Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

“Εντυπωσιακή αύξηση” των “νόμιμων” παρακολουθήσεων του λαού από το αστικό κράτος! (βίντεο)

H έκθεση της ΑΔΑΕ αναδεικνύει ότι πλέον έχουμε μια εκτεταμένη¨παρακολούθηση και καταγραφή των επικοινωνιών των εργαζομένων και του λαού μας

Ο Μανώλης Συντυχάκης τοποθετήθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την έκθεση της ΑΔΑΕ το..

Ο Μανώλης Συντυχάκης τοποθετήθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την έκθεση της ΑΔΑΕ το 2019, την Πέμπτη 8 Ιούλη. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Από την έκθεση 2019 της ΑΔΑΕ αναδεικνύονται “νέα” ποιοτικά στοιχεία. Βέβαια, το κόμμα μας δεν εκπλήσσεται. Άλλωστε, πολλά από αυτά τα “νέα” ποιοτικά στοιχεία τα είχαμε επισημάνει και καταγγείλει.

Ποια είναι αυτά:

Το γεγονός ότι πλέον έχουμε μια εκτεταμένη και καθ’ όλα νόμιμη παρακολούθηση και καταγραφή των επικοινωνιών των εργαζομένων και του λαού μας από το ίδιο το αστικό κράτος. Το γεγονός ότι οι συνομιλίες και η δραστηριότητα όλου του λαού βρίσκεται στα χέρια των κρατικών αρχών και υπηρεσιών και βέβαια στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, που ελέγχουν τα σύγχρονα μέσα.

Πρόκειται για τις “νόμιμες παρακολουθήσεις”, σχετικά με τις οποίες, στην ίδια την έκθεση της ΑΔΑΕ αναγνωρίζεται η “εντυπωσιακή τους αύξηση”!! Είναι πλέον απροκάλυπτη η κατάσταση αυτή, φτάνοντας στο σημείο η ίδια η έκθεση να σημειώνει τη συνεχή και αδιάκριτη δικαιολόγηση της παρακολούθησης για “λόγους εθνικής ασφάλειας”. Τι σημαίνει αυτό; Τη δυνατότητα που δίνει η ίδια νομοθεσία, για “μαζικές/χωρικές” άρσεις απορρήτου, χωρίς αναφορά στα πρόσωπα που αυτές αφορούν, χωρίς ειδικότερη αιτιολόγηση, άρα και χωρίς κανένα έλεγχο, ακόμα και τον τυπικά προβλεπόμενο.

Μιλάμε δηλαδή, για μαζική παρακολούθηση, όπου πράγματι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει και δεν θα μάθει ποτέ αν οι συνομιλίες του, η δραστηριότητά του, τα προσωπικά του δεδομένα έχουν καταγραφεί και αποθηκευτεί. Ή ορθότερα, μπορούμε να είμαστε σίγουροι, ότι η επικοινωνία και η συμπεριφορά του καθένα καταγράφεται, κι ας “μην έχει κάτι να κρύψει”.

Η περιβόητη «εθνική ασφάλεια» χωράει τα πάντα

Τελικά, αυτή η περιβόητη “εθνική ασφάλεια” χωράει τα πάντα, ό,τι είναι σημαντικό για την εξουσία του αστικού κράτους, με αποτέλεσμα π.χ. να παρακολουθούνται οι επικοινωνίες όλων όσων περπατούν στην Αθήνα, είτε όταν γίνεται μια αντιπολεμική διαδήλωση είτε όταν το κράτος χαρακτηρίσει μια περιοχή ως “επικίνδυνη” για λόγους εγκληματικότητας, κ.λ.π. Κανείς δεν εξαιρείται! Και αυτές είναι οι άρσεις – παρακολουθήσεις που ακολουθούν τη νόμιμη οδό, ενώ όπως όλοι ξέρουμε το κράτος σε συνεργασία με τα μεγαθήρια του κλάδου των τηλεπικοινωνιών έχουν κάθε δυνατότητα να παρακάμπτουν και αυτές τις τυπικές διαδικασίες και προβλέψεις.

