Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πραξικόπημα στο Σουδάν: Αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων με τουλάχιστον τρεις νεκρούς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πραξικόπημα στο Σουδάν, στο φόντο των σφοδρών ενδοαστικών αντιπαραθέσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα,..

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πραξικόπημα στο Σουδάν, στο φόντο των σφοδρών ενδοαστικών αντιπαραθέσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα, με την παρέμβαση ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ενάντια στο πραξικόπημα οργανώθηκαν άμεσα διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής, προκαλώντας έως χτες το βράδυ τον θάνατο τουλάχιστον 3 διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις αντιδράσεις και την οργάνωση των διαδηλώσεων όλες οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν στη χώρα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ.

Μετά το πραξικόπημα ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, σε διάγγελμά του ανακοίνωσε τη διάλυση του «πολιτικού – στρατιωτικού συμβουλίου» που είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση μετά την ανατροπή του Μπασίρ, ενώ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα που οι πραξικοπηματίες συνέλαβαν τον πρωθυπουργό και άλλα κυβερνητικά στελέχη, «διαβεβαίωσε» πως ο στρατός… θα συνεχίσει τη «δημοκρατική μετάβαση», παραδίδοντας την εξουσία σε όποιο κόμμα αναδειχθεί νικητής σε εκλογές που προσδιόρισε πως θα γίνουν «τον Ιούλη του 2023».

Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό ο Σουδανός στρατηγός κατηγορούσε μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης και των λεγόμενων «Δυνάμεων για την Ελευθερία και την Αλλαγή» (FFC) πως ευθύνονταν για τη βραδύτητα στην προώθηση «μεταρρυθμίσεων» που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ πολιτικών κομμάτων και στρατού, τον Αύγουστο του 2019.

Είχε μάλιστα μεταφέρει αυτές τις «διαμαρτυρίες» και στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος συναντήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Χαρτούμ κυρίως με μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ επιθυμούν συνέχιση της πολιτικής δημοκρατικής μετάβασης. Χτες, η αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για το πραξικόπημα απειλώντας με διακοπή της οικονομικής βοήθειας στο Σουδάν.

Διαδηλώσεις στο Χαρτούμ και άλλες πόλεις

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και άλλες μεγάλες πόλεις, διεκδικώντας να επανέλθουν ο πρωθυπουργός Χαμντόκ και τα πολιτικά κόμματα στην εκτελεστική εξουσία.

Κόμματα που συμμετέχουν στον συνασπισμό των «Δυνάμεων για την Ελευθερία και την Αλλαγή» ζήτησαν από τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά σε διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλες κινητοποιήσεις, αλλά και σε γενική απεργία και πράξεις πολιτικής ανυπακοής. Σε ανακοίνωσή της η «Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών» ζήτησε να γίνει γενική απεργία.

Η μαζική διαδήλωση στο Χαρτούμ χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής, με τη Σουδανική Επιτροπή Γιατρών να καταγγέλλει τον θάνατο τουλάχιστον 3 διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Διεθνείς αντιδράσεις

Κατά των πραξικοπηματιών τάχθηκαν χτες με ανακοινώσεις τους τα υπουργεία Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ σε ανακοινώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος προχώρησαν αξιωματούχοι σε ΟΗΕΑραβικό ΣύνδεσμοΑφρικανική ΈνωσηΕΕΟργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Χαρτούμ να λύσουν τις διαφορές με διάλογο, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν την ασφάλεια στο Σουδάν.

Το δε υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέφυγε άμεσα κάθε αντίδραση. Σημειώνεται ότι και η Μόσχα έχει άμεσο «ενδιαφέρον» για τις εξελίξεις στο Σουδάν, καθώς, μεταξύ άλλων, τον χειμώνα του 2019 είχε υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή ναυτικής βάσης και ναυπηγείου στο Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα. Πληροφορίες του αραβικού αγγλόφωνου «The Arab Weekly» ανέφεραν πως οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει οικονομική «βοήθεια» αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων στο Σουδάν με αντάλλαγμα την ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.

Στάση σιωπής τήρησε και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, που είχε υπογράψει με τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων, στο πλαίσιο των λεγόμενων «Συμφωνιών του Αβραάμ», με τις «ευλογίες» του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. Η εξέλιξη αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιθέσεις στους κόλπους της σουδανικής μεταβατικής κυβέρνησης.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters») – Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις