Οξύνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ισραηλινής κυβέρνησης και συγκεκριμένα μεταξύ του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, με φόντο αφενός το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού και αφετέρου την πιθανότητα ευρύτερης ανάφλεξης της Μέσης Ανατολής μετά τις προκλητικές ενέργειες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Ο Γιοάβ Γκάλαντ χαρακτήρισε ως «ανοησίες» τη δέσμευση Νετανιάχου περί ολοκληρωτικής νίκης επί της Χαμάς.
Λίγο αργότερα το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση: «Όταν ο Γκάλαντ υιοθετεί το αφήγημα κατά του Ισραήλ, βλάπτει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για τους ομήρους», αναφέρει. Υπογραμμίζει πως στόχος του Ισραήλ παραμένει η «ολοκληρωτική νίκη», με την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Αυτή είναι η σαφής εντολή του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του συμβουλίου ασφαλείας, η οποία είναι δεσμευτική για όλους – συμπεριλαμβανομένου του Γκάλαντ», επισημαίνει.
Ο Γκάλαντ απάντησε ώρες αργότερα με μια δήλωση, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του στους στόχους του πολέμου και θρηνώντας για τις «ατελείωτες» διαρροές από απόρρητα φόρουμ.
Ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας καταδεικνύει τις έριδες στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης αναφορικά με τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω ανησυχίας για το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκάλαντ συγκρούεται με τον Νετανιάχου. Πέρυσι, ύστερα από μήνες διαδηλώσεων κατά του αμφιλεγόμενου σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ο Γκάλαντ είχε ταχθεί υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια.
Ο Νετανιάχου τον απέπεμψε, αλλά δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκάλαντ. Ο πρωθυπουργός τελικά υποχώρησε και ο υπουργός Άμυνας διατήρησε τη θέση του.
Έκτοτε, ο Γκάλαντ έχει εκφράσει ενστάσεις σχετικά με τη στρατηγική του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα ορισμένα στελέχη του κόμματος Λικούντ να ζητούν από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου την αποπομπή του υπουργού Άμυνας.
O Γκάλαντ, στην πράξη, επιχειρεί να εμφανιστεί ως εκείνος που θα επιτύχει τους «στρατηγικούς στόχους» του Ισραήλ απέναντι στη Χαμάς.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν 1,5 μήνα (τέλη Ιουνίου) ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας βρισκόταν σε αποστολή στις ΗΠΑ για να ζητήσει την υποστήριξή τους, ενόψει αυτού που θα μπορούσε να είναι ολόπλευρος πόλεμος εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Ο Γκάλαντ, μάλιστα, τόνισε ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών ήταν «ίσως πιο σημαντικοί από ποτέ». Μετά από συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, το μήνυμα του Γκάλαντ ήταν σαφές: οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι ισχυροί σύμμαχοι και πρέπει να είναι στην ίδια πλευρά απέναντι στην απειλή από το Ιράν και τους υποστηρικτές του στην περιοχή.