Η νέα τεχνολογία στα χέρια της κυρίαρχης τάξης έχει δώσει απίστευτες δυνατότητες προληπτικής καταγραφής των επικοινωνιών, εν γένει των κινήσεων και της συμπεριφοράς σε μαζική κλίμακα. Και αυτό είναι “κοινό μυστικό”. Γι’ αυτό και, όταν πρόκειται για την εξιχνίαση εγκλημάτων (σε αυτές τις περιπτώσεις, που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας), “ως δια μαγείας” οι αρχές ανακτούν τις συνομιλίες οποιουδήποτε, που έχουν λάβει σε προγενέστερο χρόνο, δηλαδή πολύ πριν ληφθούν μέτρα στο πλαίσιο μιας προανάκρισης, κ.ο.κ. Πως ακριβώς γίνεται αυτό, σε ποια “νόμιμη βάση” κατά τη δική σας γλώσσα;

Αυτό λοιπόν που εκτίθεται στην έκθεση της Αρχής ως πιθανή παρέκκλιση και “διακινδύνευση”, στην πραγματικότητα είναι η κανονικότητα της άσκησης της εξουσίας της κυρίαρχης τάξης, της αστικής, που προϋποθέτει την παρακολούθηση του “εχθρού – λαού”, όχι μόνο για την καταστολή των εργατικών – λαϊκών αντιδράσεων και αγώνων, αλλά και τη χειραγώγηση των απόψεων και της στάσης του λαού και της νεολαίας, ακόμα και πολύ πριν εκφραστούν αντιδράσεις, αγώνες, αμφισβήτηση του συστήματος.

Εξωραϊσμός των ευρωπαϊκών πολιτικών κατευθύνσεων

Αυτή η κανονικότητα της μαζικής παρακολούθησης ισχύει παντού, σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Γι’ αυτό, όπως ομολογείται και στην έκθεση, η αυξητική τάση των παρακολουθήσεων δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά καταγράφεται σε όλες τις χώρες. Γι’ αυτό η επίκληση των ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών προβλέψεων (Χάρτης Δικαιωμάτων ΕΕ, Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων Ανθρώπου) γίνεται μόνο για να εξωραΐζονται οι ευρωπαϊκές πολιτικές κατευθύνσεις, η ίδια η ΕΕ, να συντηρείται ο μύθος του λεγόμενου “ευρωπαϊκού κεκτημένου” δικαιωμάτων και ελευθεριών. Είναι ή δεν είναι γεγονός, ότι το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχει πλέον δεχτεί ως καταρχήν νόμιμη και θεμιτή πρακτική αυτή των μαζικών παρακολουθήσεων, στο όνομα “καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας”;

Η γενική τάση και κατεύθυνση και στην ΕΕ, δεν είναι άλλη από την αντιδραστικοποίηση της νομοθεσίας και σε ό,τι αφορά την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών. Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, γιατί αυτό υπαγορεύει η όξυνση των αδιεξόδων και αντιθέσεων του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, η νέα καπιταλιστική κρίση, οι σκληροί ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Γιατί όλα αυτά φορτώνονται στα γνωστά υποζύγια, στους λαούς και η αστική τάξη παίρνει προληπτικά μέτρα εναντίον τους, για να τους κρατήσει με “σκυμμένο το κεφάλι”. Η αντιμετώπιση της “τρομοκρατίας” αποτελεί την “ομπρέλα” και το πρόσχημα για συνεχή περιστολή των λαϊκών ελευθεριών. Τώρα, στο στόχαστρο της ΕΕ μπαίνουν ευθέως η “ριζοσπαστική ιδεολογία και δράση”, η αντιμετώπιση της “ριζοσπαστικοποίησης”, στο όνομα της οποίας νομιμοποιείται η προληπτική αστυνόμευση και παρακολούθηση των επικοινωνιών.

