Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σε εξέλιξη η «κλειστή» συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις

Φρούριο από το πρωί η Βουλή - Ποιοι μιλάνε στην Επιτροπή - Το ΚΚΕ είχε ζητήσει «ανοιχτή» συνεδρίαση

Στη Βουλή προκλήθηκε αναστάτωση καθώς άνδρες της φρουράς συνόδευσαν στην έξοδο την εποπτεύουσα την ΕΥΠ εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου. Σύμφωνα με πληροφορίες έπειτα από διαδικαστικό θέμα, το οποίο ήγειρε η αντιπολίτευση η επιτροπή οδηγήθηκε σε συμβιβαστική λύση χωρίζοντας τα προς ακρόαση πρόσωπα σε δύο ομάδες, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του real.gr 

Έτσι, σε πρώτο στάδιο άρχισε η ακρόαση των τριών πρώην διοικητών της ΕΥΠ και του Γρηγόρη Δημητριάδη, ενώ στις 2 το μεσημέρι αναμενόταν να συνεχιστεί με την ακρόαση των υπολοίπων προσώπων, οι οποίοι είναι ακόμα εν ενεργεία.  Σε αυτό το γκρούπ θα μπει και η κα Βλάχου.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η αρχική πρόθεση της πλειοψηφίας ήταν να υπάρξει ταυτόχρονη ακρόαση. Με παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ  Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος έθεσε θέμα διαδικασίας και τάχθηκε  με τη θέση της αντιπολίτευσης, η διαδικασία τροποποιήθηκε. 

Φρούριο η Βουλή 

Κατά τα λοιπά η Βουλή από νωρίς το πρωί θυμίζει φρούριο με δεκάδες άνδρες της φρουράς να έχουν κατακλύσει τους διαδρόμους του κτιρίου και να μην αφήνουν κανέναν δημοσιογράφο να πλησιάσει την αίθουσα της Γερουσίας. Τα μέτρα ασφαλείας ακόμα και στο εσωτερικό  παραπέμπουν σε επίσκεψη αρχηγού κράτους.  Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προς ακρόαση πρόσωπα έφτασαν πολύ νωρίς στη Βουλή προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με βουλευτές ή με δημοσιογράφους , ενώ η είσοδός τους στο κτίριο δεν έγινε από την κεντρική είσοδο της Βουλής αλλά από το εντευκτήριο. 

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων-υποκλοπών διεξάγεται «κεκλεισμένων των θυρών», ως απόρρητη, όπως αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας είπε χθες, ότι υπήρξε υπόδειξη προς τους βουλευτές, να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, εντός της αίθουσας συνεδρίασης της επιτροπής.

Το ΚΚΕ, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του 902.gr,, έχει ταχθεί εξ αρχής υπέρ της δημοσιοποίησης και δυνατότητας πρόσβασης στα πρακτικά των συζητήσεων και των ερευνών, ενώ σε θέματα που σχετίζονται με την άμυνα της χώρας να εξετάζεται κατά περίπτωση το απόρρητο.

«Tα ζητήματα των υποκλοπών είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις, σχετίζονται άμεσα με το λαό και τα δικαιώματα του. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί η όποια διερεύνηση να γίνεται εν κρυπτώ, πολύ δε περισσότερο να υπάρχουν επιλεκτικές διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων»δήλωσε χθες από το περιστύλιο της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ποιοι καλούνται στην Επιτροπή 

Σημειώνεται ότι προσκλήσεις για τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν απευθυνθεί στους:

– Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,

– Γρηγόριο Δημητριάδη, τέως γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού,

– Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,

– Παναγιώτη Κοντολέοντα, τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

– Θεμιστοκλή Δεμίρη, διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

– Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,

– Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και

– Ιωάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί, ο υπουργός Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης

Ο Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε χθες επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα μιλήσουν-ερωτηθούν με τη σειρά τους.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και συμφώνησε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ώστε,  να διερευνηθούν η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ (με δεδομένη και την αναγκαστική παραδοχή της κυβέρνησης για τη «νόμιμη» παρακολούθησή του, όπως και την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το κακόβουλο λογισμικό «Predator»), οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων δημοσιογράφων και βέβαια οι παράνομες, επανειλημμένες «συνακροάσεις» – υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ από το 2016 έως τον Απρίλη του 2022, τις οποίες η λεγόμενη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αρνήθηκε ουσιαστικά να ερευνήσει.

Σχετικά θέματα

Απόψεις