Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Σαρκοζί και οι «μπάσταρδοι του Μπορντό»…

Ένας πρώην πρόεδρος χώρας υπό κράτηση είναι μια σημαντική είδηση. Η είδηση γίνεται μεγάλο γεγονός, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι ένας..

Ένας πρώην πρόεδρος χώρας υπό κράτηση είναι μια σημαντική είδηση. Η είδηση γίνεται μεγάλο γεγονός, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι ένας  πρώην πρόεδρος μιας από τις ισχυρότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς, όπως είναι η περίπτωση της Γαλλία. Από την άλλη, για να γράφουμε με ειλικρίνεια, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου (πέρα από τη δημοσιογραφική περιέργεια) εάν ο Νικολά Σαρκοζί πέρασε το βράδυ του υπό κράτηση ή πήγε σπίτι του και θα γυρίσει σήμερα το πρωί. Τελικά, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έμεινε υπό αστυνομική κράτηση για περίπου 15 ώρες και τέθηκε επισήμως υπό δικαστική έρευνα.

Το θέμα, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, είναι να εξετάσει κανείς το πολιτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο γίνονται ορισμένες κινήσεις. Στη συνέχεια θα αναφερθούν αναλυτικά οι λεπτομέρειες γύρω από την κράτηση του Σαρκοζί. Πριν, όμως, θα ήταν χρήσιμο να σημειωθεί πως στην πολιτική τα πράγματα δεν είναι ποτέ τυχαία, ποτέ δεν είναι μόνο «δικαστικά» ή «αστυνομικά». Η πολιτική και η δικαστική εξουσία στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα που ζούμε δεν έχουν «αυτονομία», όσο κι αν επιμένουν πολλοί για το αντίθετο.

Sarkozy-telephone

Δεν υπάρχει καμία, μα καμία, διάθεση να …υπερασπίσουμε τον Σαρκοζί. Χρειάζεται,όμως, να δούμε τη συνέχεια της ιστορίας, για να αντιληφθούμε εάν η γαλλική δικαιοσύνη είναι …αδέκαστη ή πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού ή υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις (σίγουρα υπάρχουν). Η χρονική στιγμή, άλλωστε, της σημερινής είδησης έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Λίγες εβδομάδες πριν έγιναν ευρωεκλογές.  Στη Γαλλία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα το φασιστικό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν. Ο Σαρκοζί, τις τελευταίες μέρες, ήταν έτοιμος να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή με το δεξιό UMP. Παράλληλα, η εξουσία του Φρανσουά Ολάντ είναι υπό αμφισβήτηση. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς φέρεται να είπε, σε σύσκεψη βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος πως, από τη μια, δεν επιθυμεί τη διάλυση της γαλλικής Βουλής αλλά, από την άλλη, δεν θα είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης η οποία δεν προχωρά στο πρόγραμμα της.

 Τα γεγονότα

Από το πρωί της Τρίτης όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα μεταδίδουν την εξέλιξη της κράτησης του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Το παρακάτω βίντεο, με τον Σαρκοζί να φτάνει στην κεντρική διεύθυνση της δικαστικής αστυνομίας ,έχει μεταδοθεί πολλές φορές.

Τα στοιχεία του ρεπορτάζ που δίνουν οι ιστοσελίδες των μεγαλύτερων γαλλικών εφημερίδων είναι:

  • Ο Νικολά Σαρκοζί έφτασε στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) της Τρίτης στην αρμόδια υπηρεσία της γαλλικής αστυνομίας (DCPJ), στη Ναντέρ, λίγο έξω από το Παρίσι.
  • Κατηγορείται για αθέμιτη «άσκηση επιρροής» και «παραβίαση απορρήτου δικαστικής έρευνας».
  • Η δικαστική αστυνομία μπορεί να ανακρίνει τον πρώην πρόεδρος της Γαλλίας για ένα εικοσιτετράωρο, το οποίο μπορεί να ανανεωθεί.
  • Έχουν κληθεί, για την ίδια υπόθεση, ο δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ, και οι δικαστικοί Ζιλμπέρτ Αζιμπέρ και Πατρίκ Σασού.

