Διεθνή

«…εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά…».

2.899 θανάτους μεταναστών, στη Μεσόγειο, κατέγραψε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Έχασαν τη ζωή τους διαπλέοντας τη Μεσόγειο, για να συνεχίσουν το ταξίδι ελπίδας και απελπισίας, προς την Ευρώπη.  Τον Ιούνιο 383 έχασαν τη ζωή τους, στη Μεσόγειο (13 άνθρωποι τη μέρα). 

Πέρσι, το ίδιο εξάμηνο (Ιανουάριος – Ιούνιος) οι μετανάστες που πνίγηκαν ή χάθηκαν στη θάλασσα ήταν 1.838. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία 225.665 άνθρωποι έφθασαν στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ισπανία από τη θάλασσα τους πρώτους έξι μήνες του 2016 .

Το βίντεο που ακολουθεί το έφτιαξαν στο Γενικό Λύκειο της Άμφισσας, εννέα μαθήτριες της Β’ Λυκείου και τρεις καθηγήτριες, τον Μάρτιο (το είχαμε δημοσιεύσει και τότε  μαζί με ολόκληρο το ποίημα της Warsan Shire). Οι μαθήτριες μιλούν, μιλούν με το ποίημα της Warsan Shire. Η Warsan Shire γεννήθηκε το 1988. Είναι Σομαλή, γεννήθηκε στην Κένυα και ….βρέθηκε στο Λονδίνο μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής της.

Ο τίτλος μας είναι από στίχους του ποιήματος: «…κανένας δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα/εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά…».

 

(Επισκέψεις: 10 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend