Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πούτιν σε ΗΠΑ: Είμαι έτοιμος για μια νέα «Κρίση των Πυραύλων»

Με την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών να αυξάνεται και τις αντιθέσεις ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες να μεγεθύνονται, η ανθρωπότητα..

Με την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών να αυξάνεται και τις αντιθέσεις ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες να μεγεθύνονται, η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε νέα εφιαλτικά δεδομένα. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι στρατιωτικά έτοιμη για μια κρίση όπως εκείνη των πυραύλων στην Κούβα, αν οι ΗΠΑ είναι αρκετά ανόητες ώστε να θέλουν μια τέτοια κρίση, και πως η χώρα του έχει το πλεονέκτημα στο πρώτο πυρηνικό πλήγμα.

«Οι εντάσεις δεν είναι λόγος να ανεβάσουμε την αντιπαράθεση στα επίπεδα της Κρίσης των Πυραύλων κατά τη δεκαετία του 1960. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτό που θέλουμε», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αν κάποιος το θέλει, τότε εντάξει, είναι ευπρόσδεκτος. Εξέθεσα σήμερα τι θα σήμαινε αυτό. Ας υπολογίσουν (τους χρόνους πτήσης των πυραύλων)».

Τα σχόλια του Πούτιν, έγιναν αργά το βράδυ της Τετάρτης σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ακολουθούν την προειδοποίησή του πως η Μόσχα θα απαντήσει σε οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ να αναπτύξουν νέους πυραύλους πλησιέστερα στη Ρωσία εγκαθιστώντας τους δικούς της πυραύλους πλησιέστερα στις ΗΠΑ ή αναπτύσσοντας ταχύτερους πυραύλους ή και τα δύο.

Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος επεκτάθηκε στην προειδοποίησή του, λέγοντας πως η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους σε πλοία και υποβρύχια που θα παραμονεύουν έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα, αν η Ουάσινγκτον κάνει κινήσεις για να αναπτύξει μέσου βεληνεκούς όπλα στην Ευρώπη.

«Μιλάμε για υποβρύχια ή πλοία επιφανείας. Και μπορούμε να τα βάλουμε, δεδομένης της ταχύτητας και του βεληνεκούς (των πυραύλων μας)… σε ουδέτερα ύδατα. Επιπλέον δεν είναι στάσιμα, κινούνται και θα πρέπει να τα βρουν», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο και πρόσθεσε: «Θα το υπολογίσετε. Mach εννέα (η ταχύτητα των πυραύλων) και πάνω από 1.000 χιλιόμετρα (το βεληνεκές τους)»…

Ουσιαστικά ο Πούτιν απαντά σε πιθανά μελλοντικά σενάρια, αν η Ουάσινγκτον αναπτύξει νέους πυραύλους στην Ευρώπη, μερικοί από τους οποίους όπως εικάζεται θα μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα μέσα σε 10 με 12 λεπτά.

Ουσιαστικά πρόταξε τη ναυτική δύναμη της Ρωσίας, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ ταχύτερα απ’ ό,τι οι ανεπτυγμένοι στην Ευρώπη αμερικανικοί πύραυλοι θα μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα, επειδή ο χρόνος πτήσης τους θα είναι βραχύτερος. «Ο υπολογισμός δεν θα είναι υπέρ τους, τουλάχιστον όπως έχουν σήμερα τα πράγματα. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Πούτιν.

Η συμφωνία, η οποία απαγορεύει στη Ρωσία και στις ΗΠΑ να εγκαθιστούν μικρού και μέσου βεληνεκούς χερσαίους πυραύλους στην Ευρώπη, πνέει τα λοίσθια αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας νέας κούρσας των εξοπλισμών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.  Η Κρίση των Πυραύλων ξέσπασε το 1962, πυροδοτώντας μια αντιπαράθεση που έφερε τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

Περισσότερο από πέντε δεκαετίες μετά, οι εντάσεις αυξάνονται και πάλι λόγω των φόβων της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, καθώς αποχώρησαν από μια συμφωνία-ορόσημο για τον έλεγχο των εξοπλισμών που είχε συναφθεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η «κρίση των πυραύλων του 1962»

27 Οκτώβρη 1962. Ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν έφτασε τόσο κοντά στο πυρηνικό ολοκαύτωμα. Αφορμή στάθηκε η «κρίση των πυραύλων» στην Κούβα. Ας πάρουμε, όμως, τα γεγονότα με τη σειρά.

Μετά την επικράτηση της επανάστασης στην Κούβα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν τις επιχειρήσεις για την ανατροπή της. Η πιο γνωστή επιχείρηση ήταν η προσπάθεια απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων, τον Απρίλη του 1961, που κατέληξε σε οδυνηρό φιάσκο για τους Αμερικανούς. Μετά απ’ αυτό οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επεξεργάστηκαν το σχέδιο εισβολής με την ονομασία «Operation Moongoose». Η κουβανική επανάσταση οργανώνει την άμυνά της και ζητάει τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης.

Στις 22 Οκτώβρη 1962, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, ανακοινώνει ότι από κατασκοπευτικά αεροπλάνα εντοπίστηκαν στην Κούβα βάσεις σοβιετικών πυραύλων, ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Κάνει λόγο για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου αν απειληθεί η ασφάλεια των ΗΠΑ και ανακοινώνει το ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας.

Στις 23 του Οκτώβρη συνέρχεται στη Μόσχα το Υπουργικό Συμβούλιο και ο υπουργός Αμυνας ανακαλεί όλες τις άδειες των στρατιωτικών της ΕΣΣΔ. Την επομένη η Ουάσιγκτον ανακοινώνει την ανάκληση των αδειών των ανδρών της Στρατηγικής Αεροπορικής Διοίκησης, της δύναμης που είναι επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή ολοκληρωτικού πυρηνικού πολέμου.

Στις 25 του Οκτώβρη ο Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης, Ν. Χρουστσόφ, αποδέχεται την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, Ου Θαντ, για «ανακωχή» δυο-τριών βδομάδων. Ο Κένεντι απορρίπτει την πρόταση.

Το Σάββατο 27 του Οκτώβρη είναι η χειρότερη μέρα της κρίσης. Ο Χρουστσόφ με επιστολή του στον Κένεντι προτείνει την ταυτόχρονη απομάκρυνση των σοβιετικών πυραύλων από την Κούβα και των αμερικανικών από την Τουρκία. Την ίδια ώρα, όμως, ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2 εισβάλλει στο σοβιετικό εναέριο χώρο, πάνω από τη χερσόνησο Τσουκότκα, όπου είναι εγκαταστημένοι οι διηπειρωτικοί πύραυλοι της ΕΣΣΔ. Δίνεται συναγερμός για το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης και τα σοβιετικά «Μιγκ» απογειώνονται για να το καταρρίψουν.

Οι Αμερικανοί υποχωρούν και λίγο αργότερα ο Κένεντι διατυπώνει πρόταση συμβιβασμού, σύμφωνα με την οποία η Σοβιετική Ενωση θα αποσύρει τους πυραύλους απ’ την Κούβα και οι ΗΠΑ θα άρουν τα μέτρα αποκλεισμού και θα δηλώσουν ότι δε θα εισβάλουν στην Κούβα.

Στις 28 του Οκτώβρη ανακοινώνεται η συμφωνία.

Σχετικά θέματα

Απόψεις