Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ρωσία – Ουκρανία: Τα πρώτα αποτελέσματα στα δημοψηφίσματα του Ντόνετσκ δείχνουν την κλιμάκωση

Με ποσοστά από 96,3% έως 98,27% οι κάτοικοι των περιοχών όπου διεξάγονται τα δημοψηφίσματα επιθυμούν ένωση με τη Ρωσία

Τα πρώτα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ήρθαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων θέλει την ένωση με τη Ρωσία. 

Τα δημοψηφίσματα διοργανώνουν φιλορωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας  και αποτελούν κεντρική εστία αντιπαράθεσης με τη Δύση και την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα:

  • Ντονέτσκ: Με καταμετρημένο το 20,64% των ψήφων, το  98,27% ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία 
  • Λουγκάνσκ: Με καταμετρημένο το 21,11% των ψήφων, το 97,83% ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.
  • Ζαπορίζια: Με καταμετρημένο το 18% των ψήφων, το 97,83% ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία
  • Χερσώνα: Με καταμετρημένο το 53% των ψήφων, το 96,30% ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.

Από την άλλη, Δύση και Ουκρανία θεωρούν τη διαδικασία αμφισβητούμενη με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει τρόπος να διασταυρωθεί από ανεξάρτητες πηγές το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ένταση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας-Δύσης

Εδώ και ημέρες, άλλωστε, η Ουκρανία καταγγέλλει σοβαρές παρατυπίες. Επίσης, καταγγέλλει εξαναγκασμό πολιτών να προσέλθουν στην κάλπη. Η Μόσχα, από την πλευρά της, απορρίπτει αυτές τις αιτιάσεις. 

Όπως και να έχει, τα δημοψηφίσματα αυτά αποτελούν ένα ακόμη λιθαράκι στην βέβαιη όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας, Δύσης και Ουκρανίας. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αξιοποιήσει αυτά τα δημοψηφίσματα για να προσαρτήσει και τυπικά αυτές τις περιοχές. Έτσι, θα θεωρεί κάθε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Μια τέτοια κίνηση θα δώσει μια επίφαση νομιμότητας στις ρωσικές ενέργειες. Επίσης, η Μόσχα θα αξιοποιήσει τα δημοψηφίσματα για να εφαρμόσει το αμυντικό δόγμα της χώρας όποτε κρίνει αναγκαίο, καθώς οι περιοχές αυτές θα θεωρούνται, πλέον, ρωσικά εδάφη.

Από την άλλη, Ουκρανία και Δύση, σε αγαστή συνεργασία επιδιώκουν και αυτές την κλιμάκωση. Δεν είναι τόσο η απόρριψη της νομιμότητας των διαδικασιών αυτών, αλλά κυρίως η βούλησή τους να απαντήσουν «δυναμικά». 

Το φιτίλι του πολέμου συνεχίζει να καίει…

Σχετικά θέματα

Απόψεις