Πολιτισμός

«Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη», του Ρομπέρτο Ροσελίνι στη Καισαριανή

Τέσσερις προβολές ταινιών έχει προγραμματίσει για τις επόμενες τέσσερις Τετάρτες η  Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής, αφιέρωμα στον Νεορεαλισμό. Το αφιέρωμα ανοίγει την Τετάρτη 11 Απρίλη, με την ταινία «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη» του Ρομπέρτο Ροσελίνι και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 2 Μάη με την ελληνική νεορεαλιστική ταινία «Μαύρη Γη» του Στέλιου Τατασόπουλου, αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά. 

«Ο νεορεαλισμός» σημειώνει στο ενημερωτικό της φυλλάδιο η Λέσχη, «γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ιταλία μετά το 1945. Εισάγει στον Κινηματογράφο την σκέψη για το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ και ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ.
Ήρθε να αντιπαρατεθεί στο κοσμικό μελό, την αισθηματική κωμωδία, την θεαματική υπερπαραγωγή και όλες αυτές τις ανούσιες ταινίες που χαρακτήριζαν την προηγούμενη περίοδο και που καμία νύξη δεν περιείχαν για τα διογκωμένα κοινωνικά προβλήματα και τις αγωνίες του απλού καθημερινού ανθρώπου. Ύστερα από την τραυματική εμπειρία που προκάλεσε ο πόλεμος, φαινόταν σκανδαλώδης η επιστροφή σ’ αυτού του είδους τις ταινίες».

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

Τετάρτη 11 Απρίλη

«Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη»
Roma città aperta»)
του Ρομπέρτο Ροσελίνι

Η ταινία-σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου, γυρισμένη αμέσως μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Φιλμ μανιφέστο και ορόσημο του νεορεαλισμού, με εκπληκτικές ερμηνείες.

Πρωταγωνιστούν: Αλντο Φαμπρίτζι, Ανα Μανιάνι, Νάντο Μπρούνο, Τζιοβάνα Γκαλέτι

Ιταλική 1945 | Α/Μ | Διάρκεια: 103′

 

Τετάρτη 18 Απρίλη

 «Πικρό ρύζι»
Riso amaro»)
του Τζουζέπε Ντε Σάντις

Ταινία-σταθμός του Ιταλικού νεορεαλισμού που διαθέτει πανέμορφη σκηνοθεσία και φωτογραφία, άριστες ερμηνείες και πρωτότυπο σενάριο. Η ιστορία περιγράφει το μόχθο, την εκμετάλλευση και την καθημερινότητα της εργατικής τάξης, κλασσικά στοιχεία του Ιταλικού νεορεαλισμού.

Παίζουν: Σιλβάνα Μαγκάνο, Βιτόριο Γκάσμαν, Ντόρις Ντόουλινγκ, Ραλφ Βαλόνε

Ιταλική 1949 | Α/Μ | Διάρκεια: 108΄

 

Τετάρτη 25 Απρίλη

«Ουμπέρτο Ντι»
Umberto D.»)
του Βιτόριο Ντε Σίκα

Το νεορεαλιστικό αριστούργημα του Ντε Σίκα σε σενάριο του θεωρητικού του ρεύματος, Τσέζαρε Τζαβατίνι. Η συγκεκριμένη ταινία αφιερωμένη στον πατέρα του, Ουμπέρτο, ξεσήκωσε πλήθος αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων από χριστιανοδημοκράτες κύρια πολιτικούς, με επικεφαλής τον Τζούλιο Αντρεότι, που μαινόμενος ισχυριζόταν ότι η ταινία πρόσφερε χείριστες υπηρεσίες στην εικόνα της Ιταλίας στο εξωτερικό.

Κοινωνική καταγγελία, ολοκληρωμένα, ευαίσθητα και οξυδερκή ψυχολογικά πορτρέτα. Τα γηρατειά και η μοναξιά αποδίδονται με σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τόνους λυρικούς, ο κατακερματισμός των γεγονότων αντικατοπτρίζει τον επώδυνο ρυθμό της ζωής.

Με τους: Κάρλο Μπατίστι, Λίνα Τζενάρι, Μαρία Πία Κασίλιο

Ιταλική 1952 | Α/Μ | Διάρκεια: 89′

 

Τετάρτη 2 Μάη

Αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά

 «Μαύρη Γη»
του Στέλιου Τατασόπουλου

Ελληνική νεορεαλιστική ταινία μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ταυτόχρονα, περιγράφει ρεαλιστικά τις σκληρές έως εφιαλτικές συνθήκες εργασίες στα σμυριδωρυχεία της Απειράνθου Νάξου. Εργάτες του σμυριδωρυχείου και κάτοικοι του χωριού αναπαρέστησαν την άγρια εκμετάλλευσή τους στα ορυχεία και τη στερημένη ζωή τους, ενώ τα «αφεντικά» τους πλούτιζαν από την υπεραξία του μόχθου τους, αδιαφορώντας και για τη σωματική ακεραιότητά τους, ακόμα και για τη ζωή τους.
Η ταινία, παρά τα «πέτρινα χρόνια» πήρε το Α’ Βραβείο των κριτικών κινηματογράφου και την πρώτη τιμητική διάκριση του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα απριλιανά «πέτρινα χρόνια» (1973), ενώ τιμήθηκε και σε Διεθνές Φεστιβάλ της ΕΣΣΔ.

Με τους Γιώργο Φούντα, Φρόσω Κοκόλα, Σόφη Λίλα, Κατερίνα Ζάχου.

Ελληνική 1952 | Α/Μ | Διάρκεια: 73′

Ολες οι προβολές έχουν ώρα έναρξης: 8.00 μ.μ.

Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής
(Βρυούλων 125 και Κλαζομενών)

η Είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ

e-mail: [email protected]
Facebook: Σκοπευτήριο – Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής
Τηλ. Επικοινωνίας: 697.39.99.219 – 697.91.19.018

(Επισκέψεις: 94 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend