Διεθνή

Τι θα γίνει ο πρόεδρος όταν μεγαλώσει;

Ρώτησαν έναν πρωθυπουργό: Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις; Ο πρωθυπουργός κι ένας πρόεδρος χώρας, που καθόταν δίπλα του, απάντησαν με μια φωνή: Επαγγελματίας ομιλητής!

Πρόσφατα, στις 26 Ιουνίου, η Washington Post δημοσίευσε στοιχεία για το …μεροκάματο που βγάζει ο πρώην πρόεδρος των ΉΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Έχουν γραφτεί πολλές φορές, σε ξένες κι ελληνικές εφημερίδες, τα ποσά που εισπράττει ο Μπιλ Κλίντον, ως επαγγελματίας ομιλητής. Ας αναφέρουμε, πρώτα, το ποσό που δημοσίευσε η εφημερίδα: 104, 9 εκατομμύρια δολάρια για 542 ομιλίες, από τον Ιανουάριο του 2001 έως τον Ιανουάριο του 2013!

Ο Κλίντον, λοιπόν, γυρνάει τον κόσμο και εισπράττει για να μιλάει, επειδή είναι μεγάλη προσωπικότητα… Είναι τόσο απλό; Σίγουρα όχι. Πριν, όμως, καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα να υπενθυμίσουμε πως, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί παλιότερα, το 2006 ήταν μια «χρυσή» χρονιά για τον Κλίντον, αφού «έβγαλε» περίπου δέκα εκατομμύρια δολάρια …μιλώντας. Το 2006 έκανε πάνω από 350 ομιλίες από τις οποίες μόνο ορισμένες ήταν με αμοιβή.

zzgeithner

Ο πρώην υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκέιθνερ, εισπράττει τετρακόσιες χιλιάδες δολάρια, για τρεις ομιλίες.

Τέτοιου είδους μεροκάματο βγάζουν πολλοί πρώην ηγέτες, αλλά και πρώην υπουργοί. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Ομπάμα, Τιμ Γκέιθνερ, το πρώτο εξάμηνο του 2013 εισέπραξε τετρακόσιες χιλιάδες δολάρια, για τρεις ομιλίες του σε στελέχη τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οίκων των ΗΠΑ.

Και στην Ευρώπη…

BLAIR

Ο πρώην πρωθυπουργός τη Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, εισπράττει 300.000 το …κομμάτι.

Αυτά, όπως είναι γνωστό, δεν γίνονται μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη. Ο πρώην πρωθυπουργός τη Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ήταν κι αυτός επαγγελματίας ομιλητής ,  εισπράττοντας σύμφωνα με δημοσιεύματα, 300.000 το …κομμάτι. Ο Τόνι, βέβαια, δεν τα έβγαλε πέρα με τα χαμηλά μεροκάματα των ομιλητών και, όπως έχει γραφτεί, είναι και …εργαζόμενος στην αμερικανική τράπεζα, JP Morgan. Μάλιστα, έχει ανοίξει και γραφείο και κάνεις μπίζνες. Αν θέλετε μια συνεργασία μαζί του πατήστε εδώ.

schroder-putin_1

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, «προσελήφθη» στο ρωσικό κολοσσό «Gazzprom» ως σύμβουλος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει δεχτεί πρόταση, για να μιλήσει με αμοιβή, και ο Νικολά Σαρκοζί, από την Morgan Stanley. Σίγουρα είναι κι άλλοι πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και πρώην υπουργοί που βγάζουν τα …απαραίτητα με αυτόν τον τρόπο. Πάντως, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, έχει επιλέξει πιο σταθερές δουλειές. Ως Γερμανός ψάχνει πιο σίγουρες λύσεις και δεν προτιμά τη …μερική απασχόληση. Έτσι, δίνει τα «φώτα» του, στην Γκάζπρομ.

Παντού υπάρχει ένας ‘Ελληνας…

PAPANDREOY1

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου καλείται ως επαγγελματίας ομιλητής να εξηγήσει πως ο ίδιος κατάφερε να διαλύσει μια χώρα.

Υπάρχει και στην Ελλάδα ένας επαγγελματίας ομιλητής. Είναι ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου. Όλοι έχουμε ακούσει πολλές φορές πως ο Παπανδρέου βρίσκεται συχνά στο εξωτερικό. Έχει τόσο μεγάλη εμπειρία να μεταφέρει που το όνομα του, το πρόσωπο, και το βιογραφικό του βρίσκεται στην ιστοσελίδα της «The Harry Walker Agency», μεταξύ άλλων, επιφανών ομιλητών, όπως ο Μπιλ Κλίντον και άλλοι. Δεν ξέρουμε πόσα κι αν βγάζει ο Γιώργος Παπανδρέου για να δείξει τα κατορθώματα του στην Ελλάδα. Ίσως κι αν βγάζει κάτι, να τα δίνει για το χρέος της χώρας… Πάντως, αν σας ενδιαφέρει να καλέσετε τον Γιώργο Παπανδρέου για καμία ομιλία μπορείτε να το κάνετε εδώ, όπου είναι τα στοιχεία του στο «The Harry Walker Agency».

Τι λένε και πού απευθύνονται…

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως όλοι οι παραπάνω εργάζονται νόμιμα και δεν έχει κανείς δικαίωμα να τους κρίνει. Ελεύθερη αγορά έχουμε κι ο καθένας όπως μπορεί …επιβιώνει.

Δεν είπαμε ποτέ πως οι πρώην ηγέτες και υπουργοί δουλεύουν… παράνομα. Έχουμε, όμως, ένα ερώτημα: Τι λένε τόσο σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι που κάθε τους λέξη κοστίζει «χρυσάφι»; Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε παρακολουθήσει κάποια ομιλία τους, με αμοιβή. Έχουμε παρακολουθήσει ομιλίες τους (χωρίς αμοιβή), αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Ξέρουμε, όμως, όπως ξέρουν όλοι, ότι το κοινό στο οποίο απευθύνονται δεν είναι πέντε – δέκα τύποι τυχαίοι, στο δρόμο. Πρόκειται κυρίως για στελέχη επιχειρήσεων, τραπεζικά στελέχη, πολιτικούς, στελέχη κρατικών μηχανισμών και σε ορισμένες περιπτώσεις φοιτητές μεγάλων ξένων πανεπιστημίων.

Το συμπέρασμα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Αν σκεφτεί κανείς πως, τα ίδια πρόσωπα που κυβερνούσαν και είχαν (ας πούμε πούμε τυπική και πολιτική) σχέση με την οικονομική εξουσία, τώρα πληρώνονται με χιλιάδες ευρώ και δολάρια. Από ποιους πληρώνονται, συνήθως, για τις ομιλίες τους; Από μηχανισμούς πολιτικής και οικονομικής εξουσίας (τράπεζες, χρηματοπιστωτικούς οίκους, μεγάλες επιχειρήσεις κ.α) ή πανεπιστήμια, τα οποία, όμως, παράγουν πολιτική.

Το θέμα δεν είναι καθαρά οικονομικό, εάν και τα ποσά που πληρώνονται είναι τεράστια σε σχέση με τους μισθούς των εργαζομένων. Το θέμα είναι πολιτικό και αποκαλυπτικό. Οι ίδιοι άνθρωποι που, με την πολιτική τους, εξυπηρετούσαν οικονομικά συμφέροντα, τώρα είναι «υπάλληλοι» των ίδιων συμφερόντων και πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους…

Με πληροφορίες από: Washington Post, lemonde.fr, tovima.gr, real.gr

(Επισκέψεις: 17 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend