Ως πολιτική επιλογή της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο Σπύρος Μαρίνης, πρόεδρος της ΔΟΕ, την κατάργηση των σχολικών επιτροπών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά την ακρόαση φορέων.
Ο Σπ. Μαρίνης δήλωσε ότι πρόκειται για μέτρο που εξυπηρετεί την περικοπή δαπανών στην παιδεία και μετέπειτα την αναζήτηση πόρων και χορηγών, αλλά και τον έλεγχο εκπρόσωπων. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, είπε, είναι να χαθεί εντελώς η κρατική ευθύνη για την χρηματοδότηση των σχολείων, ενώ τέτοιες ρυθμίσεις αποτελούν τον προάγγελο για την πλήρη διάσπαση του ενιαίου σχολείου .
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, αναφέρθηκε επίσης, στη διάταξη που αφορά το πειθαρχικό στους δημοσίους υπαλλήλους, λέγοντας πως η κυβέρνηση έρχεται να «λειάνει γωνίες» με αυτή τη διάταξη αφήνοντας όμως ακόμη σε ισχύ το σύνολο του αντεργατικού νόμου, που περιλαμβάνει τη φίμωση των εργαζόμενων, ώστε να μην αναδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματα, επαναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις διώξεις εκπαιδευτικών για συμμετοχή σε απεργία.