Μια «μεταρρύθμιση» για πόλεις- τέρατα

Άλλη μια αντιδραστική μεταρρύθμιση, πολεοδομική αυτή τη φορά, που διαιωνίζει και επαυξάνει το συνηθισμένο φαινόμενο με τις πόλεις τέρατα και με όλο και λιγότερους κοινόχρηστους χώρους και έργα υποδομής, έχει στα σκαριά η κυβέρνηση. Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και προβλέπει αλλαγές στις εισφορές σε γη και χρήμα και όχι μόνο, για τις ιδιοκτησίες που εντάσσονται σε πολεοδομικό σχέδιο για πρώτη φορά ή εκείνες στις οποίες επεκτείνεται το υπάρχον πολεοδομικό σχέδιο.

Η μείωση της δυνατότητας να υπάρξουν στις νέες πόλεις οι αναγκαίοι κοινόχρηστοι χώροι προωθείται με αρκετούς τρόπους. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, δημιουργείται νέα κλίμακα με μειώσεις του ποσοστού εισφοράς σε γη των  οικοπέδων που εντάσσονται για πρώτη φορά σε σχέδιο πόλης. Σημειώνεται ότι οι εισφορές τόσο σε γη, όσο και σε χρήμα διατίθενται στους οικείους δήμους για την εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων και την εκτέλεση βασικών έργων υποδομής (αντιπλημμυρικά, παιδικές χαρές, δρόμοι, σχολεία κ.ά.).

α) Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 500 τ.μ. ποσοστό 15% της αξίας της.
β) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 500 τ.μ. μέχρι 1.000 τ.μ. ποσοστό 20%.
γ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 1.000 τ.μ. μέχρι 2.000 τ.μ. ποσοστό 30%.
δ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 2.000 τ.μ. μέχρι 10.000 τ.μ. ποσοστό 40%.

ε) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 10.000 τ.μ ποσοστό 50%

Έως σήμερα  οι ιδιοκτήτες κατέβαλλαν 10% της αξίας των ακινήτων έως και τα 250 τ.μ., 20% της αξίας τους από 250 τ.μ. έως 500 τ.μ.,  30% για τμήματα ιδιοκτησίας από 500 τ.μ. έως 1.000 τ.μ., 40% για τμήματα ιδιοκτησίας από 1.000 έως 2.000 τ.μ., 50% για άνω των 2.000 τ.μ. και 60% για αυτοτελείς ιδιοκτησίες μεγαλύτερες των 10.000 τ.μ.

Εκτός των άλλων από τη διάταξη αυτή φαίνεται καθαρά και ο ταξικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου, αφού οι μόνοι στους οποίους αυξάνεται η εισφορά είναι οι ιδιοκτήτες των μικρών οικοπέδων με εμβαδόν μέχρι 250 τ.μ., ενώ για όλα τα μεγαλύτερα οικόπεδα επέρχονται μειώσεις. Για παράδειγμα ιδιοκτήτης οικοπέδου 200 τ.μ. τώρα θα πληρώσει εισφορά 30 τ.μ., ενώ μέχρι τώρα θα πλήρωνε 20 τ.μ.

Παράλληλα, αλλάζει και η ημερομηνία αναφοράς για τον έλεγχο των οικοπέδων και των εμβαδών τους (από 10/3/1982 σε 28/05/2014). Με τον τρόπο αυτό μικραίνουν ακόμη περισσότερο οι εισφορές και μάλιστα οι μειώσεις αφορούν όλες τις ιδιοκτησίες – κυρίως τις μεγάλες – που εντάχτηκαν σε σχέδια πόλης τα τελευταία 32 χρόνια και στο μεταξύ κατατμήθηκαν και οικοδομήθηκαν. Για παράδειγμα, ένα οικόπεδο 10 στρεμμάτων το οποίο μπήκε στο σχέδιο μετά το 1983 και έχει πλέον κατατμηθεί, η εισφορά δεν θα υπολογίζεται με 40% αλλά με μικρότερο ποσοστό το οποίο θα αντιστοιχεί στα τετραγωνικά της κατάτμησής του, τον Μάη του 2014!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται η αυτοδίκαιη άρση των απαλλοτριώσεων μετά την παρέλευση εικοσαετίας από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου, με το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά η απαλλοτρίωση, ή την παρέλευση δεκαετίας από την κύρωση της σχετικής πράξης εφαρμογής. Η σχετική ρύθμιση εφαρμόζεται επί ενός ακινήτου του ίδιου ιδιοκτήτη εντός της ίδιας Δημοτικής Ενότητας και για ενιαίο κοινόχρηστο ή κοινωφελές χώρο έκτασης έως 10 στρεμμάτων. Αυτό συνεπάγεται νέα μείωση της συνολικής επιφάνειας κοινόχρηστων χώρων και των αναγκαίων κοινωφελών χώρων, αφού σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι δήμοι, λόγω της γνωστής οικονομικής δυσπραγίας, αφού οι κυβερνήσεις διαρκώς περικόβουν τις θεσμοθετημένες κρατικές επιχορηγήσεις προς αυτούς, αδυνατούν να εκτελέσουν τις απαλλοτριώσεις που αποφασίζουν…

Τέλος, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει και τα εξής:

  • Ως ιδιοκτησία θα νοείται το γεωτεμάχιο όπως αυτό ορίζεται στο Εθνικό Κτηματολόγιο, δηλαδή η συνεχόμενη έκταση γης, που αποτελεί αυτοτελές και ενιαίο ακίνητο και ανήκει σε έναν ή περισσότερους κυρίους εξ αδιαιρέτου.
  • Δίνεται η δυνατότητα εισφορών σε χρήμα αντί τμημάτων γης του ακινήτου.
  • Όσον αφορά τις δόσεις αποπληρωμής των εισφορών, αυτές αυξάνονται σε 108 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή σε 36 ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις ή 18 ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις και παρέχονται ως κίνητρα άμεσης αποπληρωμής σχετικές εκπτώσεις.
  • Για μεταβίβαση της κυριότητας ακινήτου που οφείλει εισφορά σε χρήμα, θα πρέπει στη συμβολαιογραφική πράξη να επισυνάπτεται βεβαίωση του οικείου δήμου, ότι έχει καταβληθεί τουλάχιστον το ποσόν των δόσεων, το οποίο αντιστοιχεί στο 30% των συνολικών υποχρεώσεων που αναλογούν στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο.

Διαφήμιση

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email