιτηθεί, με υλικοτεχνικά μέσα.

β) των ιδιοκτητών – κυβερνητών λαντζών, αλιευτικών σκαφών και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής ,οι οποίοι θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και
ενημέρωση ως προς την αναμενόμενη εξέλιξη των καιρικών συνθηκών και φαινομένων, τόσο για την ασφάλεια των ιδίων όσο και των επιβατών που φέρουν και για παροχή συνδρομής, εφόσον απαιτηθεί.

7. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι παραβάτες, ανεξάρτητα από τυχόν ποινικές ή άλλες ευθύνες που συντρέχουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ. 187/1973 (Α’ 261), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

8. Η παρούσα Απόφαση ισχύει  από 13/02/2025.

Σχετικά θέματα

Απόψεις