Για αυτούς τους αντιλαϊκούς σκοπούς προετοιμάζεται και σήμερα ο “εκσυγχρονισμός” της νομοθεσίας και σε ό,τι αφορά τις τηλεπικοινωνίες και το απόρρητο, όπως ο νέος κανονισμός e-privacy, προβλέψεις για τα δίκτυα 5G, κ.λ.π. που αναφέρονται. Οι διάφορες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, στις οποίες συμμετέχει από το πόστο της και η ΑΔΑΕ, εκφράζουν και σχετίζονται με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς, εντός και εκτός ΕΕ, δεδομένης και της μεγάλης στρατηγικής σημασίας των δικτύων και υποδομών των τηλεπικοινωνιών.

Σε αυτό το φόντο, των μαζικών παρακολουθήσεων, της περιστολής και καταπάτησης των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ίδια η λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής επιτελεί καταμερισμένο ρόλο, στη γενική, ενορχηστρωμένη προσπάθεια να ντύνεται η καπιταλιστική βαρβαρότητα και ανελευθερία με το μανδύα της “δημοκρατίας”, της “ελευθερίας” και της “προόδου”.

«Άκρα του τάφου σιωπή» για τις συνακροάσεις σε βάρος του ΚΚΕ

Ο ρόλος του κράτους, όλων των αρμόδιων αρχών και της ΑΔΑΕ αποκαλύφθηκαν στη γνωστή υπόθεση των συνακροάσεων – υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ. “Άκρα του τάφου σιωπή”! Το 2019 για το οποίο συζητάμε σήμερα, που νέο κρούσμα συνακροάσεων ήρθε και προστέθηκε στα προηγούμενα (2016, 2017, κ.ο.κ.) το ΚΚΕ έθεσε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, που ποτέ δεν απαντήθηκαν στην ουσία. Πιο συγκεκριμένα:

Αν έγινε από την ΑΔΑΕ ουσιαστικός έλεγχος στους τηλεφωνικούς παρόχους (ΟΤΕ, Κ.Λ.Π.), σε όλα τα συστήματα και υποσυστήματα, συγκεκριμένα και στα αρχεία πρόσβασης σε αυτά. Αν τον έλεγχο έκανε η ίδια η ομάδα της ΑΔΑΕ ή απλά ζητήθηκαν στοιχεία από τις εταιρείες και η Αρχή έμεινε σε αυτά. Αν προέκυψαν “κενά” και άλλα δεδομένα που δεν καταγράφηκαν από κάποιον πάροχο έτσι που εμποδίστηκε η έρευνα.

Καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει για όλα αυτά. Καμία θέση δεν παίρνει η Αρχή, ούτε βέβαια στην ετήσια έκθεσή της, γι’ αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα.

Αλλά εδώ υπάρχουν ακόμα και ζητήματα αστικής νομιμότητας, που δεν συμφέρει την άρχουσα τάξη και το κράτος της να αλλάξουν, και γι’ αυτά δεν λέγεται επίσης κουβέντα. Π.χ. Εδώ και μια 10ετία βάσει νόμου του 2011 διατηρούνται όλα τα μεταδεδομένα των επικοινωνιών, δηλαδή όλα τα στοιχεία για κάθε συνομιλία, κάθε απλού ανθρώπου και αποθηκεύονται ως και 2 χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες προβλέψεις έχουν καταργηθεί στην ΕΕ. Και εδώ εξακολουθεί να ισχύει η καταγραφή. Ποιος ασχολήθηκε με αυτό; Ή μήπως τηρείται κατά γράμμα η πρόβλεψη του νόμου που λέει ότι η ΑΔΑΕ ενημερώνει για τις άρσεις απορρήτου όλους τους αρχηγούς των κομμάτων; Ενημερώνετε δηλαδή για όλα το ΚΚΕ;

Για εμάς είναι καθαρό, ποιους υπηρετεί η υπάρχουσα νομοθεσία, το κράτος και οι κάθε είδους αρχές. Αποκαλύπτονται όμως και σε ολοένα περισσότερο κόσμο και νέους ανθρώπους, που αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από το νόμο και τους εφαρμοστές του, αλλά πρέπει οι ίδιοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να κάνουν δική τους υπόθεση την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, να παλέψουν συλλογικά για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης».

Πηγη: 902

***

Σχετικά θέματα

Απόψεις