Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Φωτιά στην Αττική: Από Διώνη και Δασαμάρη έως λεωφόρο Μαραθώνος το ενεργό μέτωπο της πυρκαγιάς

Στην τρίτη ενημέρωση για την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς, που ξεκίνησε από την Πεντέλη χθες το απόγευμα και πλέον έχει επεκταθεί..

Στην τρίτη ενημέρωση για την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς, που ξεκίνησε από την Πεντέλη χθες το απόγευμα και πλέον έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές της Ανατολικής έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος ανέφερε ότι το μοναδικό ενεργό μέτωπο είναι αυτό ανατολικά από τη Διώνη και το Δασαμάρη έως τη Μαραθώνος.

Εκεί παραμένουν ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αφού το μέτωπο δυτικά από το Ντράφι, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, είναι μικρό.

«Ο μεγαλύτερος εχθρός στην πυροσβεστική επιχείρηση δεν είναι τίποτα άλλο από τον άνεμο. 04:50 είχαμε ριπές ανέμων που έφταναν τα 113 χλμ. την ώρα, που σε αντιστοιχία μποφόρ είναι εντάσεως 11. Και οι δημοσιογράφοι αυτό μας μετέφεραν, ότι δεν μπορούσε να ορίσει κανείς τον εαυτό του εκείνη την στιγμή καθώς τα πάντα λύγιζαν στην πορεία του ανέμου» περιέγραψε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός.

«Έχουμε κάνει μια περίμετρο από επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα τα οποία είναι ισχυρότατα από το πρωί, ήταν 5 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα και ήταν σε αναμονή άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα για να σηκωθούν. Έχουν έρθει για να συνδράμουν από όλη την Ελλάδα πάνω από 430 πυροσβέστες, 120 πυροσβεστικά οχήματα, 30 πεζοπόρα τμήματα, με την ευρωπαϊκή δύναμη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τους 28 Ρουμάνους πυροσβέστες που συνδράμουν στις προσπάθειές μας. Χρειάζεται η συνέργεια πολλών άλλων παραγόντων, ελληνική αστυνομία, στρατός, ΕΚΑΒ, όπως συμβαίνει καθώς συνδράμουν όλοι όπου χρειάζεται από εχθές» συμπλήρωσε.

«Πρώτιστο μέλημά μας η ασφάλεια των πολιτών μας και η εξασφάλιση της περιουσίας τους, των δημοσίων δομών οι οποίες κινδύνευσαν» τόνισε ο κ. Αρτοποιός, σημειώνοντας ότι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα και σε βιομηχανικές περιοχές. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέχρι να τεθεί και αυτή η πυρκαγιά υπό έλεγχο. ‘Έχουμε την πρόβλεψη ότι μέχρι τις 5-6 το απόγευμα θα συνεχίσουν αυτοί οι δυνατοί άνεμοι να μαίνονται και από κει και μετά αναμένεται να κοπάσουν. Το μέτωπο που μας απασχολεί βρίσκεται στις περιοχές της Παλλήνης, της Ανθούσας, στο Διώνη και το Ντράφι. Αν κάποιος έβλεπε αυτή την στιγμή το επιχειρησιακό μας πλάνο, έχει γίνει ένας κύκλος ούτως ώστε να οριοθετήσουμε αυτό το κομμάτι της πυρκαγιάς και να δουλέψουμε σε αυτή την περίμετρο ώστε αυτές τις πολύ μεγάλες και πολλές διάσπαρτες εστίες που υπάρχουν μέσα σε αυτές τις περιοχές, να τις περιορίσουμε» επισήμανε ο κ. Αρτοποιός.

Υπάρχει πολύ μεγάλη επικινδυνότητα και αντικειμενική δυσκολία στις επιχειρήσεις, εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.

«Και οι επίγειες δυνάμεις είναι πάνω από την φωτιά, κυνηγούσαν την φωτιά. Στο νοσοκομείο Πεντέλης πήγαν κόντρα στο μέτωπο, που αντίκειται στην πυροσβεστική στρατηγική, καθώς το γιγαντιαίο μέτωπο έμπαινε εκείνη την ώρα στο Παίδων, το οποίο απειλούταν και μάλιστα υπήρχαν και κάποιες δεξαμενές με οξυγόνο και έδωσαν τιτάνιο αγώνα να σώσουν το νοσοκομείο.

Δυστυχώς η πυρκαγιά κατευθύνθηκε νότια, διένυσε μια πολύ μεγάλη πορεία, στην διάρκεια της οποίας στέλναμε μηνύματα στους πολίτες μέσω του 112, κάνουμε ό,τι καλύτερο δυνατόν μπορούμε, οι πυροσβέστες πέφτουν με αυτοθυσία στο μέτωπο» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Π.Υ.

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρα και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Συνδράμουν Δασική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, ΓΕΣ, ΟΤΑ και ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα.

Τραυματισμοί, τραγωδίες και καταστροφές

Για δύο περιστατικά εγκαυματιών από την περιοχή της Παλλήνης αλλά και τέσσερις πυροσβέστες που χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, έκανε λόγο ο Γ. Μαθιόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Παράλληλα είπε πως χρειάστηκε η προληπτική μεταφορά ηλικιωμένων από Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της ευρύτερης περιοχής.

Εξάλλου, φαίνεται να υπάρχει και μία απώλεια ζωής που συνδέεται έμμεσα με την πυρκαγιά, καθώς ένας ηλικιωμένος αυτοκτόνησε στην Παλλήνη, όταν είδε το σπίτι του να έχει παραδοθεί στις φλόγες και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή ήταν η τέταρτη φορά που η οικία του καταστράφηκε,

Δεκάδες είναι πλέον τα σπίτια που έχουν καταστραφεί από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από χθες το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης.

Σπίτια και αποθήκες μετατράπηκαν σε στάχτη, από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας στην περιοχή του λόφου Έντισον στην Παλλήνη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οικίες έχουν υποστεί μερικές ή ολικές ζημιές επίσης σε Ντράφι, Πεντέλη, Γέρακα, Ανθούσα, Καλλιθέα, ενώ οι φλόγες εξακολουθούν να μετατρέπουν σε στάχτη τα πάντα στο πέρασμά τους σε μία τεράστια ακτίνα.

Επίσης, δεκάδες είναι και τα οχήματα που έχουν καταστραφεί στις ίδιες περιοχές.

Πάντως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σαφέστερη εικόνα για τις ζημιές θα υπάρξει μετά την καταγραφή που θα πραγματοποιηθεί αφού ελεγχθεί η πυρκαγιάς.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι κάτοικοι της Παλλήνης κατήγγειλαν πως πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και δεν επιχειρούν προκειμένου να σβήσουν τις φλόγες ανάμεσα στα σπίτια ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα στο λόφο Παλλήνης.

Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου μιλώντας λίγο αργότερα στην ΕΡΤ έκανε την εκτίμηση ότι στην περιοχή του Ντράφι πρέπει να έχουν καεί τουλάχιστον 10 σπίτια. Με τη λέξη “απελπισία” χαρακτήρισε την κατάσταση στο Ντράφι ο Δημοτικός Σύμβουλος Πικερμίου Α. Βασιλόπουλος, κάνοντας λόγο για μεγάλες καταστροφές στον οικισμό.

Απόψεις