Στην έκδοση από τις βελγικές αρχές ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αναφέρεται δημοσίευμα του Politico.
Το Politico επικαλείται δύο Έλληνες ανώτερους αξιωματούχους που εμπλέκονται στη δικαστική διαδικασία και μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.
«Ο πρώην επίτροπος κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με τις αρχές να συνδέουν την υπόθεση με τα έσοδα που έλαβε από μια μη κυβερνητική οργάνωση που βρίσκεται στην καρδιά του σκανδάλου», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Οι βελγικές αρχές είχαν καλέσει τον πρώην επίτροπο να καταθέσει σχεδόν πριν από έναν χρόνο. Ο Δ. Αβραμόπουλος όμως δεν είχε εμφανιστεί, σύμφωνα με τον δεύτερο Έλληνα αξιωματούχο.
Στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται ήδη ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η πρώην ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, οι οποίοι έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Έχουν αποφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης, ενώ η υπόθεση, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, έχει προχωρήσει με αργούς ρυθμούς τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο Αβραμόπουλος – σήμερα μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου και πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης της περιόδου 2014-2019 – υπήρξε επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ «Καταπολέμηση της Ατιμωρησίας», που είχε ιδρύσει ο Παντσέρι. Ο ίδιος παραιτήθηκε από την οργάνωση όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.
«Η συμμετοχή μου στην «Καταπολέμηση της Ατιμωρησίας» ήταν εξαρχής εντελώς χωρίς εκτελεστικές ή διοικητικές ευθύνες», είχε δηλώσει κατά την παραίτησή του, σημειώνοντας ότι έλαβε 73.000 ευρώ από τη ΜΚΟ μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.
«Αυτή η υπόθεση δεν είχε ποτέ καμία σχέση με εμένα», ανέφερε ο Αβραμόπουλος τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα που επιχειρήθηκε να συνδεθεί με το όνομά μου έκλεισε πριν από τρία χρόνια, με πλήρη θεσμική διαφάνεια και τη σφραγίδα έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από απόφαση που υπέγραψε η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οποιαδήποτε προσπάθεια των βελγικών αρχών να το ανοίξουν ξανά και να εμπλέξουν το όνομά μου σε οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την Καταπολέμηση της Ατιμωρησίας, είτε μέσω αβάσιμων ισχυρισμών είτε μέσω διαστρέβλωσης γεγονότων, είναι αυθαίρετη, απαράδεκτη, ύποπτη και θα αντιμετωπιστεί με κάθε διαθέσιμο νόμιμο μέσο».
Για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης θα απαιτηθεί άρση της βουλευτικής του ασυλίας από την ελληνική Βουλή.
«Παρόλο που πρόκειται για ένα εντελώς αβάσιμο ζήτημα, δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν θα επικαλεστώ καμία βουλευτική ασυλία. Αντιθέτως, θα απευθυνθώ προσωπικά στην ελληνική δικαιοσύνη, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση του θέματος και την έκδοση απόφασης», σημείωσε ο ίδιος, όπως αναφέρει το Politico.