Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πόρισμα 23 σελίδων από τον Συνήγορο του Πολίτη: Υπεράνω κριτικής και ελέγχου η «Κιβωτός του Κόσμου» από τους φορείς της Πολιτείας

Η έρευνα ανέδειξε σωρεία προβλημάτων, με σοβαρές συνακόλουθες παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της «Κιβωτού»

Το πόρισμά του, 23 σελίδων, αλλά και σειρά προτάσεών του, έπειτα από τη διερεύνηση παραβιάσεων δικαιωμάτων ανήλικων φιλοξενούμενων των δομών της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κιβωτός του Κόσμου» απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη στην υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου.

Ειδικότερα, η σχετική έρευνα που διενήργησε ανέδειξε, όπως επισημαίνει, σωρεία προβλημάτων στη λειτουργία της «Κιβωτού του Κόσμου», με σοβαρές συνακόλουθες παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκαν αυθαίρετες και επιζήμιες για τα παιδιά πρακτικές που αφορούσαν σε βασικούς τομείς της ζωής τους, όπως τη διαχείριση της συμπεριφοράς και των δυσκολιών τους, την εκπαίδευση και προετοιμασία για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, την επικοινωνία με την οικογένειά τους και άλλα πρόσωπα εκτός της οργάνωσης, τον σεβασμό της προσωπικότητας και της ιδιωτικής τους ζωής, και την κοινωνική τους ζωή και συμμετοχή με τρόπο ανάλογο με τους λοιπούς συνομηλίκους τους.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», π. Αντώνιος, μολονότι δεν συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο, είχε πρωταρχικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης και στη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς, ενώ σε έγγραφα χαρακτηρίζεται ως «πνευματικός πατέρας» των παιδιών και «το πιο σημαντικό πρόσωπο αναφοράς» για αυτά.

«Κατά συνέπεια, το μοντέλο λειτουργίας της οργάνωσης, το οποίο βασίζονταν στην κρίση και τις απόψεις του για τη διαπαιδαγώγηση και εν γένει μεταχείριση των παιδιών, όπως διαφάνηκε από την έρευνα, δεν επιδέχονταν κριτικής ή αμφισβήτησης και εφαρμόζονταν σε όλα τα παραρτήματα, υπό
την εποπτεία μιας ομάδας στενών συνεργατών του, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν και
στην διοίκηση. Παράλληλα, το κύρος και η ευρεία κοινωνική αποδοχή που περιέβαλλε τη δημόσια εικόνα του είχαν καταστήσει την “Κιβωτό του Κόσμου” ουσιαστικά υπεράνω κριτικής ή ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας».

Δείτε αναλυτικά την Έκθεση: 

210423-ΠΟΡΙΣΜΑ-ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Σχετικά θέματα

Απόψεις