 Το κατηγορητήριο  

Η δικαστική έρευνα άρχισε στις 26 Φεβρουαρίου. Στόχος είναι, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, να διαπιστωθεί εάν ο Σαρκοζί προσπάθησε, να πάρει πληροφορίες για τις υποθέσεις του, με τη βοήθεια του δικηγόρου του Τιερί Ερζόγκ, από ανώτατο δικαστικό παράγοντα της χώρας, τάζοντας του ένα υψηλότερο αξίωμα.

Οι υποθέσεις του Σαρκοζί  

Όπως είναι γνωστό ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε κατηγορηθεί πως έλαβε παράνομα χρήματα από την Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμο της γνωστής εταιρείας L’ Oréal , για την προεκλογική του εκστρατεία, το 2007. Για την υπόθεση είχε απαλλαγεί. Επίσης, σε άλλο αντίστοιχο σκάνδαλο, φερόταν να είχε λάβει εκατομμύρια ευρώ ως «βοήθεια» από τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Liliane-Bettencourt-L-Oreal

Η κυρία … L’ Oréal σε φωτογραφία

Είχε αποκαλυφθεί ότι το τηλέφωνο του Σαρκοζί παρακολουθούνταν με εντολές των αρμοδίων δικαστικών αρχών. Τις αποκαλύψεις είχε κάνει η εφημερίδα Le Monde και η ιστοσελίδα Mediapart. Μάλιστα, όπως προέκυπτε από τις συνομιλίες, ο δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ, έλεγε στο τηλέφωνο για τους «μπάσταρδους του Μπορντό» κι εννοούσε τους δικαστές της έρευνας για τον πρώην πρόεδρο.

Η κατηγορία για τον Σαρκοζί, μεταξύ άλλων, είναι, όπως σημειώσαμε, πως μάθαινε πληροφορίες για τις υποθέσεις του από ανώτατο δικαστικό παράγοντα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτός είναι ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Το «δωράκι», επίσης σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ήταν μια τιμητική θέση στο Μονακό. Εμπλεκόμενος στην υπόθεση εμφανίζεται και ο δικαστής Πατρίκ Σασού, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

 Οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις

Οι πολιτικές δηλώσεις για την υπόθεση Σαρκοζί ήταν πολλές. Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου μιλούν για πλεκτάνη και συνωμοσία, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα κρατά αποστάσεις. Ο Φρανσουά Ρεμπσαμεν, υπουργός Εργασίας, είπε ότι «είναι μια σοβαρή υπόθεση, αλλά δεν θα κάνω σχόλιο». Ο Κριστιάν Ζακομπ, πρόεδρος του κόμματος δεξιού UMP στο γαλλικό κοινοβούλιο, υποστήριξε πως ο «Σαρκοζί θα βγει από αυτή τη δοκιμασία με το κεφάλι ψηλά». Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου είπε πως αυτή η υπόθεση είναι σοβαρή και πλέον υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για την επάνοδο του Σαρκοζί στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Οι «υποθέσεις» που δεν ερευνήθηκαν…

Η συνέχεια της υπόθεσης έχει πολιτικό ενδιαφέρον. Αναμφίβολα περιγράφονται οι σχέσεις πολιτικής και δικαστικής εξουσίας.  Εμείς, «απλά», να θυμίσουμε πως ο Σαρκοζί, ως πρόεδρος της Γαλλίας, είχε φερθεί με τον «καλύτερο» τρόπο, δηλαδή τον τρόπο που αρμόζει σε έναν πολιτικό που εξυπηρετεί ταξικά συμφέροντα , στους Γάλλους ανέργους κι εργαζόμενους και στους ανθρώπους των γκέτο του Παρισιού.  Για καμία από αυτές τις «υποθέσεις» δεν έχει κληθεί από τη δικαιοσύνη…

 proastia

Με πληροφορίες από: lemonde.fr, liberation.fr, tempsreel.nouvelobs.com, lefigaro.fr, lepoint.fr

Απόψεις