Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πολεμικές κραυγές από Τουσκ: Η Πολωνία εξετάζει την πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα – Αύξηση των ενόπλων δυνάμεων

Ο Τουσκ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η χώρα του βρίσκεται σε σοβαρές συνομιλίες με τη Γαλλία σχετικά με την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν να χρησιμοποιηθούν οι γαλλικές πυρηνικές δυνατότητες

Η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν πόλεμο με τη Ρωσία μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο Τουσκ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η χώρα του βρίσκεται σε σοβαρές συνομιλίες με τη Γαλλία σχετικά με την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν να χρησιμοποιηθούν οι γαλλικές πυρηνικές δυνατότητες για την υπεράσπιση των Ευρωπαίων συμμάχων. Παράλληλα, τόνισε ότι η Πολωνία πρέπει να αποκτήσει τις πιο σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων και μη συμβατικών συστημάτων.

Η δήλωση αυτή έρχεται καθώς η Πολωνία ενισχύει τις στρατιωτικές της επενδύσεις, όντας η χώρα με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο Τουσκ παρουσίασε ένα σχέδιο για την αύξηση των ενόπλων δυνάμεων σε 500.000 στρατιώτες και την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης σε κάθε ενήλικο άνδρα, σύμφωνα με το Bloomberg. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία επανεξοπλίζεται και προετοιμάζεται για μια ευρύτερη στρατιωτική αναμέτρηση τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Δεν είναι σαφές σε ποιες ακριβώς πυρηνικές δυνατότητες αναφέρεται ο Τουσκ, καθώς η Πολωνία είναι υπογράφων της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων από τη δεκαετία του 1960 και δεσμεύεται να μην επιδιώξει την απόκτησή τους. 

Επιπλέον, η Πολωνία θα συνεργαστεί με την Ουκρανία στην παραγωγή drones και στοχεύει να έχει έτοιμο ένα “νέο μοντέλο” για τον στρατό μέχρι το τέλος του έτους, διασφαλίζοντας ότι κάθε ενήλικος άνδρας θα είναι εκπαιδευμένος για τον πόλεμο. 

Τέλος, η Πολωνία εξετάζει την αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Οτάβα, η οποία απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού, ακολουθώντας το παράδειγμα της Λιθουανίας.

Σχετικά θέματα

Απόψεις