Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σε διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο – Τζογάρισμα εισφορών από τα Επαγγελματικά Ταμεία

Η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, όπως ορίζει η Οδηγία 2016/2341 της ΕΕ, είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα του νομοσχεδίου..

Η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, όπως ορίζει η Οδηγία 2016/2341 της ΕΕ, είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε σήμερα σε διαβούλευση.

Παράλληλα, έχει στόχο να παραμείνουν οι συνταξιούχοι στην εργασία τους και μετά τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, ενώ υπάρχουν ρυθμίσεις για τις οφειλές στα Ταμεία των συνταξιούχων που έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη.

Ειδικότερα, με βάση την Οδηγία της ΕΕ συστήνονται «Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης» τα οποία αποτελούν «Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου» και «επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται διασυνοριακά». Σκοπός τους είναι το τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών αφού όπως αναφέρει το νομοσχέδιο «τα ΤΕΑ επενδύουν» και για χρύσωμα του χαπιού αναφέρει «σύμφωνα με τον κανόνα της “συνετής διαχείρισης”»!

Επί της ουσίας τα ΤΕΑ θα λειτουργούν σαν μια δεξαμενή συγκέντρωσης τεράστιων ποσών από ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και τα ποσά αυτά σαν επένδυση θα οδηγούνται για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα προβλέπεται ότι τα ΤΕΑ θα «αναθέτουν τη διαχείριση επενδύσεων, για κάθε πρόγραμμα συνταξιοδοτικών παροχών που λειτουργούν, σε έναν ή περισσότερους διαχειριστές επενδύσεων», δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αποκομίζουν κέρδη διάφορες ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων.

Η βελτίωση του εισοδήματος, λόγω των χαμηλών συντάξεων, είναι το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για να συνεχίσουν να δουλεύουν οι συνταξιούχοι και οι ανάπηροι συνταξιούχοι. Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, «σκοπός της παρούσας Ενότητας» είναι «η ενθάρρυνση συνταξιούχων για επανένταξη στην αγορά εργασίας και αύξηση του εισοδήματός τους». Προβλέπει την αντικατάσταση της περικοπής του 30% της σύνταξης του εργαζόμενου συνταξιούχου με τη συνέχιση της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Επιβάλλεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη.

Επιβεβαίωση ότι οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης με τις άθλιες συντάξεις που λαμβάνουν είναι αυτές οι ρυθμίσεις, ενώ κοροϊδία αποτελούν τα ψίχουλα που προβλέπονται ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων όταν οι απόμαχοι της δουλειάς διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές και κινητοποιούνται πανελλαδικά.

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση είναι 200 ευρώ για όσους λαμβάνουν συνολική σύνταξη έως 700 ευρώ το μήνα. Στα 150 ευρώ είναι για όσους λαμβάνουν συνολική σύνταξη έως 1.100 ευρώ και 100 ευρώ θα δοθούν σε όσους λαμβάνουν συνολική σύνταξη έως 1.600 ευρώ το μήνα.

Για τους ασφαλισμένους που έχουν οφειλές στα Ταμεία και δεν μπορούν να βγουν στη σύναξη προβλέπονται μεγάλες παρακρατήσεις!

Έτσι, για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, με αδυναμία αποπληρωμής των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στον e-ΕΦΚΑ, αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ και από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ. Για το ποσό από 20.000 έως 30.000 ευρώ (6.000 ως 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ), παρακρατείται ποσοστό 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ για το υπόλοιπο χρέος, γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφλησή του.

Φυσικά προκύπτει το ερώτημα πώς θα μπορούν αυτοί οι συνταξιούχοι να ζήσουν!

Για την απονομή επικουρικών συντάξεων προβλέπεται ότι «οι πράξεις απονομής σύνταξης που εκδίδονται με τη διαδικασία ταχείας απονομής σύνταξης των παρ. 2 και 3 του άρθρου 48 ελέγχονται εντός τριών (3) ετών από την έκδοσή τους».

Για το επίδομα μητρότητας προβλέπεται να το λαμβάνουν οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες . Θα είναι ο κατώτατος μισθός για εννέα μήνες.

Από 902.gr

Απόψεις