Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Προς διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ: Δημοψήφισμα για τις διαγραφές ζητά ο Κασσελάκης – Αποχωρήσεις Σκουρλέτη-Βούτση

-- Σε τροχιά διάσπασης έχει μπει για τα καλά, πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ -- Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής, που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, θα υπάρξει μαζική αποχώρηση στελεχών από το κόμμα

Σε τροχιά διάσπασης έχει μπει για τα καλά, πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι καταιγιστικές -ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, στελέχη προσκείμενα στην «Ομπρέλα», μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη, θα αποχωρήσουν από το κόμμα.

Δύο αποχωρήσεις και ένα προαναγγελθέν… δημοψήφισμα

Η αρχή, άλλωστε έχει ήδη γίνει. Μόλις σήμερα είχαμε δύο βαρυσήμαντες αποχωρήσεις. Του Νίκου Βούτση και του Πάνου Σκουρλέτη.

Πρώτα απ’ όλα αποχώρησε το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός του, Πάνος Σκουρλέτης. Στη δήλωσή του αναφέρει ότι διαφωνεί καθώς «ο δρόμος που έχει επιλέγει είναι αδιέξοδος, καταστροφικός» και πως «δεν είμαι διατεθειμένος να τον ακολουθήσω». Και συνεχίζει: «τώρα πλέον το σχέδιο είναι απολύτως ξεκάθαρο με προτάσεις περί κοινής καθόδου με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές αλλά και “μετασχηματισμού” του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη διάχυση του σε μια έννοια δημοκρατική παράταξη».

Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης, σε μια ακόμη ένδειξη ναπολεοντισμού, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι θα ζητήσει τις διαγραφές στελεχών μέσω δημοψηφίσματων. Συγκεκριμένα, ο Στ. Κασσελάκης ότι «αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας» και προσθέτει ότι «εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας».

Την ίδια ώρα, την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε με επιστολή στους γραμματείς του κόμματος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος, Νίκος Βούτσης. Ο Ν. Βούτσης λέει πως «αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη» και κάνει λόγο για «αλλοίωση ιδεολογικών, ταυτοτικών αλλά και προγραμματικών ζητημάτων». 

Άρθρο… αποχαιρετισμού από τον Σταθάκη

Τα… «όργανα» άρχισαν ήδη να «παίζουν» από τα μέσα της εβδομάδας. Την Τετάρτη, το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, με άρθρο του στο News247, είπε με τον τρόπο «αντίο» στο «κόμμα Κασσελάκη-Πολάκη-Παππά». Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε και αναπαράχθηκε στα social media, ειδικά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται ένα βήμα πριν την αποχώρηση από το κόμμα. Ταυτόχρονα, στελέχη και ιστορικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται διακαώς υποστηρικτές της αποχώρησης και της συγκρότησης ενός νέου φορέα.   

1.300 στελέχη υπογράφουν την… αποχώρησή τους

Την αμέσως επόμενη ημέρα,1.300 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (αναμέσά τους και μέλη της «Ομπρέλας» που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία όπως οι Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Αννέτα Καββαδία κα), υπογράφουν κείμενο στο οποίο αναφέρεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται «ένα κόμμα που τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά. Όλα όσα γνωρίζαμε για τη φυσιογνωμία και τις κοινωνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν, αλλάζουν βίαια και μονομερώς».

Κάνουν επίσης λόγο για «δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί “αδιαμεσολάβητα” την ηγεσία χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων».

Στο ίδιο κείμενο οι 1.300 που το υπογράφουν λένε «δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της». 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις